Πρότυπα EFRAG: Προς την τελική ευθεία οριστικοποίησης και εφαρμογής
Κωνσταντίνος Διαμαντούρος
Μόνιμος αντιπρόσωπος ΣΕΒ στη BusinessEurope και την ΕΕ
Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις – 30 Αυγούστου 2023
Στις 31.7 δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός της Επιτροπής για τη συμπλήρωση της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τα πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, μαζί με τα σχετικά παραρτήματα και ενημερωτικό υλικό.
Μια πρώτη ανάγνωση των κειμένων δείχνει ότι σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια υπάρχουν ορισμένες αλλαγές όπως ενδεικτικά:
- Εφόσον η επιχείρηση συμπεράνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα θέμα ουσίας για τις δραστηριότητες της, θα πρέπει να αιτιολογήσει το συμπέρασμα αυτό αναλυτικά.
- Πρόσθετες διαδικασίες σταδιακής εισαγωγής για τις δημοσιεύσεις του ESRS S1-13
Οι εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις θα ισχύσουν μόνο από τη δημοσίευση τους στην επίσημη εφημερίδα. Προς το παρόν θα υπαχθούν σε μια περίοδο ελέγχου 2+2 μηνών με ημερομηνία εκκίνησης την 21.8 (άρα ήδη έχει ξεκινήσει) και εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις κατά την περίοδο αυτή, θα ισχύσουν από το τέλος Δεκεμβρίου και με εφαρμογή από 1.1.2024.
Εφόσον οι εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις εγκριθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα σχετικά πρότυπα διασαφηνίζουν σε μεγάλο βαθμό τα πρότυπα συλλογής και δημοσιοποίησης πληροφορίας που θα πρέπει να ακολουθήσουν μεγάλες επιχειρήσεις, εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές. Εξαιρούνται πολύ μικρές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ορισμένων κλάδων ως προς τη δημοσιοποίηση συγκρίσιμων προς την εκπλήρωση του δηλωμένου από το European Green deal στόχου «για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις τους που θα είναι μεταξύ τους συγκρίσιμες και θα μπορούν να εμπιστεύονται οι επενδυτές».
Στο μεταξύ σημειώνεται ότι στο EFRAG, σε συνέχεια της συνάντησης της 23.8 του Sustainability Reporting Board στην ημερησία διάταξη της οποίας αναρτήθηκαν και τα σχετικά κείμενα, γίνεται η επεξεργασία οδηγιών εφαρμογής:
α) για την αξιολόγηση σημαντικότητας (materiality assessment) ως εργαλείο για τις επιχειρήσεις να διαμορφώσουν το πλαίσιο αξιολόγησης και δημοσιοποίησης στοιχείων που τους ταιριάζει και που θα καθορίζει την επιλογή των κινδύνων, ευκαιριών και πληροφοριών που έχουν σημασία καθώς και λεπτομέρειες της διαδικασίας εμπλοκής των εταίρων (stakeholders)
β)τις γνωστοποιήσεις που αφορούν την αλυσίδα αξίας και, άλλο ένα ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο
γ) τον πίνακα αντιστοίχισης και διασφάλισης διαλειτουργικότητας ανάμεσα στα ESRS και τα πρότυπα βιωσιμότητας που έχει εκδώσει το International Sustainability Standards Board (ISSB) του IFRS Foundation (το οποίο εκδίδει επίσης τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα) .
Οι οδηγίες αυτές θα έχουν ιδιαίτερα κρίσιμη σημασία στην πράξη, καθώς πέρα από τον απαραίτητο συντονισμό με τα πρότυπα του ISSB θα διαμορφώσουν τους κανόνες βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις θα αξιολογούν ποιες επιπτώσεις τους στο περιβάλλον είναι σημαντικές και αντίστοιχα ποιοι κίνδυνοι και ευκαιρίες είναι σημαντικές για αυτές καθώς και τους κανόνες βάσει των οποίων η συλλογή στοιχείων και αξιολόγηση θα επεκτείνεται στην αλυσίδα αξίας.
Αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας επεξεργασίας από το EFRAG στις αρχές Σεπτεμβρίου να ακολουθηθεί από μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και στη συνέχεια την οριστικοποίηση των κειμένων αυτών του EFRAG.