Εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στη Βιομηχανία από 1.4.2024

Σωτήρης Πέτρος
Associate Advisor
Τομέας Εργασιακών Σχέσεων ΣΕΒ

Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις –  30 Ιανουαρίου 2024

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τέθηκε σε εφαρμογή με τον νόμο 4808/2021 και εφαρμόστηκε από την 1η Ιουλίου 2022 στον κλάδο των Τραπεζών και στα  Σούπερ Μάρκετ,  και από τον Φεβρουάριο 2023  στις Ασφαλιστικές εταιρίες και τις εταιρίες Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (security).

Με την Υπουργική Απόφαση 113169 (ΦΕΚΒ7421/28.12.2023) του Υπουργείου Εργασίας, από την 1η Ιανουαρίου 2024 εντάσσονται στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας οι επιχειρήσεις που ανήκουν, βάσει κύριου ΚΑΔ, στον κλάδο της Βιομηχανίας (ΚΑΔ  10 έως και 33, πλην του 19 που αντιστοιχεί σε Ενέργεια, Πετρελαιοειδή και Ορυχεία), καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο του Λιανεμπορίου (ΚΑΔ 47).

Για τους νέους κλάδους που είναι υπόχρεοι, η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων θα αρχίσει να εφαρμόζεται:

  1. i) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της Βιομηχανίας, από την 1η Απριλίου 2024,
  2. ii) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του Λιανεμπορίου, από την 2α Μαΐου 2024 και

iii) για αμφότερους τους ανωτέρω κλάδους με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10 από την 13η Μαΐου 2024.

Επιπλέον,  με την ΥΑ τροποποιούνται οι όροι – προϋποθέσεις ορισμού των Διευθυντικών στελεχών, που εξαιρούνται από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ως εξής:

  1. Σε όσους ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα να λαμβάνουν αποφάσεις αυτόνομα
  2. Προΐστανται Διευθύνσεων, Μονάδων ή Τμημάτων και οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται τετραπλάσιου του εκάστοτε κατώτατου μισθού (από εξαπλάσιο)
  3. Αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του εξαπλάσιου του εκάστοτε νομοθετημένου μισθού (από οκταπλάσιο)

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει την εφαρμογή οποιουδήποτε εργαλείου / μέσου καταπολεμά την αδήλωτη – υποδηλωμένη εργασία, διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων,  συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων και δεν επιβαρύνει περαιτέρω με αχρείαστα γραφειοκρατικά βάρη τις επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό θεωρεί ότι η εφαρμογής της κάρτας πρέπει να γίνει με σταδιακά και προσεκτικά βήματα και με διαρκή διαβούλευση με το Υπουργείο Εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε κλάδου.

Μετά από αίτημά του προς το Υπουργείο Εργασίας, έχει δημιουργηθεί μία κοινή τεχνική ομάδα εργασίας μεταξύ ΣΕΒ / Υπουργείου Εργασίας, για την αντιμετώπιση τόσο των νομικών όσο και των τεχνικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σχετικά με την κάρτα.

Παράλληλα, ο ΣΕΒ συνδιοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, εκδηλώσεις ενημέρωσης των επιχειρήσεων, σχετικά με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στη Βιομηχανία από 1.4.2024, ως εξής:

  • Στην Αθήνα την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2024,
  • Στη Λάρισα την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, με τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ),
  • Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

Ενώ θα συνεχίσει στις λοιπές περιφέρειες της Ελλάδος ώστε να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις από τα ίδια τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας για τα λειτουργικά – τεχνικά θέματα της κάρτας αλλά και για να απαντηθούν τα ερωτήματα των επιχειρήσεων μελών του.

Από την πλευρά του Υπουργείου, παραμένει σε ισχύ ο σχετικός Οδηγός, για τους τέσσερις πρώτους κλάδους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας, ενώ αναμένεται η νέα έκδοση για τους κλάδους της Βιομηχανίας και του Λιανεμπορίου και η οριστικοποίηση του νέου περιβάλλοντος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

 

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ