Εκδήλωση Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη με θέμα «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, 50+ Καλές Πρακτικές», 15 Νοεμβρίου 2005

Το  Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη διοργάνωσε Εκδήλωση προκειμένου να παρουσιάσει τον πρώτο Κατάλογο καλών πρακτικών των επιχειρήσεων μελών του με θέμα «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, 50+ Καλές Πρακτικές» στις 15 Νοεμβρίου 2005 στα γραφεία της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.

Η έκδοση «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, 50+ καλές πρακτικές» αποτελεί την πρώτη για  την Ελλάδα οργανωμένη και συστηματική παρουσίαση – σε μορφή καταλόγου – πρακτικών που εφαρμόζουν οικειοθελώς εταιρίες-μέλη του Δικτύου, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους να εντάξουν την ΕΚΕ στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Περιλαμβάνει 52 επιλεγμένα παραδείγματα καλών πρακτικών από 27 συνολικά επιχειρήσεις και φορείς-μέλη του Ελληνικού Δικτύου και αφορούν τέσσερις βασικές ενότητες: Ανθρώπινο Δυναμικό, Αγορά, Περιβάλλον και Κοινωνία.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ Οδ. Κυριακόπουλος ενώ μίλησαν για το θέμα ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Ε.Κ.Ε., κ. Ν. Αναλυτής και η Αντιπρόεδρος του Δικτύου, κα Ρ. Κουμάντου.

Πιο συγκεκριμένα, «σταθμό στην πορεία της προώθησης της έννοιας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη χώρα μας» χαρακτήρισε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας την έκδοση του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη με τίτλο «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, 50+ καλές πρακτικές».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος τόνισε ότι : «.Οι επιχειρήσεις, παράλληλα με την οικονομική ευημερία, οφείλουν να επιδιώκουν την υιοθέτηση και εμπέδωση μιας εταιρικής κουλτούρας, εμπλουτισμένης με ηθικά και κοινωνικά υπεύθυνα στοιχεία,  η οποία θα συνδυάζει τις επιχειρηματικές ανάγκες με τις ανάγκες των εργαζομένων και του γύρω περιβάλλοντος και θα εξασφαλίζει, με αυτόν τον τρόπο, συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση. Σε αυτήν την πρόκληση οφείλει ο επιχειρηματικός κόσμος να ανταποκριθεί και να πρωτοπορήσει, ανταποκρινόμενος στο σημαντικό ρόλο που του έχει επιφυλάξει η σύγχρονη κοινωνία, προωθώντας παράλληλα την αλλαγή νοοτροπίας που θεωρούμε στον ΣΕΒ απαραίτητη».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ κ. Νίκος Αναλυτής δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για την κυκλοφορία του πρώτου καταλόγου καλών πρακτικών ΕΚΕ στην Ελλάδα. Οι περισσότερες εταιρίες-μέλη του Δικτύου μας έχουν εντάξει στις επιχειρηματικές τους στρατηγικές συγκεκριμένες δράσεις, που δείχνουν έμπρακτα ότι ενδιαφέρονται για τους προβληματισμούς που απασχολούν την κοινωνία και τις κοινότητες, μέσα στις οποίες είναι δραστηριοποιημένες. Ελπίζω ο κατάλογος να βοηθήσει και άλλες επιχειρήσεις, που δεν είναι μέλη του Δικτύου, να κατανοήσουν την ΕΚΕ και να εντάξουν αντίστοιχες πρακτικές στις στρατηγικές τους».

Την παρουσίαση του καταλόγου καλών πρακτικών έκανε η Αντιπρόεδρος του Δικτύου κα Ρένα Κουμάντου, η οποία κλείνοντας την παρουσίασή της ανέφερε: «Ο πρώτος αυτός κατάλογος καλών πρακτικών αποτελεί μόνο την αρχή μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας του Ελληνικού Δικτύου για την καταγραφή, παρουσίαση και διάχυση καλών πρακτικών ΕΚΕ. Η ΕΚΕ είναι ένας σύνθετος και δυναμικός χώρος, γι΄αυτό και το Δίκτυο σκοπεύει να δώσει συνέχεια στην παρούσα έκδοση και με άλλες σχετικές δραστηριότητες».

Το περιεχόμενο του καταλόγου σχολίασαν οι: Χριστίνα Δαμουλιάνου, Δημοσιογράφος, Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, Ιωάννης Θανόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος της UNICEF στην Ελλάδα και Λένα Τσιπούρη, Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όλοι οι σχολιαστές αναγνώρισαν τη χρησιμότητα του καταλόγου και τόνισαν ότι «η τακτική έκδοση παρόμοιων καταλόγων θα συμβάλλει σημαντικά στην ευρύτερη κατανόηση, ευαισθητοποίηση και διάδοση των αρχών και των πρακτικών εφαρμογών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ η δημιουργικότητα και η ποικιλία των παραδειγμάτων που περιλαμβάνει ο κατάλογος είναι πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για όσους φορείς, αναγνωρίζουν τη σημασία της και επιθυμούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια που έχει αναλάβει το Ελληνικό Δίκτυο».

Τέλος, ο Διευθυντής Σχέσεων του CSR Europe με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Jan Noterdaeme, παρουσίασε στους παριστάμενους τη Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων για μια Βιώσιμη και Ανταγωνιστική Επιχείρηση.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ