Για την ασφαλή λειτουργία παιδικών χαρών χρειάζεται διαρκής συντήρηση και προστασία από βανδαλισμούς και για τους χώρους ελεύθερων αθλοπαιδιών η άμεση θέσπιση σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου

Τα βασικά μηνύματα της κοινής εκδήλωσης ΣΕΒ-HellasCert

Η ανάδειξη των κρίσιμων πτυχών που προάγουν την ασφάλεια σε χώρους αναψυχής, όπως είναι οι παιδικές χαρές, οι παιδότοποι, οι παιχνιδότοποι, τα escape rooms και οι χώροι ελεύθερων αθλοπαιδιών, συζητήθηκε στο πλαίσιο της ψηφιακής εκδήλωσης των ΣΕΒ-HellasCert που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο της κοινής τους δράσης «Η ασφάλεια προϊόντων στο επίκεντρο».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτείας (Υπουργείο Εσωτερικών και Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης-ΕΣΥΔ), της επιχειρηματικής κοινότητας (φορείς πιστοποίησης, κατασκευαστές εξοπλισμού παιδικών χαρών, τεχνικές εταιρείες κ.ά.) και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενημερώθηκαν για τις υποχρεώσεις και απαιτήσεις συμμόρφωσης στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις παιδικές χαρές, έλαβαν κρίσιμες διευκρινίσεις για τις τεχνικές προδιαγραφές των εφαρμοζόμενων – υποχρεωτικών – προτύπων, ενώ συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά και οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Τα βασικά μηνύματα αναφορικά με τη λειτουργία των παιδικών χαρών συνοψίζονται στα εξής:

  • Η ασφάλεια των παιδικών χαρών δεν είναι μονοσήμαντη έννοια, αλλά περιλαμβάνει έναν ολόκληρο «κύκλο ασφάλειας»: ξεκινά από την χρήση κατάλληλων και πιστοποιημένων υλικών, εκτείνεται στην ορθή εγκατάσταση και την τακτική συντήρηση του εξοπλισμού και ολοκληρώνεται με τον έλεγχο και τη φύλαξη του χώρου. Απαιτείται καλή οργάνωση της ομάδας διαχείρισης των Δήμων, συνεχής εκπαίδευση και επαγρύπνηση αυτής και των εξωτερικών συνεργατών και εξασφάλιση χρηματοδότησης. Η ασφάλεια της παιδικής χαράς επιβεβαιώνεται με την πιστοποίηση από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης.
  • Η πιστοποίηση του εξοπλισμού των παιδικών χαρών και ο έλεγχός τους από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης-ελέγχου, όσο και η απόκτηση του σήματος καταλληλότητας από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου παιδικών χαρών είναι υποχρεωτικές. Ακόμα, οι δημοτικές αρχές οφείλουν να μεριμνούν για τον ετήσιο επανέλεγχο των παιδικών χαρών.
  • Οι βανδαλισμοί και οι απαιτήσεις καλής συντήρησης του εξοπλισμού αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Δήμους αναφορικά με την ασφαλή λειτουργία των παιδικών χαρών.
  • Η σύσταση Μητρώου πιστοποιημένων και μη παιδικών χαρών και ατυχημάτων, καθώς και η διευκόλυνση των ανώνυμων καταγγελιών μέσω σχετικής πλατφόρμας, μπορούν να συμβάλλουν σε ενίσχυση της ασφάλειας, καλύτερη εποπτεία και εξοικονόμηση πόρων.
  • Απαιτείται αναθεώρηση της σχετικής Κατευθυντήριας Οδηγίας του ΕΣΥΔ για την αντιμετώπιση κάποιων υφιστάμενων ασαφειών.
  • Απαιτείται ειδική ρύθμιση για τις ιδιωτικές παιδικές χαρές (π.χ. εντός τουριστικού καταλύματος).

Σε σχέση με άλλους χώρους αναψυχής, επισημάνθηκε ότι:

  • Είναι απαραίτητο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τους χώρους ελεύθερων αθλοπαιδιών (γήπεδα μπάσκετ, skateparks, οργάνων εκγύμνασης κ.ά.), αξιοποιώντας τα σχετικά διαθέσιμα πρότυπα, στην ίδια φιλοσοφία με του αντίστοιχου για τις παιδικές χαρές.
  • Χρειάζεται να εκπονηθεί Κατευθυντήρια Οδηγία του ΕΣΥΔ για τα escape rooms ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ