Το μετέωρο βήμα των επενδύσεων – Άρθρο του Δρα Γιώργου Ξηρογιάννη, Δ/ντή Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Δικτύων & Περιφερειακής Πολιτικής του ΣΕΒ στo ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 21/4/2019

Ρυθμίσεις που διορθώνουν στρεβλώσεις είναι χρήσιμες, αλλά η επενδυτική ανάκαμψη προϋποθέτει συνέπεια και ασφάλεια δικαίου σε κάθε πράξη της δημόσιας διοίκησης. Η ενθάρρυνση επενδύσεων στην μεταποίηση παραμένει προϋπόθεση για το στόχο του 12% του ΑΕΠ έναντι 9,5% σήμερα. Ταυτόχρονα, το Industry 4.0. δημιουργεί ανάγκες τεχνολογικής αναβάθμισης ως αντιστάθμισμα στο διεθνή ανταγωνισμό χαμηλού κόστους. Ανάλογες οι προκλήσεις σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως η εφοδιαστική (στο 10% του ΑΕΠ).
Η κάλυψη του επενδυτικού κενού των €100δις μαζί με εξωστρεφή προσανατολισμό μπορούν να στηρίξουν ανάπτυξη σαφώς μεγαλύτερη του 1,9% ετησίως. Οι επενδύσεις το 2018 έκλεισαν μεν θετικά σε μηχανήματα (+15,9%) και ΤΠΕ (+16,8%), αλλά στο μεταφορικό εξοπλισμό μειώθηκαν σημαντικά (-43,5%), παρά την ανάκαμψη το 2017. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές επενδύσεις σε πάγια μειώθηκαν 12,2%.

Με τόση υπερφορολόγηση, οι μηχανισμοί ενθάρρυνσης επενδύσεων πρέπει να βελτιώνονται συνεχώς. Εκτός του ανταγωνισμού στην ΕΕ, η χώρα καλείται να σταθεί απέναντι στις παγκόσμιες επενδυτικές και εμπορικές ανατροπές με άμεση επίπτωση στα διακινούμενα φορτία. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ, το Brexit, οι επενδύσεις της Κίνας στο διάδρομο “one belt – one road”, η εκ νέου συγκέντρωση επενδύσεων βιομηχανίας και εφοδιαστικής στη Β. Αφρική, κ.τλ.

Είναι σαφές ότι ο νέος εθνικός στόχος πρέπει να είναι η ταχεία σύγκλιση με την επενδυτική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Πρόσφατες ρυθμίσεις υιοθετούν προτάσεις του ΣΕΒ για επενδυτική κινητοποίηση. Αν και δεν αίρουν την υπερ-φορολόγηση, θετικά κρίνονται μέτρα απλούστευσης του «αναπτυξιακού νόμου», υπερ-αποσβέσεων 200% στον ενεργειακό εξοπλισμό, υπερ-εκπτώσεων 150% στις προσλήψεις, υπερ-εκπτώσεων 130% στο R&D, φοροαπαλλαγών στην αξιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας, φοροαπαλλαγών στη συγκέντρωση κεφαλαίου προς R&D, μείωσης φόρου μερισμάτων στο 10%, κινήτρων για κέντρα κοινών υπηρεσιών, κτλ. Αν και περιορισμένου επενδυτικού εύρους, δείχνουν το δρόμο συνεργασίας δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.

Ομοίως, ο νόμος για στρατηγικές επενδύσεις υιοθετεί με θάρρος θέσεις του ΣΕΒ για φορολογικά κίνητρα με υπερ- και επιταχυνόμενες αποσβέσεις. Όμως, η δαιδαλώδης και χρονοβόρα περιβαλλοντική αδειοδότηση παραμένει ικανή να εξαλείψει στην πράξη τα φορολογικά πλεονεκτήματα.

Στην εφοδιαστική, ο ΣΕΒ συνεχίζει την προσπάθεια ρυθμιστικού εκσυγχρονισμού. Η πλέον πρόσφατη θετική κατάληξη αφορά στην αδειοδότηση άτυπων συγκεντρώσεων, ένα καυτό θέμα που ανέδειξε με επιμονή ο ΣΕΒ. Πλέον, όπου επιτρέπονται κτήρια προδιαγραφών εμπορικής αποθήκης, επιτρέπεται η εγκατάσταση κέντρων αποθήκευσης και διανομής (ΚΑΔ) με τους όρους δόμησης κτηρίων με προδιαγραφές εμπορικής αποθήκης. Στα ΚΑΔ αυτά, επιτρέπονται οι κύριες δραστηριότητες, οι δευτερεύουσες (πλην μεταποίησης) καθώς και τα ψυγεία.

Ο ΣΕΒ, η ΕΕL και ο ΣΥΝΔΔΕ&L έχουν συν-αντίληψη για τη σωστή κατεύθυνση της ρύθμισης. Αναμένεται να δοθεί διέξοδο στην αδειοδότηση επιχειρήσεων που είναι (νομίμως) εγκατεστημένες σε άτυπες συγκεντρώσεις. Επίσης, μπαίνουν οι βάσεις οργάνωσης οικοσυστημάτων εφοδιαστικής σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος (περίπου το 45% του κλάδου). Η διαβούλευση με τη Γ.Γ. Βιομηχανίας και τη Γ.Γ. Χωροταξίας υπό το συντονισμό του Αναπληρωτή Υπουργού Βιομηχανίας υπήρξε καθοριστική.

Σε αντίθετη κατεύθυνση συνεχίζει η επενδυτική γραφειοκρατία στον Πειραιά. Συνεχείς καθυστερήσεις ανατρέπουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές, αξιοποιώντας στο μέγιστο τη γεω-στρατηγική θέση του λιμανιού. Ανάλογες οι καθυστερήσεις και στο Ελληνικό.
Η επενδυτική κινητοποίηση προϋποθέτει σταθερά βήματα βελτίωσης της εμπιστοσύνης στη χώρα.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ