Η Ελλάδα και οι προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού

Άρθρο κας Μάγκυς Αθανασιάδη, Διευθύντριας Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας ΣΕΒ, στο Βήμα της Κυριακής

Η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της χώρας δημιουργεί θετικό αποτύπωμα στο σύνολο της οικονομίας της χώρας, και συμβάλλει αποφασιστικά στην κοινωνική ευημερία.  Στον ΣΕΒ εργαζόμαστε συστηματικά, προκειμένου να αναδεικνύουμε τα σημεία στα οποία η χώρα καλείται να εστιάσει τις προσπάθειές της, ώστε να αδράξει τα οφέλη της ψηφιακής εποχής.

Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει κάνει σημαντικά βήματα ψηφιακής προόδου, τρέχοντας πιο γρήγορα σε σχέση με πιο ώριμες, τεχνολογικά, χώρες. Οι ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας βελτιώθηκαν κατά 56%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό κατά μ.ο της ΕΕ ήταν 30%.

Η χώρα, λοιπόν, ξεπέρασε τις ευρωπαϊκές ταχύτητες, δεδομένου, όμως, ότι ξεκινήσαμε από αρκετά χαμηλό σημείο ψηφιακής ωριμότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Παρά τη βελτίωση, υπάρχει ακόμη δρόμος για τη σύγκλιση με τον μ.ο. ΕΕ27. Πρέπει να τρέξουμε ακόμα ταχύτερα, κάνοντας μικρά και μεγάλα άλματα, για να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό ΜΟ αλλά και για να πετύχουμε τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας. Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι; Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ, θα πρέπει μέχρι το 2030 να έχει πετύχει 100% κάλυψη στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, και κάλυψη 80% του πληθυσμού της στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Η διείσδυση του cloud, των big data και της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις θα πρέπει να φτάσει στο 75%, ενώ το 90% των ΜμΕ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το βασικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας. Τέλος, το 100% των δημόσιων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ψηφιακό και θα πρέπει επίσης να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας.

Εστιάζοντας στους στόχους για τις επιχειρήσεις και τις δεξιότητες, βλέπουμε ότι το επίπεδο ψηφιοποίησης των Ελληνικών επιχειρήσεων κατατάσσεται στο 68% του μ.ο. ΕΕ. Εδώ όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι αρκετά πίσω ψηφιακά σε σχέση με Αμερική και Κίνα. Συνεπώς, σε παγκόσμιο επίπεδο απειλείται η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως των ΜμΕ όσο καθυστερούν την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής. Είναι απαραίτητη η αδιάληπτη στήριξη των τεχνολογικών επενδύσεων των επιχειρήσεων με ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικά κίνητρα, ενώ θα πρέπει να υιοθετηθούν σύγχρονες εθνικές στρατηγικές και πλαίσια για την ασφαλή ανάπτυξη και παραγωγική χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Και τέλος, θα πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών λύσεων από τον εγχώριο κλάδο τεχνολογιών πληροφορικής.

Ανασταλτικός παράγοντας στην ψηφιοποίηση των ΜμΕ είναι η έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένου και ενημερωμένου ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα, περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας διαθέτει ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων και πρέπει να πάμε σε ποσοστό τουλάχιστον 80% του πληθυσμού. Χρειάζεται  οριζόντια ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού, όπως και κατάρτιση/επανακατάρτιση των εργαζομένων γύρω από βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Πιο μεγάλη όμως είναι η υστέρηση σε ειδικούς σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με 7 στις 10 εταιρείες να έχουν ακάλυπτες θέσεις. Αυτές οι ελλείψεις υπάρχουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα, στην ΕΕ απασχολούνται 9,4 εκ. ειδικοί ΤΠΕ, ενώ ο στόχος για το 2030 είναι να διαθέτει 20 εκ. ειδικούς. Είναι συνεπώς προς όφελος της χώρας και των νέων μας, να διπλασιαστεί σταδιακά ο αριθμός εισακτέων σε σχολές ΤΠΕ και γενικότερα σχολές STEΜ.

Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε βασικό μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ενδυναμώνοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας στη νέα εποχή.

 

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ