Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή & Μέλους του ΔΣ ΣΕΒ κ. Γιάννη Δραπανιώτη, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, Βόλος, Κυριακή, 8 Απριλίου 2006

Kυρίες και Κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και ανυπόκριτη χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ στην πανέμορφη πόλη του Βόλου, για να χαιρετίσω εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών τη σημερινή σας Ετήσια Συνέλευση, η οποία έχει μια λαμπρή ιδιαιτερότητα:  συμπίπτει με τον εορτασμό των 40 χρόνων της ιδρύσεως του Συνδέσμου σας, γεγονός που σημαίνει 40 χρόνια διαρκούς δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς στη βιομηχανία, στην επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και όχι μόνο.

Είμαι εξ άλλου επιφορτισμένος να σας μεταφέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του Προέδρου Οδυσσέα Κυριακόπουλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, και να ευχηθώ σε όλους σας υγεία και επιτυχία στις επιχειρηματικές επιδιώξεις σας.

Είχα την καλή τύχη τα τελευταία χρόνια να παρευρίσκομαι σε όλες τις ανοικτές συνεδριάσεις των Ετησίων Συνελεύσεών σας και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ σε αυτές πάντα, είχε την ευκαιρία να κάνει ορισμένες τοποθετήσεις για τη πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και ακόμη να απευθύνει ορισμένες προτάσεις ή παραινέσεις προς κάθε κατεύθυνση.

Ο πανηγυρικός χαρακτήρας φέτος ίσως δεν προσφέρεται για πολλούς προβληματισμούς, θεωρώ όμως ότι δεν μπορώ να παραλείψω μερικά γεγονότα και κάποιες σκέψεις.

Στην αρχή αυτής της εβδομάδας ολοκληρώσαμε μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις τη συμφωνία της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τη προσεχή διετία.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο ΣΕΒ προσπάθησε  να προβάλλει και τα καυτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας όπως είναι η ανεργία, η ιδιαίτερα αυξημένη ανεργία των νέων γενικά, των νέων επιστημόνων ειδικότερα, των γυναικών, η ιδιαίτερα αυξημένη ανεργία σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το βαρύ έλλειμμα ανταγωνιστικότητας ορισμένων κλάδων της βιομηχανικής παραγωγής. Προβλήματα τα οποία είναι αλήθεια δεν μπορούν να λυθούν μέσα στο πλαίσιο της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Εντούτοις με δεδομένο τον κοινωνικό ρόλο του ΣΕΒ καταφέραμε να αναδείξουμε τα παραπάνω ζητήματα και συμφωνήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους μας, ότι μέσα από τον κοινωνικό διάλογο θα ενσκήψουμε περισσότερο σ’ αυτά στο μέλλον, για την απάλυνσή τους.

Όσον αφορά τις ποσοστιαίες αυξήσεις δεν θα μπω στο πειρασμό να τις χαρακτηρίσω μικρές ή μεγάλες. Θα υπενθυμίσω μόνο ότι αφορούν τα κατώτατα καταβαλλόμενα ημερομίσθια και μισθούς. Ορισμένες επιχειρήσεις πληρώνουν περισσότερα και δεν τις επηρεάζουν άμεσα. Είναι ίσως οι πιο μεγάλες οι πιο καινοτόμες με υψηλή προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους και κατά κανόνα πιο υγιείς. Σε πολλές επιχειρήσεις οι αυξήσεις που συμφωνήθηκαν θα έχουν σημαντική επίδραση στο κόστος τους. Σε μερικές ίσως πάρα πολύ μεγάλη.  Γι αυτές η πρόκληση της αύξησης της παραγωγικότητας, της ποιότητας και της καινοτομίας για αντιστάθμισμα, είναι πιο επιτακτική τώρα παρά ποτέ.

Ο ΣΕΒ πιστεύει ότι κάτω από τις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη ή και στο εξωτερικό ευρύτερα, δεν θα έπρεπε να βγεί  κανείς νικητής από αυτές τις διαπραγματεύσεις και ότι πράγματι η επιτευχθείσα συμφωνία, είναι ένας έντιμος συμβιβασμός μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με μόνο νικητή την εργασιακή ειρήνη, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας, αναγκαία άλλωστε συνθήκη για τη πρόοδο των  επιχειρήσεων αλλά και για την κοινωνική συνοχή.

Ο ΣΕΒ πιστεύει ότι στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, εργοδότες και εργαζόμενοι οφείλουν να γίνουν συνδιαμορφωτές ενός γενικού συμφέροντος, γεγονός που επιβάλλει στη δράση τους τη διάσταση της ευρύτερης κοινωνικής αλληλεγγύης, έτσι ώστε οι όποιες λύσεις να χαρακτηρίζονται από προσαρμοστικότητα και να είναι πολύπλευρες και ισόρροπες, να εξασφαλίζουν τη σύγκλιση αλλά και τη συνέχεια της ανάπτυξης, τις θέσεις εργασίας αλλά και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Κυρίες και Κύριοι,

Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει πλέον ότι ζούμε σ’ ένα ανοικτό σύστημα παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Σύγχρονα προβλήματα και προκλήσεις, όπως η ευρωπαϊκή διεύρυνση, το ακριβό πετρέλαιο, το ισχυρό ευρώ και τα αυξανόμενα επιτόκια, η απελευθέρωση των αγορών της ανατολής, δεν βρίσκουν της λύση τους με τις γνωστές συνταγές. Αποτέλεσμα είναι να εξασθενεί σταδιακά η αγορά και να χάνει τη δυνατότητα να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας. Τα εισαγόμενα προϊόντα πολλαπλασιάζονται  ενώ τα εγχωρίως παραγόμενα θα κινδυνέψουν να παραμείνουν στα αζήτητα.

Η λύση είναι να παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες ανταγωνιστικές

Η ανταγωνιστικότητα είναι ο κύριο ζητούμενο σήμερα

Χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξης, δεν μπορεί να υπάρξει απασχόληση, δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία.

Η ανταγωνιστικότητα είναι μονόδρομος.

Αν θέλουμε να αναπτυχθούμε, αν θέλουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής μας, πρέπει να βελτιώσουμε δραστικά την ανταγωνιστική μας θέση. Αυτή είναι η ύψιστη εθνική προτεραιότητα της εποχής μας.

Και η πικρή αλήθεια είναι ότι η ανταγωνιστικότητα δεν βελτιώνεται με απλή συμπίεση των μισθών, ούτε με την επιδότηση της εθνικής παραγωγής, ούτε με την προστασία της από τον διεθνή ανταγωνισμό.

Χρειάζεται να παράγουμε προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες της αγοράς, χρησιμοποιώντας καινοτόμες ιδέες και σύγχρονη τεχνολογία.

Πώς θα το επιτύχουμε αυτό;

Είναι εδώ κοντά μας, ο πλέον αρμόδιος να μας το πει.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Σιούφας και είμαι σίγουρος ότι έχει πολλά ενδιαφέροντα να μας πει.

Από τη μεριά του ΣΕΒ, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι πολύ πρόσφατα οργανώσαμε το Ανοικτό Φόρουμ για την Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη, όπου συζητήθηκαν και κατεγράφησαν θέσεις και προτάσεις, κοινά αποδεκτές από τους συμμετέχοντες.

Τα συμπεράσματα αυτής της διοργάνωσης σύντομα θα τα δημοσιοποιήσουμε, και στη προσεχή δική μας συνέλευση, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε εν εκτάσει.

Εκεί θα διαπιστώσουμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος με συνέπεια προβάλλει ως σταθερούς άξονες, των επιδιώξεών του, τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα ευνοούν την υγιή επιχειρηματικότητα, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την κοινωνική συνοχή.

Οι επιδιώξεις αυτές δεν είναι συντεχνιακά αιτήματα, δεν είναι νέα κίνητρα, είναι η άρση των εμποδίων στη δημιουργία και την επιχειρηματικότητα.

Δεν υποτιμούμε κύριε Υπουργέ, τα όσα πολύ σημαντικά έχετε υλοποιήσει, η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, προς την κατεύθυνση αυτή, και το αναγνωρίζουμε, όμως πιστεύουμε ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα και γρήγορα, γιατί όπως κι’ εσείς συνηθίζετε να λέτε, αναφέροντας τη ρήση του Οβιδίου, «ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα κι εμείς μαζί».

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στις αποφάσεις της Εαρινής Συνόδου Κορυφής, που συνήλθε πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με αυτές πρέπει να αναληφθούν δράσεις κατά προτεραιότητα μέχρι το τέλος του 2007, που θα αποβλέπουν στην

  • αύξηση των επενδύσεων στη γνώση και στην καινοτομία
  • την απελευθέρωση του δυναμικού των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μΜΕ.
  • τη δημιουργία περισσοτέρων ευκαιριών απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες.

Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα μας το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για την υλοποίηση των στόχων της Λισαβόνας. Η πολιτεία οφείλει να δεσμευθεί σε χρονοδιαγράμματα, προϋπολογισμούς και συγκεκριμένες δράσεις, με αυστηρή και τακτή παρακολούθηση, αλλά και εμείς οφείλουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα καταστήσουν τη χώρα μας, πιο ανταγωνιστική και φιλική στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Φίλες και φίλοι,

Πριν κλείσω το χαιρετισμό μου,  παρ’ όλα όσα προανέφερα, θα ήθελα να σας μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στη χώρα μας, αξιόλογες προσπάθειες παραγωγικού εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης. Οι βιομηχανικές περιοχές Βόλου και Λάρισας, φιλοξενούν αρκετά τέτοια παραδείγματα.

Παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται για αδυναμία των επιχειρήσεων να παράξουν ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων, η αλήθεια είναι ότι ελληνικές επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αυξάνουν ταχύτερα από ότι σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο τελευταίος αναπτυξιακός νόμος, έχει ήδη αρχίσει ν’ αποδίδει και οι εκτιμήσεις που κάνουν τα αρμόδια όργανα του ΣΕΒ, μας παρέχουν σαφείς ενδείξεις βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, τον τελευταίο καιρό.

Γι’ αυτό και λόγω της ημέρας, ας κλείσω μ’ αυτή την αισιόδοξη νότα.

Αγαπητέ φίλε Ευριπίδη, αγαπητέ φίλε Απόστολε,

Φέτος ο Σύνδεσμός σας συμπληρώνει 40 χρόνια δράσεις

Φέτος κατά σύμπτωση ο ΣΕΒ συμπληρώνει 100 χρόνια δικής του ζωής.

Από αυτά, τα 20 τα πορευτήκαμε μαζί.

Ήταν το 1985 όταν ο Σύνδεσμος Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, έγινε μέλος του ΣΕΒ.

Ο παριστάμενος και τιμώμενος σήμερα κ. Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, ήταν τότε Πρόεδρος του ΣΕΒ.

Η εικοσάχρονη συνεργασία ήταν και είναι γόνιμη.

Και αποδεικνύει ότι με τη δική σας συμπαράσταση, με τη συμπαράσταση όλων των επιχειρήσεων και των συνδέσμων μελών μας, μπορούμε σε στενή συνεργασία με την Πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς, να προωθήσουμε λύσεις που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της χώρας μας με στόχο την ευημερία των Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ