Η σωστά σχεδιασμένη περιβαλλοντική πολιτική και η οργανωμένη χωροθέτηση ισχυροί παράγοντες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας διαπιστώνει το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, 14/2/2005

15 Φεβρουαρίου 2005 | Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις
Θεματικές: Πράσινη Οικονομία

Με την παρουσία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 14.2.2005, η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, στα Γραφεία του Συνδέσμου.

Τον κ. Υπουργό καλωσόρισε στη ‘Στέγη της Βιομηχανίας’,  ο  Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε το ενδιαφέρον του  επιχειρηματικού κόσμου για το ρόλο και τη συμβολή του συγκεκριμένου Υπουργείου στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Ο  κ. Κυριακόπουλος επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει ο ΣΕΒ στην οργανωμένη χωροθέτηση γι΄ αυτό και συμμετείχε στην κοινή έκκληση που απηύθυναν προς την Πολιτεία, για ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών επίλυσης του χωροταξικού προβλήματος, φορείς όπως η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάδος, το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ελλάδος, και η ΚΕΔΚΕ.

Επίσης ο κ. Κυριακόπουλος διαβεβαίωσε τον κ. Υπουργό «ότι ο ΣΕΒ και τα μέλη του, έχοντας επίγνωση της ευθύνης τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, στηρίζουν την εφαρμογή μιας σωστά σχεδιασμένης περιβαλλοντικής πολιτικής που να βασίζεται στη διαφάνεια ως προς τους τιθέμενους στόχους, στην ανάδειξη των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα, στην κοινωνική αποδοχή και στην ενθάρρυνση των πρακτικών αυτορύθμισης».

Παίρνοντας, στη συνέχεια, τον λόγο ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς  ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τη διοίκηση του ΣΕΒ, για την πρόσκληση που του απηύθυναν να ενημερώσει τα Μέλη του Συνδέσμου και  χαρακτήρισε τον  ρόλο του ΠΕΧΩΔΕ «ως κλειδί για την ισόρροπη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη και ταυτόχρονα βασικό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Ο κ. Σουφλιάς ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζεται κατ΄ εξοχήν στις αναπτυγμένες χώρες, και ιδιαίτερα σ’ αυτές της Ε.Ε., εκεί δηηλαδή που ευδοκιμούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, η ελεύθερη οικονομία και ο υγιής ανταγωνισμός. Επίσης, σημείωσε ότι η ορθολογική περιβαλλοντική πολιτική είναι τελικά  αυτή που υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα κριτήρια της πολιτικής αυτής πρέπει να είναι η ανταγωνιστικότητα της Οικοννομίας και η αποτελεσματικότητα των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Υπουργός αναφερόμενος στο χωροταξικό σχεδιασμό, αφού σημείωσε ότι «εάν υπήρχε μια καλά μελετημένη χωροταξική πολιτική στη χώρα μας θα είχαμε αντιμετωπίσει πολλά απ’ τα προβλήματα που συνδέονται με το περιβάλλον και την ανάπτυξη»,  αναγνώρισε ως ορθή και τεκμηριωμένη τη σχετική  παρέμβαση των φορέων και του ΣΕΒ για το θέμα αυτό. Στη συνέχεια ανέφερε ότι εγκρίθηκαν με την αναθεώρηση του Γ’ ΚΠΣ τα σχετικά κονδύλια για τις μελέτες και εντός διμήνου θα ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης για την υλοποίηση του Εθνικού  Χωροταξικού Σχεδίου, η οποία προβλέπεται να είναι έτοιμη στο τέλος του έτους.

Ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι στον ενδιάμεσο χρόνο δεν θα υπάρχει πρόβλημα διότι υπάρχουν τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια. Θα γίνουν όπου χρειάζεται παρεμβάσεις και εκπονούνται Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια όπως π.χ. για τις Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).  Επίσης τόνισε ότι «είναι ανακριβές ότι το Γενικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού είχε ολοκληρωθεί και παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου. Η αλήθεια είναι ότι είχε ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο αλλά έλειπαν οι επιμέρους πολιτικές των παραγωγικών Υπουργείων και η προσαρμογή και η σύνδεσή του με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Επίσης, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που κρίνεται απαραίτητη για την προώθηση  και  των ειδικών χωροταξικών σχεδίων. Ο κ. Σουφλιάς τόνισε την ανάγκη επικαιροποίησης  του Ρυθμιστικού Σχεδίου  της Αθήνας, το οποίο χρονολογείται  από το 1985, σημειώνοντας ότι η σχετική μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από το Υπουργείο. Ανακοίνωσε δε, ότι μαζί με τα τομεακά σχέδια για την περιοχή της Αττικής, θα προωθήσει στη βουλή, για μεγαλύτερη ευελιξία,  σχετικό νομοσχέδιο, εντός του προσεχούς Ιουνίου.

Ο κ. Σουφλιάς, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη δέσμευση μεγάλου μέρους εκτάσεων της χώρας μας από το  πρόγραμμα NATURA 2000. Ειδικότερα στο σημείο αυτό μίλησε «για ‘πυρήνες’ στις περιοχές αυτές, οι οποίοι και οφείλουν να προστατευθούν αποτελεσματικά, αλλά από κει και πέρα  μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες, με σαφείς περιβαλλοντικούς όρους, που δε θα βλάπτουν τελικά το οικοσύστημα» και κάλεσε σε συνεργασία τον ΣΕΒ για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου  προβλήματος.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις που επιβάλλει ο Νόμος 3010/2002  για τους περιβαλλοντικούς όρους ο κ. Υπουργός τόνισε ότι θα επιδιώξει να προωθήσει, εν όψει και των συγχρηματοδοτούμενων έργων, την επιτάχυνση στη ολοκλήρωση των διαδικασιών, ευθύνη στην οποία καλείται να  ανταποκριθεί η δημόσια διοίκηση.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε ως πολύ ενδιαφέροντα το θεσμό των εθελοντικών συμφωνιών και τάχθηκε υπέρ της  αξιοποίησης του σε συνεργασία με τον ΣΕΒ.

Επίσης αναγνώρισε ότι είναι ορθός ο προβληματισμός που υπάρχει από την πλευρά της ελληνικής μεταποίησης από την αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων του Θερμοκηπίου που έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. και σημείωσε ότι οι όποιες παρατηρήσεις για αλλαγές θα τεθούν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε διαβούλευση με τις επιχειρήσεις.

Σχετικά με τη δυνατότητα  εκπόνησης των  μμελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων,  από τους μελετητές των ιδιωτικών  επιχειρήσεων, για έργα  που τις αφορούν αποκλειστικά,  ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ορθό αίτημα που θα  αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο για την αναμόρφωση του σχετικού νόμου και υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έγινε δεκτή η θετική ανταπόκριση του κ. Σουφλιά  στο πάγιο αίτημα για την κατάργηση του τέλους κυκλοφορίας που επιβάλλεται στα μηχανήματα έργων που κινούνται αποκλειστικά σε εργοστασιακούς /εργοταξιακούς χώρους.

Η τοποθέτηση του κ. Υπουργού ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των θεσμικών παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει υλοποιήσει, μέχρι σήμερα το Υπουργείο, στο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων, με στόχο αυτό να υπηρετεί την διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκομένους, όπου δόθηκαν απαντήσεις σε αρκετά θέματα που απασχολούν μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ