Προσυμπλήρωση της δήλωσης Φ.Π.Α από τη διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα MyDATA| Η νέα Υπουργική Απόφαση

Σωτηρία Καλαντζή
Associate Advisor, Τομέας Επιχειρηματικού
Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών, ΣΕΒ

Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις – 29 Φεβρουαρίου 2024

Η ψηφιακή πραγματικότητα της πλατφόρμας MyDATA έχει διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών. Η φορολογική διοίκηση συνεχίζει δυναμικά να μετασχηματίζεται ψηφιακά διαθέτοντας όλο και περισσότερες αυτοματοποιημένες διαδικασίες προς τις επιχειρήσεις για την κάλυψη των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Κατ’ αντιστοιχία, η καθημερινότητα των οικονομικών/φορολογικών τμημάτων των επιχειρήσεων έχει αλλάξει ριζικά στην προσπάθεια τους να προσαρμοστούν και να συνδράμουν στην επιτυχή έκβαση του μεγάλου εγχειρήματος της υιοθέτησης των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Με σκοπό την καλύτερη προσαρμογή των επιχειρήσεων στις ανάγκες που γεννά η πλατφόρμα MyDATA, έχει εκδοθεί μία σειρά διευκρινιστικών Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων, επί των ειδικότερων διατάξεων που προβλέπουν την ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ. Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η πρόσφατη υπ’ αριθμόν Α 1020/2024/ΦΕΚ Β/865/Υπουργική Απόφαση, με την οποία επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις για την υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α και τον προσδιορισμό φόρου από τη διαβίβαση δεδομένων.

Ειδικότερα με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση ορίστηκαν η διαδικασία και ο τρόπος λειτουργίας του κανόνα εσόδων – εξόδων καθώς και το όριο των ανεκτών αποκλίσεων, κατά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων των υπόχρεων νομικών προσώπων και οντοτήτων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1 του ν.4308/2014.

  • Ως «Κανόνας εσόδων» ορίστηκε ο κανόνας που επιτρέπει, ανά φορολογική περίοδο, την υποβολή εσόδων στους αντίστοιχους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων Φ.Π.Α., εφόσον αυτά δεν υπολείπονται των δεδομένων εσόδων που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα MyDATA.
  • Ως «Κανόνας εξόδων» ορίστηκε ο κανόνας που επιτρέπει, ανά φορολογική περίοδο, την υποβολή εξόδων στους αντίστοιχους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων Φ.Π.Α., εφόσον αυτά δεν υπερβαίνουν τα δεδομένα εξόδων που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα MyDATA.
  • Ως «όριο των ανεκτών αποκλίσεων» ορίστηκε το μέγιστο ποσοστό απόκλισης ανά φορολογική περίοδο επί του συνόλου εσόδων και επί του συνόλου εξόδων δήλωσης που επιτρέπει την υποβολή εσόδων που υπολείπονται και εξόδων που υπερβαίνουν τις αξίες αυτών που διαβιβάστηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Διευκρινίζεται ότι η περίπτωση αυτή αφορά δεδομένα για τα οποία υφίσταται αντικειμενική δυσκολία διαβίβασης, η οποία δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των υπόχρεων νομικών προσώπων και οντοτήτων.

Ειδικότερα, διευκρινίστηκε ότι για την υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α η σχετική υποχρέωση καταλαμβάνει τις φορολογικές περιόδους από 1.1.2024 και οι υπόχρεες επιχειρήσεις οφείλουν να προσυμπληρώνουν τους σχετικούς κωδικούς του πίνακα εκροών, σύμφωνα με τον κανόνα εσόδων και τους σχετικούς κωδικούς του πίνακα εισροών, βάσει του κανόνα εξόδων.

Περαιτέρω, τα όρια ανεκτών αποκλίσεων από τον περιορισμό των κανόνων εσόδων – εξόδων καθορίστηκαν σε 30% τόσο στην περίπτωση δεδομένων εσόδων όσο και στην περίπτωση δεδομένων εξόδων, ανά φορολογική περίοδο δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Το όριο αυτό θα επανεξετάζεται περιοδικά ώστε σταδιακά να εκμηδενισθεί.

Ως προς την αντιμετώπιση των αντικειμενικών δυσχερειών συσχέτισης δεδομένων που μειώνουν τα έσοδα ή αυξάνουν τα έξοδα αντίστοιχα προβλέπεται εναλλακτικός τρόπος διαβίβασης των δεδομένων για τα οποία υπάρχει αυτή η αδυναμία, ώστε οι δηλώσεις ΦΠΑ να συμφωνούν με τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα MyDATA.

Τέλος, και όσον αφορά τα ειδικότερα θέματα περί ετεροχρονισμένης καταχώρισης εξόδων διευκρινίστηκε ότι επιτρέπεται η ετεροχρονισμένη δήλωση εξόδων σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων, οπωσδήποτε όμως εντός της χρήσης που αφορούν.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ