Να προχωρήσουν άμεσα τα αναπτυξιακά νομοσχέδια – Άρθρο κ. Άκη Σκέρτσου, Γενικού Διευθυντή ΣΕΒ στα ΝΕΑ του Σαββάτου, 9/2/2019

11 Φεβρουαρίου 2019 | Άρθρα & Συνεντεύξεις

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της επιχειρηματικότητας για μια μάλλον μακρά και πολωμένη προεκλογική περίοδο. Όπως είθισται σε ανάλογες περιόδους, η διοίκηση «κατεβάζει τα μολύβια» περιμένοντας τις επερχόμενες αλλαγές, ενώ η πολιτική ηγεσία δυσκολεύεται να συμβιβάσει τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας με τις προτεραιότητες του προεκλογικού σχεδιασμού. Το νομοθετικό έργο επιβραδύνεται, τη στιγμή που υπάρχει μια εκτενής λίστα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, όπως φάνηκε στην τελευταία επίσκεψη των Θεσμών.

Ένα από τα δυσμενή αποτελέσματα αυτής της ιδιότυπης λειτουργίας δυο ταχυτήτων της διοίκησης είναι σχέδια νόμου που, είτε βρίσκονται στο κατώφλι της Βουλής είτε έχουν φτάσει σε ώριμο στάδιο επεξεργασίας, να ξεχνιόνται σε κάποιο συρτάρι για την επομένη των εκλογών και να χάνονται τελικά στην Ελληνική γραφειοκρατία. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ολοκληρωμένα προϊόντα ουσιαστικής μελέτης και άρτιας νομοτεχνικής επεξεργασίας από έμπειρα στελέχη της Διοίκησης, της δικαιοσύνης και της αγοράς να παραπέμπονται στις καλένδες.
Από τα πρώτα δείγματα φαίνεται ότι η τρέχουσα περίοδος δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Μόλις λίγο πριν την ψήφισή τους, σημαντικές μεταρρυθμίσεις με αναμενόμενα θετικά οφέλη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων έχουν χαθεί από την νομοθετική επικαιρότητα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εταιρικοί μετασχηματισμοί, η επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων, το πλαίσιο χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, η εξυγίανση των Οινοφύτων και η μεταφορά του νέου Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR).
Όλες αυτές οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν ήδη τύχει εκτεταμένης διαβούλευσης, απολαμβάνουν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ευρείας αποδοχής από την επιχειρηματικότητα και επείγει να γίνουν νόμοι του κράτους.
Αξίζει ίσως ιδιαίτερης αναφοράς το παράδειγμα του σχεδίου νόμου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, καθώς συνδέεται ευθέως με την προσέλκυση επενδύσεων και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συγχωνεύσεις είναι περιορισμένες και χαμηλής αξίας, υποδηλώνοντας έλλειψη ενδιαφέροντος από επενδυτικά κεφάλαια (στην αντίστοιχου μεγέθους οικονομία της Τσεχίας οι συναλλαγές σε πλήθος και αξία κινούνται 4-6 φορές πιο πάνω).
Η διευκόλυνση των εταιρικών μετασχηματισμών θα είχε πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα τόσο στην εξυγίανση των επιχειρήσεων όσο και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Και αυτό γιατί η «τακτοποίηση» της νομοθεσίας των εταιρικών μετασχηματισμών που μένει να ψηφιστεί θα δώσει οριστικό τέλος στις ελλείψεις και τις ασάφειες που για χρόνια ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις και θα διευκολύνει την ταχεία υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων που προωθούν τα συνεργατικά σχήματα και τη μεγάλη κλίμακα.
Η ψήφιση του σχεδίου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, ή εκείνου για τις στρατηγικές επενδύσεις, προφανώς δε θα λύσει όλα τα προβλήματα των επιχειρήσεων, αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό μήνυμα. Ας μην πέσουν, λοιπόν, οι ώριμες και αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες θύμα της πολιτικής επικαιρότητας. Θα ήταν μεγάλο λάθος για την οικονομία, τις επενδύσεις και την απασχόληση, το 2019 να είναι μια χαμένη χρονιά σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μπορούν να κάνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας πιο φιλικό.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ