Διυπουργική Αναπτυξιακή & Επιχειρηματική Συνδιάσκεψη για τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, Αθήνα 4/2/2005
Συμπεράσματα για την προώθηση των επιχειρηματικών συνεργασιών

7 Φεβρουαρίου 2005 | Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις
Θεματικές:

Τα συμπεράσματα για την προώθηση των επιχειρηματικών συνεργασιών στις χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής του SEV International κ. Θανάσης Λαβίδας, στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διυπουργικής Αναπτυξιακής και Επιχειρηματικής Συνδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 2005.

Όπως τόνισε ο κ. Λαβίδας, η ευρω-μεσογειακή διαδικασία που ξεκίνησε πριν από  10 χρόνια στη Βαρκελώνη, παρά τις προθέσεις, τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν δεν έχει προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα και από τις δυο πλευρές της Μεσογείου προκειμένου να αξιοποιηθούν ευκαιρίες και δυνατότητες που υπάρχουν για να αποκτήσει η περιοχή ανάπτυξη και ευημερία.

Οι επιχειρηματικές κοινότητες της Ελλάδας και των ενδιαφερομένων χωρών δεσμεύθηκαν να πιέσουν περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε με ομαδικότητα, συστηματικότητα, προγραμματισμό και εξωστρέφεια  να αποφέρουν οφέλη για τις τοπικές οικονομίες, τις κοινωνίες, το περιβάλλον, τις ίδιες τις εταιρίες και τους εργαζομένους τους.

Η στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας, οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, η εμπειρία από τις ευρωπαϊκές αγορές και η ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια, καθώς και η αναβαθμισμένη μετα-ολυμπιακή Ελλάδα αποτελούν για τις ελληνικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που πρέπει να εκμεταλλευθούν για την επέκτασή τους στις μεσογειακές αγορές. Από την άλλη μεριά, οι οικονομίες των νοτίων χωρών επιδιώκουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια, παρέχουν κίνητρα, προσπαθούν να δημιουργήσουν ασφαλέστερο περιβάλλον, έχουν αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, βελτιωμένα τραπεζικά συστήματα, στα οποία συμβάλλουν και τα χρηματοδοτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η έως τώρα ελληνική επιχειρηματική παρουσία, όμως, παραμένει περιορισμένη. Αυτό οφείλεται κυρίως σε ελλείψεις υποδομών, σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ασαφές νομοθετικό πλαίσιο, κρατικά μονοπώλια και προστατευτισμό, σε περιορισμένη πληροφόρηση. Εκείνο που χρειάζεται είναι οι Κυβερνήσεις των νοτίων μεσογειακών χωρών να υλοποιήσουν ταχύτερα τις δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές, ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Μάλιστα, νωρίτερα στο επιχειρηματικό πάνελ, σε εισήγησή της, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κα Δήμητρα Μητρογιανοπούλου αναφέρθηκε  στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ βορείων και νοτίων μεσογειακών χωρών (north-south) όσο και μεταξύ των νοτίων χωρών (south-south). Τόνισε την ανάγκη σταδιακής απελευθέρωσης κρίσιμων κλάδων στις νότιες χώρες (μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, ενέργεια, χρηματοπιστωτικά, υπηρεσίες) και σημείωσε τη σημασία της ενεργοποίησης πρεσβειών και εμπορικών γραφείων αλλά και της ισχυροποίησης των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων των χωρών αυτών. Επισημαίνοντας το ενδιαφέρον που έχουν δείξει τα μέλη του ΣΕΒ να στρέψουν περισσότερο τα εμπορικά και επενδυτικά τους σχέδια  προς τις αγορές στη νότια Μεσόγειο, απηύθυνε πρόσκληση προς τους Επιχειρηματικούς Συνδέσμους των νοτίων χωρών και τα μέλη τους όπως αξιοποιήσουν περισσότερο τις υπηρεσίες του SEV International. 

Κλείνοντας, ο κ. Λαβίδας και καλώντας στο βήμα τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, μετέφερε ένα μήνυμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Χαρακτηριστικά διεμήνυσε:«Εάν μεταφέρουμε στην ευρω-μεσογειακή συνεργασία το πνεύμα που επικρατεί στις μέρες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη γνωστή στρατηγική της Λισαβόνας, τότε είναι εφικτό το όραμα της δημιουργίας Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου να γίνει πραγματικότητα: μέχρι το 2012, οι λαοί της περιοχής της Μεσογείου να ζουν σε συνθήκες ευημερίας, απασχόλησης, κοινωνικής ισότητας, φιλίας και ειρήνης».

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ