Ηλεκτρονική τιμολόγηση, το ψηφιακό όπλο κατά τnς φοροδιαφυγής – Άρθρο κ. Άκη Σκέρτσου, Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ στα ΝΕΑ, 10/6/2019

Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος των κρατών στη μάχη κατά της παραοικονομίας και της διαφθοράς. Ειδικά δε η ηλεκτρονική τιμολόγηση που καθιστά πρακτικά ανέφικτη την έκδοση εικονικών τιμολογίων, μπορεί να προσφέρει στις φορολογικές αρχές οικονομικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο και να μειώσει δραματικά τη φοροδιαφυγή.

Αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Δανία, η Νορβηγία προχωρούν προς τη σταδιακή εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθετεί την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση από το 2019. Μια ματιά στο πώς άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καταπολέμησαν την απάτη και τη διαφθορά, έπεισαν τις ιταλικές αρχές για τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Το Μεξικό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Τα οφέλη που έχει καταγράψει η χώρα είναι εκπληκτικά: 34% αύξηση εσόδων χωρίς αύξηση φορολογικών συντελεστών, 4% μείωση της παραοικονομίας, αύξηση εσόδων από ΦΠΑ ίση με το 21% του ΑΕΠ της χώρας.
Σε μια οικονομία όπως της Ελλάδας, όπου η παραοικονομία αγγίζει επίσης το 21% του ΑΕΠ και ο ΦΠΑ που διαφεύγει των κρατικών ταμείων υπολογίζεται στα 6 δις ευρώ, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα έπρεπε να αποτελούν το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για φορολογική δικαιοσύνη, διαφάνεια και καθαρούς κανόνες, ίδιους για όλα τα μέλη της κοινωνίας. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προσέφεραν στη χώρα πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τον εξορθολογισμό των φόρων αλλά και για υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για την ψηφιοποίηση των συναλλαγών, δε λύνει όμως το πρόβλημα της μαύρης αγοράς. Στόχος των κρατών γι’ αυτό το σκοπό είναι η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών για την παρακολούθηση της διακίνησης των προϊόντων από τη στιγμή που παράγονται ή μπαίνουν μέσα στη χώρα μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
Στην Ουγγαρία, η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου οδικής διακίνησης εμπορευμάτων οδήγησε σε αύξηση φορολογικών εσόδων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από το χρόνο έναρξης του συστήματος και μείωση της υστέρησης είσπραξης ΦΠΑ από 22% σε μόλις 14%.
Είναι επομένως απαραίτητη η ισχυρή πολιτική βούληση ώστε με αποφασιστικά και συντονισμένα βήματα να προχωρήσουμε στην καθιέρωση ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τα βήματα αυτά είναι:

1) Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G) χωρίς άλλες καθυστερήσεις με ταχεία έκδοση ΚΥΑ

2) Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B), ξεκινώντας πρώτα από τις μεγάλες επιχειρήσεις

3) Μείωση του ορίου πληρωμών με μετρητά και υποχρεωτική διασύνδεση του τιμολογίου με τη συναλλαγή πληρωμής

4) Απλοποίηση των απαιτούμενων συνοδευτικών παραστατικών διακίνησης εμπορευμάτων και διασύνδεσή τους με το τιμολόγιο

5) Υιοθέτηση συστήματος παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων
Μπορούμε να ξεχωρίσουμε ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης εφαρμόζοντας πρώτοι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης και παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων. Μπορούμε στη συνέχεια να εξάγουμε την τεχνογνωσία αυτή σε άλλες χώρες όπως έχει κάνει η Εσθονία με το προηγμένο σύστημα δημόσιας διοίκησης που ανέπτυξε. Το ερώτημα είναι θέλουμε;
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ