Ομιλία του κ. Γ. Μυλωνά, Προέδρου της ΑΛΟΥΜΙΛ Α.Ε., στην Διυπουργική Αναπτυξιακή και Επιχειρηματική Συνδιάσκεψη για τις χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης, με θέμα:”Προκλήσεις, προοπτικές και νέα χρηματοδοτικά μέσα για επενδύσεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες αναπτυξιακής συνεργασίας

9 Φεβρουαρίου 2005 | Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις
Θεματικές:

 Kυρίες και κύριοι,

Αποτελεί  ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συμμετάσχω στη σημερινή εκδήλωση που αφορά τις χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης, όπου η εταιρία μου δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια, αποκομίζοντας ποικίλες επιχειρηματικές εμπειρίες, και καλές και κακές.

Εκπροσωπώ την ΑΛΟΥΜΥΛ, ένα ελληνικό βιομηχανικό όμιλο, που ασχολείται κυρίως με την κάθετη παραγωγή προφίλ αλουμινίου (από την παραγωγή της α’ ύλης μέχρι το τελικό φινίρισμα), και κυρίως με συστήματα αλουμινίου για αρχιτεκτονικές χρήσεις, καθώς και με την παραγωγή composite panelς αλουμινίου, πολυκαρβονικών  φύλλων, συστημάτων αυτοματισμού, και αυτομάτων θυρών  ανελκυστήρων, αεροδρομίων κλπ

Η ΑΛΟΥΜΥΛ  διαθέτει 8 εργοστάσια σε 4 πόλεις της Bορείου Ελλάδος, 6 εργοστάσια στα Βαλκάνια (ένα στη Βουλγαρία, ένα στην Ρουμανία, ένα στην Αλβανία, δύο στη Σερβία, ένα στη Βοσνία) και ένα υπό ανέγερση στην Αίγυπτο.

Στις χώρες αυτές διαθέτει και ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων με ιδιόκτητες αποθήκες, ενώ έχει επιπλέον θυγατρικές εταιρίες, που διαθέτουν εγκαταστάσεις πωλήσεων και διανομής τόσο στις νέες χώρες της Ε.Ε., όπως στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Κύπρο, όσο και στην Τουρκία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία. Φυσικά η εταιρία έχει πλήρη εμπορική ανάπτυξη με θυγατρικές εταιρίες σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και σε όλες τις  χώρες του Κόλπου.

Στην λεκάνη της Μεσογείου η ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε. είναι δραστηριοποιημένη εμπορικά σε όλα τα κράτη, Λίβανο, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Ιορδανία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο και στην Αίγυπτο  με δύο θυγατρικές της εταιρίες, οι οποίες εξυπηρετούν και την αγοράά της Λιβύης.

Στην Αίγυπτο η ΑΛΟΥΜΥΛ ξεκίνησε την επένδυσή της πριν 4 χρόνια, διαθέτοντας στο ξεκίνημα 4 εκατ. Ευρώ, αλλά μέχρι σήμερα, ενώ η εμπορική της παρουσία έχει αναπτυχθεί επιτυχημένα, η επένδυση δεν έχει ολοκληρωθεί. Μόλις την περασμένη εβδομάδα πήραμε τις τελικές εγκρίσεις από την κυβέρνηση, η οποία για τρία χρόνια, χωρίς πραγματικά να ξέρουμε γιατί, είχε διακόψει τις εργασίες ανέγερσης του εργοστασίου, η οποία σημειωτέον είχε όλες τις απαραίτητες άδειες.

Παρόλο που η αντιμετώπιση της εταιρίας, σε όλα τα επίπεδα, ήταν φιλική, με διάθεση επίλυσης των προβλημάτων, επί τρία χρόνια δεν γινόταν τίποτα. Η ΑΛΟΥΜΥΛ, αν και έχει εκπαιδευτεί, για πολλά χρόνια, στα Βαλκάνια, σε αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, και έχει κατορθώσει να γίνει εταιρία «παντός καιρού», οι δυσκολίες της συγκεκριμένης επένδυσης ήταν πρωτόγνωρες.

Αρχικά, οι λόγοι, που μας οδήγησαν να επενδύσουμε στην συγκεκριμένη χώρα, ήταν η απόφασή μας να περάσουμε στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου, να δημιουργήσουμε μια βάση, για να απευθυνθούμε στις αγορές της ευρύτερης περιοχής, καθόσον είχαμε διαβλέψει ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, μεγαλύτερες ποιοτικές απαιτήσεις προϊόντων, που δεν υπήρχαν, αλλά και δεν ήταν εύκολο να αναπτυχθούν από τις ντόπιες βιομηχανίες, στις αγορές της περιοχής. Αν κρίνουμε δε από την σημερινή έξαρση στον οικοδομικό τομέα στις χώρες του κόλπου, η πρόβλεψή μας ήταν απόλυτα σωστή.

Η Αίγυπτος από μόνη της είχε ένα μέγεθος αγοράς ικανοποιητικό για ξεκίνημα, ένα πολύ φιλικό περιβάλλον για ‘Έλληνες επενδυτές, προνομιακές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες της περιοχής αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φορολογικά επενδυτικά κίνητρα, φτηνό εργατικό δυναμικό, ύπαρξη αγγλόφωνου στελεχιακού δυναμικού, καλή συγκοινωνιακή σύνδεση με Ελλάδα και αρκετά άλλα χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν έναν ξένο επενδυτή.

‘Ομως  υπάρχουν και πολλά μειονεκτήματα, που καθιστούν δύσκολο το εγχείρημα ενός ξένου επενδυτή:

  •  ακριβή αγορά γης
  • συναλλαγματικός κίνδυνος
  • αδύναμο τραπεζικό σύστημα
  • γραφειοκρατία
  • διαφθορά
  • μεγάλο μέγεθος παραοικονομίας
  • έλλειψη προδιαγραφών
  • Υψηλοί δασμοί εισαγωγής, όχι μόνο για εμπορεύματα, αλλά και για μηχανήματα, καλούπια και ανταλλακτικά μηχανημάτων
  • ΑΚΡΙΒΗ αγορά στελεχιακού δυναμικού
  • Πολύ χαμηλή παραγωγικότητα
  • Πολύ διαφορετική νοοτροπία της αγοράς

Επίσης η ελλιπής προστασία των ντόπιων ξένων βιομηχανιών από αθέμιτο ανταγωνισμό και τα ανύπαρκτα διοικητικά μέτρα για την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ανάπτυξη σημαντικών επενδύσεων, οι οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε περιβάλλον στρεβλού ανταγωνισμού.

Οι κρατικοί έλεγχοι στις ξένες επιχειρήσεις είναι υπερβολικοί,  και σίγουρα δεν γίνονται για την τήρηση της νομιμότητας των λειτουργιών και συναλλαγών των επιχειρήσεων αυτών.

Στην Αίγυπτο, λόγω της επένδυσής μας, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, που έχουμε εμπορική δραστηριότητα, υπάρχουν προβλήματα που απορρέουν από την συναλλακτική κουλτούρα της κάθε χώρας και της καχυποψίας ή και διάθεση εκμετάλλευσης των ξένων.

Παρόλα αυτά όμως οι αρχικές μας θετικές εκτιμήσεις, για την εγκατάστασή μας στις χώρες αυτές εξακολουθούν να ισχύουν και ίσως σήμερα να είναι πολύ πιο ώριμες και οι συνθήκες ενός ξεκινήματος στις χώρες αυτές. Σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, οι χώρες αυτές βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Οι συμφωνίες για δημιουργία ζώνης ελεύθερης διακίνησης προϊόντων (COMESA, Agadir), ακόμα και όταν δεν λειτουργούν όπως υπογράφονται, είναι το καλύτεερο και σημαντικότερο κίνητρο για να επενδύσει κάποιος στην περιοχή, ή έστω να έχει εμπορικές συναλλαγές.

Οι διμερείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να είναι σημαντικές, αλλά μόνον οι παράλληλες συμφωνίες ελεύθερης διακίνησης προϊόντων σε ένα μεγάλο σύνολο χωρών μπορεί να είναι ένα ισχυρότατο κίνητρο δραστηριοποίησης στις χώρες αυτές. Κυρίως δε, διότι εξαφανίζει το μειονέκτημα του σχετικά μικρού μεγέθους των επιμέρους αγορών, κυρίως για προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας

Κυρίες και κύριοι,

Τις χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου δεν πρέπει κάποιος να τις δει ευκαιριακά και μόνο σαν αγορές, όπου μπορεί να εξάγει τα προϊόντα του. Πρέπει να τις δει ως πρόκληση συνεργασίας για τον πολύπλοκο χωρίς σύνορα επιχειρηματικό κόσμο του σήμερα.

Σας ευχαριστώ.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ