Ξέχασαν ή αγνοούν τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας;, Άρθρο του κ. Χρήστου Α. Ιωάννου, Διευθυντή Τομέα Απασχόλησης & Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 9/12/2018

10 Δεκεμβρίου 2018 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
Θεματικές: Εργασιακά

Το πανηγυρικά ψηφισθέν νομοσχέδιο «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις» είχε 36 άρθρα. Με τις τροπολογίες αυξήθηκαν σε 48. Και από το αρχικό και από τις τροπολογίες  έλειπε, και λείπει, ένα άρθρο.

Έλειπε και λείπει το άρθρο που να αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγικά εργαζόμενους Έλληνες, κυρίως αυτούς που παράγουν στο τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, και τις χιλιάδες επιχειρήσεις όπου αυτοί απασχολούνται: στην μεταποίηση, τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής, και σε κλάδους, τον μεταλλευτικό,  των διεθνών μεταφορών, του τουρισμού, της ανταγωνιστικής αγροτικής παραγωγής. Είναι, σχεδόν, πεντακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι. Αυτοί δεν έχουν καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτός ο τομέας, που εξαιρέθηκε από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, είναι που παράγει και εξάγει, και όπως δείχνουν τα μακροοικονομικά μεγέθη, κρατά την ελληνική οικονομία σε θετικό πρόσημο μεγέθυνσης: οι εξαγωγές στηρίζουν τα τελευταία τρίμηνα το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ. Αλλά επιβαρύνεται  με τις υψηλότερες  ασφαλιστικές  εισφορές στην Ευρώπη και διεθνώς.

Αυτός ο τομέας δημιουργεί θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και καλύτερα αμειβόμενες από το μέσο μισθό στην οικονομία (1.100€). Είναι αυτός που πρέπει να υποστηριχθεί, ώστε να αποκτήσει νόημα η φιλολογία για «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών  δεν έχουν ούτε οι υπόλοιποι, πάνω από εκατομμύριο, μισθωτοί εργαζόμενοι του υπολοίπου ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Γι αυτό χρειαζόταν, και χρειάζεται, ένα άρθρο ως πρώτο βήμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για αυτούς τους εργαζόμενους και για αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει μικρή μεν, αρχική δε, μείωση των εισφορών.

Ήταν, και είναι, αναγκαίο για να υποστηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα αυτών των εργαζομένων για τους οποίους ισχύουν όλα τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν  σχετικά με την ανάγκη μείωσης των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, που φέρονται να πληρώνουν σε φόρους και εισφορές έως και 60% του εισοδήματός τους.  Οι φορολογικές και οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των παραγωγικά εργαζομένων μισθωτών της χώρας επίσης υπερβαίνουν το 50%, το 60% έως και το 65%. Ήταν, και είναι, αναγκαίο και για να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής, ιδιαίτερα τώρα που η ευρωπαϊκή και η διεθνής οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

Το άρθρο πρέπει να ορίζει ότι από 1/1/2019, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, κατά 0,50% για τους εργαζόμενους και κατά 0,50% για τους εργοδότες. Να ορίζει δηλαδή ότι «επιστρέφονται», καθώς υπάρχουν τα «δημοσιονομικά περιθώρια», οι αυξήσεις που είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και εργοδότες τον Ιανουάριο  2016 σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ενόψει, τότε, του «κλεισίματος» της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. Είχε συμφωνηθεί 1% αύξηση στις εισφορές (0,50% για εργαζόμενους και 0,50% για εργοδότες) και αυτό να αρχίσει να αντιστρέφεται από 1/6/2019. Ας μην περιμένουμε την 1/6/2019 για αυτή την μείωση. Ας εφαρμοστεί από 1/1/2019 και μάλιστα, σε όλο το μέγεθος της αύξησης που είχε δοθεί.  Και να μην μείνουμε εκεί.

Η άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας  είναι αναγκαία και για την ενίσχυση του διαθεσίμου εισοδήματος  των εργαζομένων του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και για την υποστήριξη της ανταγωνιστικής εγχώριας παραγωγής, ως μικρή συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη υποστήριξη των παραγωγικώς εργαζόμενων Ελλήνων.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ