Νέες ικανότητες για ένα βιώσιμο και παραγωγικό μέλλον

6 Δεκεμβρίου 2023 | Άρθρα & Συνεντεύξεις

Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Δ/ντή Τομέα ΜΜΕ & Ενημέρωσης του ΣΕΒ, στο ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2023 – Ειδική έκδοση της εφημερίδας Larissanet, Νοέμβριος 2023

Η οικονομία μας βρίσκεται σε καλό δρόμο. Για τα επόμενα 2-3 χρόνια το πεδίο προδιαγράφεται θετικό παρά τις μεγάλες  νέες, προκλήσεις: από τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή κρίση,  την κλιματική αλλαγή. Έχουμε την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουμε τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν βελτιώσει τη θελκτικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό, και αυτό παρά τις πολλαπλές εξωγενείς προκλήσεις.  Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, περιέγραψε πρόσφατα το πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας όμως ότι παρά τα θετικά αναπτυξιακά δεδομένα (ισχυρό εξαγωγικό αποτύπωμα, δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας, σημαντική λίστα επενδύσεων και έργων και μεγάλη αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, κα) ζητούμενο παραμένει το πώς θα κατοχυρώσουμε την αναγκαία ανθεκτικότητα, συμπεριληπτικότητα και βιωσιμότητα σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης αποτελεί κρίσιμο συντελεστή για την διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Η βιομηχανία αποτελεί πυλώνα ανθεκτικότητας και ανάπτυξης κάθε σύγχρονης οικονομίας, με πολλαπλά και πολύ-επίπεδα οφέλη για όλη την κοινωνία.  Σύμφωνα, με στοιχεία του ΣΕΒ,  η βιομηχανία κρατάει ζωντανή την περιφέρεια, προσφέροντας ένα μεγάλο αριθμό καλών θέσεων εργασίας, αλλά και υψηλότερες αμοιβές (32% υψηλότερες μέσες αμοιβές σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία).  Προσφέρει αρωγή σε κάθε γωνιά της χώρας, ενισχύει σημαντικά τα δημόσια έσοδα, συμβάλλει στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, (καλύπτει το 90% των εξαγωγών αγαθών). Καινοτομεί, διπλασιάζοντας τα τελευταία δέκα χρόνια, τις δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη  και επενδύει, συχνά πριν από τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας (με €38 δισ. ύψος συνολικών επενδύσεων). Επίσης, πρωτοπορεί στην πράσινη μετάβαση και στην κλιματική ουδετερότητα (μειώνοντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πάνω από 40%, και προωθώντας προϊόντα  και υπηρεσίες με πράσινα χαρακτηριστικά). Το πολλαπλασιαστικό, θετικό κοινωνικό της αποτύπωμα αντανακλάται στην αύξηση της απασχόλησης αφού, σύμφωνα με τον ΓΔ του ΣΕΒ  Δρ. Γιώργο Ξηρογιάννη, η ελληνική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια πέτυχε να δημιουργήσει 117.000 νέες θέσεις εργασίας, σημειώνοντας άνοδο άνω του 30%, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ.

Η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εποχή κρίσιμων προκλήσεων και μετασχηματισμών, αλλά και ευκαιριών.  Όπως είναι η ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση με διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας και παραγωγικής μεγέθυνσης των ελληνικών επιχειρήσεων, για περισσότερη καινοτομία, εξωστρέφεια και διεθνή ανταγωνιστικότητα. Η συστηματική ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και των δικτύων της, σε τομείς όπου μπορούν να δομηθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία της προσπάθειας «επαναπατρισμού» μέρους της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Ευρώπη.  Η προσαρμογή  στις νέες προκλήσεις του ESG, που αναδιαμορφώνουν τους κανόνες του business και της χρηματοδότησής  του σε όλη την κλίμακα του επιχειρείν.

Όπως, επίσης, η αναγκαία ταχύτατη προσαρμογή και αναβάθμιση του αναπτυξιακού μας υποδείγματος, που δεν μπορεί παρά να στηριχθεί σε ανθρώπους με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες και σε μια ευέλικτη και ανθρωποκεντρική οργάνωση της εργασίας που δεν αγνοεί τη συμπεριληπτικότητα. Για αυτό και η  δομική μείωση της γραφειοκρατίας είναι υψηλής προτεραιότητας, με τον γενικό κανόνα ότι κανένας νόμος για τη βιομηχανία δεν πρέπει να ψηφίζεται αν προσθέτει περισσότερη γραφειοκρατία από ό,τι αφαιρεί.

Σήμερα, μπορούμε να κτίσουμε το παραγωγικό μας μέλλον, αναπτύσσοντας,-πολιτεία και  επιχειρήσεις-  νέες ικανότητες. Με βούληση, σχέδιο και συνεργατικότητα, μπορούμε να πετύχουμε.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ