“Industry 4.0 NOW crowdhackathon” Κτίζοντας το νέο παραγωγικό υπόδειγμα, άρθρο της κας Μάγκυ Αθανασιάδη στο Plant, 10/10/2019

H κα Μάγκυ Αθανασιάδη είναι Senior Advisor του ΣΕΒ σε θέματα Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας/Τομέας Βιομηχανίας, Αναπτυξιακών Πολιτικών & Δικτύων. 
Είναι μία δράση ανοικτής καινοτομίας για να διερευνηθούν και να σχεδιαστούν λύσεις πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις για τον κλάδο της μεταποίησης.  Ο ρυθμός της αλλαγής είναι ταχύτερος από ποτέ και η ανάπτυξη που βασίζεται στην καινοτομία, υποστηριζόμενη από επενδύσεις έντασης γνώσης είναι καταλυτικής σημασίας. Οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή καλούνται να πειραματιστούν, να υιοθετήσουν τεχνολογικές λύσεις και να επεξεργαστούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, γεγονός που δημιουργεί απαιτήσεις για γρήγορη προτυποποίηση, τεχνολογική εξειδίκευση και τεχνογνωσία, καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και συνεχή βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία εδραιωμένων επιχειρήσεων με ερευνητικές ομάδες και startups είναι καθοριστικής σημασίας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας υφιστάμενων κλάδων σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της δημιουργίας συμπληρωματικών εταιρικών σχέσεων που επιταχύνουν σημαντικά την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών οργανώνει τον Μαραθώνιο Καινοτομίας (Hackathon) 4.0 Now!.  Η ιδέα εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς δράσεων που υλοποιεί για την ταχεία προσαρμογή των επιχειρήσεων στην 4η βιομηχανική επανάσταση, προκειμένου να φέρει το οικοσύστημα της καινοτομίας και των startups κοντά στη βιομηχανία.
Το 4.0 Now! είναι μία δράση ανοικτής καινοτομίας για να διερευνηθούν και να σχεδιαστούν λύσεις πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας. Η καινοτομία της δράσης αυτής σε σχέση με άλλες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι το γεγονός ότι οι θεματικές ενότητες του διαγωνισμού, θα προκύψουν από την ίδια τη βιομηχανία και τις ανάγκες της. Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία σε πανεπιστήμια, ερευνητικές ομάδες, προγραμματιστές και startups να έρθουν πιο κοντά στη βιομηχανία και να κατανοήσουν καλύτερα τα θέματα που την απασχολούν.
Η ανάπτυξη συμπράξεων και συνεργασιών μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να προσφέρει πολλά προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι επιχειρήσεις αναδεικνύουν ενδιαφέροντα προβλήματα που μπορεί να γεννήσουν καινοτόμες ιδέες, λύσεις και προϊόντα, το οικοσύστημα των startups δικτυώνεται με επιχειρήσεις που μπορεί να αποτελέσουν μελλοντικούς πελάτες τους, οι ερευνητικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να  προσανατολίσουν τα προγράμματα έρευνας σε επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές, που σχετίζονται με την Ελληνική οικονομία, τη βιομηχανία και τις ανάγκες της, ενώ τέλος φοιτητές, μεταπτυχιακοί, προγραμματιστές προσφέρουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να αναζητήσουν μελλοντικούς εργαζόμενους. Συνολικά, ενεργοποιείται ένα ολόκληρο οικοσύστημα.
Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η συνεργασία ανάμεσα σε εκπαίδευση, έρευνα και επιχειρήσεις μπορεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα με σημαντική απήχηση για την οικονομία, την κοινωνία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ευελπιστούμε το 4.0 Now! να αποτελέσει, εκτός από μία ανοικτή πλατφόρμα συνεργασίας που θα δώσει ώθηση στην καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας, ένα ζωντανό παράδειγμα ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος.
Τα θεματικά αντικείμενα του Industry 4.0 NOW Crowdhackathon που θα αναπτυχθούν σε αναλυτικό κείμενο προδιαγραφών το επόμενο διάστημα, όπως και περαιτέρω πληροφορίες θα είναι διαθέσιμα από τον δικτυακό τόπο https://crowdhackathon.com/4now.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ