Τα ρομπότ και η σύγχρονη παραγωγική πρόκληση, άρθρο του κ. Α. Αγναντόπουλου, Policy Analyst, Τομέας Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ στο Reporter.gr, 26/10/2019

Η 4η βιομηχανική επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλάζει τον αλλάζει τον κόσμο ταχύτατα και δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελληνική οικονομία.

Επιτομή του νέου παραγωγικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται  είναι η διαρκώς εντεινόμενη χρήση ρομπότ ιδιαίτερα στη μεταποίηση και τη βιομηχανία. Η γεωμετρική αύξηση των παγκοσμίων πωλήσεων ρομπότ (από 121 χιλιάδες το 2010 ξεπέρασαν τις 422 χιλιάδες το 2018) είναι η μια έκφανση αυτής της εντατικοποίησης.  Η άλλη, ποιοτική, έκφανση  αφορά τη διεύρυνση της γκάμας εργασιών που μπορούν να αναληφθούν από ρομπότ, την επέκταση των επιπέδων αυτονομίας, και αυτοβελτίωσής τους, και την αλλαγή της αλληλεπίδρασης με τον άνθρωπο.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την απασχόληση, τα επαγγέλματα και τους τομείς που επηρεάζονται. Στις χώρες του ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι το 14% των θέσεων εργασίας αντιμετωπίζουν πολύ υψηλή πιθανότητα αυτοματοποίησης, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 23,6%. Συνολικά περίπου 6 στους 10 μισθωτούς στην Ελλάδα αναμένεται να επηρεαστούν σε κάποιο βαθμό.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι φόβοι για μαζική εκτόπιση εργαζομένων από τα ρομπότ είναι υπερβολικοί:

Πρώτον, το ποσοστό των θέσεων εργασίας μπορούν να αυτοματοποιηθούν πλήρως είναι μικρό – λιγότερο από 5% σύμφωνα με το McKinsey Global Institute. Τα ρομπότ αναλαμβάνουν  ως επί το πλείστων μονότονες και επίπονες εργασίες. Η σύγχρονη τάση στη ρομποτική είναι προσανατολισμένη προς τη συνύπαρξη και συνεργασία ρομπότ-ανθρώπου (Cobots). Η εισαγωγή ρομποτικών συστημάτων δεν υποκαθιστά την ανθρώπινη εργασία, αλλά μεταβάλει και αναβαθμίζει το περιεχόμενό της.

Δεύτερον, η απώλεια θέσεων εργασίας θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργία νέων θέσεων. Τα στοιχεία από πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ σε δείγμα 831 επιχειρήσεων με πάνω από 30 εργαζομένους δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε συστήματα αυτοματισμού και ρομπότ δημιουργούν συγκριτικά περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με αυτές που δεν επενδύουν. Παράλληλα η αύξηση της παραγωγικότητας και των εισοδημάτων δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους και τομείς της οικονομίας. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες αυτές ευκαιρίες απασχόλησης είναι η επανεκπαίδευση και επανειδίκευση των εργαζομένων που εκτοπίζονται.

Οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα συνεπώς δεν κινδυνεύουν από την έλευση των ρομπότ αλλά αντίθετα από τα εμπόδια και την παρατηρούμενη καθυστέρηση επενδύσεων σε σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού και ρομπότ.  Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία του International Federation of Robotics (IFR) στην Ελλάδα υπήρχαν το 2016 μόλις 17 βιομηχανικά ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους (έναντι 74 παγκοσμίου μέσου όρου), ενώ στην πραγματικότητα ο αριθμός των εν λειτουργία ρομπότ φαίνεται να είναι ακόμα μικρότερος.
Χώρες της ΕΕ με, αναλογικά, υπερδεκαπλάσια βιομηχανικά ρομπότ από την Ελλάδα, έχουν υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης και χαμηλότερη ανεργία. Οι επιχειρήσεις και οι χώρες που επενδύουν σε προηγμένα ρομποτικά συστήματα αναμένεται να έχουν σημαντική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Η πρόκληση για τη χώρα μας καθίσταται προφανής: Εκσυγχρονισμός της παραγωγικής μας βάση, επενδύσεις σε τεχνολογία και παράλληλη ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων διοίκησης. Είναι σημαντικά βήματα, ο συνδυασμός των οποίων θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση της οικονομίας και της εργασίας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ