Βιομηχανική αναζωογόνηση με αξιοπιστία και επενδύσεις – Άρθρο κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου, Αντιπροέδρου ΣΕΒ στην Εφημερίδα των Συντακτών, 7/9/2019

Λίγες μέρες πριν τη ΔΕΘ, αναδεικνύεται ένα μεγάλο ζητούμενο, και άρα μια μεγάλη πρόκληση, για τη νέα διακυβέρνηση: Η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής και η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, μέσα από μεταρρυθμίσεις και φιλόδοξους στόχους για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Για τον ΣΕΒ, ένας τέτοιος στόχος είναι η αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο 12% στο ΑΕΠ (9,5% σήμερα) σε τρία χρόνια από σήμερα και στο 15% μεσοπρόθεσμα. Η επίτευξή του περνάει από περισσότερες επενδύσεις προστιθέμενης αξίας, αναπτυξιακή επιτάχυνση, αύξηση της παραγωγικότητας και εδραίωση της αύξησης της απασχόλησης και των μισθών σε μόνιμη βάση. Ο ΣΕΒ σε συνεργασία με τους περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους έχει εκπονήσει πλαίσιο προτεραιοτήτων για τη βιομηχανική αναζωογόνηση σε ολόκληρη τη χώρα.
Κρισιμότατος παράγοντας σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι η διαμόρφωση ενός φορολογικού περιβάλλοντος προβλέψιμου και φιλικότερου, με σεβασμό, στους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας. Η υπερφορολόγηση και η φοροδιαφυγή, αποτελούν καίριο ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, και απαιτούν παρεμβάσεις για τη μείωση των συντελεστών φορολογίας των φυσικών και νομικών προσώπων, την καθιέρωση κινήτρων για τους εργαζόμενους και τα στελέχη των επιχειρήσεων και μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων. Η άμεση και πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αποτελεί καίριο όπλο ενάντια στη φοροδιαφυγή, ενώ η τεχνολογία μπορεί να ευνοήσει και τη μείωση της γραφειοκρατίας μέσα από την ψηφιοποίηση διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης και ενοποίηση μητρώων. Παράλληλα, η θέσπιση οριζόντιων φορολογικών κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις και η αύξηση του επιτρεπόμενου χρόνου μεταφοράς ζημιών τουλάχιστον στη 10ετία, και ιδανικά χωρίς χρονικό περιορισμό θα αποτελέσουν τον απαραίτητο βατήρα για την κινητοποίηση κρίσιμων παραγωγικών επενδύσεων.
Παράλληλα, χρειαζόμαστε και ένα ορθολογικό επιχειρηματικό και ρυθμιστικό περιβάλλον καθώς και σύγχρονες υποδομές. Για το πρώτο, ζητούμενο είναι η δραστική μείωση του χρόνο αδειοδότησης των επενδύσεων, απλούστερες, και άρα ταχύτερες και πιο διαφανείς, διαδικασίες αδειοδότησης για επιχειρηματικά πάρκα και ασφάλεια δικαίου σε ολόκληρο το φάσμα κάθε επαφής με τη Δημόσια Διοίκηση. Για το δεύτερο, χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο οδικών και μεταφορικών υποδομών που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της βιομηχανίας στην περιφέρεια αλλά και ταχεία σύγκλιση της αγοράς ενέργειας με τις ευρωπαϊκές πρακτικές για ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.
Για το ανθρώπινο δυναμικό, ο εξορθολογισμός της φορολογίας και μη μισθολογικού κόστους σε συνδυασμό με μια σύγχρονη στρατηγική απασχόλησης για προσαρμογή στις νέες δεξιότητες, ανασχεδιασμένα προγράμματα κατάρτισης και σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας θα επιτρέψει την προσαρμογή στις επιταγές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Όλα αυτά μαζί θα συνθέσουν το νέο ελληνικό παραγωγικό υπόδειγμα με αναπτυξιακή προοπτική, εμπορεύσιμα προϊόντα που εξάγονται, μείωση των οικονομικών ανισοτήτων, πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τήρηση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ΣΕΒ θα συμμετέχει ενεργά σε κάθε διαβούλευση και θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις μια τέτοια προσπάθεια.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ