Οι πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για τη γρήγορη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, άρθρο του Γεν. Διευθυντή ΣΕΒ, κ. Α. Χατζόπουλου στο Πρώτο Θέμα, 3/11/2019

Ζούμε σε μια εποχή, που οι επιστημονικές και οι τεχνολογικές εξελίξεις φέρουν  δραματικές αλλαγές σε ολόκληρο το φάσμα της ζωής μας.  Αλλάζουν πλέον οριστικά οι δυνατότητες που έχουμε ως οικονομικοί φορείς, ως παραγωγοί, ως καταναλωτές, ως εργαζόμενοι, ως πολίτες. Με οποιαδήποτε από τις παραπάνω ιδιότητες, η επιλογή να αγνοήσουμε τις πρωτόγνωρες αλλαγές, που φέρνει στη ζωή μας η σύντηξη του φυσικού κόσμου με την ψηφιακή και την εικονική πραγματικότητα, προσπαθώντας να αναπαραγάγουμε τα μοντέλα με τα οποία λειτουργούμε σήμερα ισοδυναμεί με απομόνωση σε ένα περιβάλλον που όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ως ιδιώτες, θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή την επιλογή με όποιο κόστος συνεπάγεται. Ως οικονομία ή ως επιχείρηση, η επιλογή αυτή συνεπάγεται τον πιο γρήγορο απ’ όσο φαντάζεται κανείς εξοβελισμό από τη διεθνή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.  Την ώρα, που ο διεθνής ανταγωνισμός απολαμβάνει σημαντικά οφέλη από σύγχρονες τεχνολογίες, η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να καλύψει σε όρους ψηφιακής ετοιμότητας και δεξιοτήτων.

Η πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ έδειξε ως κεντρικό συμπέρασμα την έλλειψη πυξίδας ψηφιακού μετασχηματισμού. Για παράδειγμα, ενώ το 90% των επιχειρήσεων θεωρεί το μετασχηματισμό ως στρατηγικής σημασίας, μόνο το 48% έχει ψηφιακή στρατηγική, ενώ μόλις το 50% διαθέτει αρμόδιο διευθυντικό στέλεχος. Μόλις 11,1% επιδιώκει ψηφιακές λύσεις για αύξηση των εσόδων, 10% επιδιώκει λύσεις Data Analytics για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών και μόλις 9.5% ανταλλάσσει δεδομένα με συνεργάτες και προμηθευτές.  Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των χωρών με την υψηλότερη πιθανότητα αυτοματοποίησης των θέσεων εργασίας, λόγω της δομής της παραγωγής, που είναι συγκριτικά ισχνή, και της απασχόλησης, που συγκεντρώνεται σε επαγγέλματα και δραστηριότητες που μπορούν να αυτοματοποιηθούν.

Στις προκλήσεις, που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση, έχουμε την ευκαιρία να αντιδράσουμε συλλογικά και συστηματικά.  Γι’ αυτό και όλοι  συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες προσεγγίσεις με την ενεργό συμμετοχή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Από το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις υποδομές, μέχρι το εκπαιδευτικό σύστημα και την ουσιαστική ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.  Στον ΣΕΒ θεωρούμε ότι αυτή είναι η ατζέντα της  νέας εποχής για την οικονομία της χώρας και γι’ αυτό αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία διαρκείας, με πρώτο σημείο κορύφωσης το Βιομηχανικό Συνέδριο, στις 18-19 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα.  Στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη όλων των πτυχών που αφορούν τη γρήγορη και επιτυχημένη μετάβαση της ελληνική βιομηχανίας στην εποχή της ψηφιακής και της τεχνολογικής επανάστασης.  Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ περιλαμβάνει για τους επόμενους μήνες δράσεις και στόχους, όπως είναι το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, οι αναγκαίες συμπράξεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής για το Industry 4.0., οι θεματικές Εξειδικεύσεις της εθνικής στρατηγικής και η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων όλης της χώρας για τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ