Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην εκδήλωση εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, Αίγλη Ζαππείου, 17/5/2006

Κυρίες και Κύριοι,

Χαιρετίζω την επέτειο των γενεθλίων της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου.

Η βιομηχανία αλουμινίου παράγει ένα προϊόν που είναι σήμερα το πλέον ανακυκλώσιμο στον κόσμο μετά την κατανάλωση του.  Αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχετε καταβάλει για την προστασία του περιβάλλοντος και αντανακλά τη δική σας αναγνώριση της δικής σας κοινωνικής ευθύνης.

Καλωσορίζω έτσι και τη νέα πρωτοβουλία σας να ανακηρύξετε το 2006 «έτος εξοικονόμησης ενέργειας», ιδιαίτερα καθώς πρόσφατες, και όχι μόνο, εξελίξεις στον τομέα αυτόν έχουν δικαιολογημένα δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία.  Εξάλλου, παρά τις πράγματι φιλότιμες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια τόσο σε επιχειρηματικό πλαίσιο όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας, η βιομηχανία του αλουμινίου παραμένει ένας υψηλός καταναλωτής ενέργειας.

Μόλις χθες, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, αναφέρθηκα στο γεγονός ότι το επιχειρηματικό πρότυπο που θέλει να εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος, ως ο κατ’ εξοχήν θεσμικός εκπρόσωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη χώρα, είναι αυτό της σύγχρονης επιχείρησης.

Μερικές από τις κύριες συνιστώσες της σύγχρονης επιχείρησης είναι:

  • Η στήριξη της έρευνας και ανάπτυξης
  • Η υιοθέτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης
  • Η επίδειξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
  • Η προστασία του περιβάλλοντος
  • Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενθάρρυνση της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας

Η σύγχρονη επιχείρηση καινοτομεί, λοιπόν, παράγει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας, επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου, στην κοινωνική σταθερότητα μέσα από τη συλλογική πρόοδο, στην εθνική προοπτική.  Μόνο έτσι δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό εθνικό κεφάλαιο στον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό.

Η συνείδηση της κοινωνικής μας ευθύνης, μας δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις συμμετοχής και συνεισφοράς στα κοινά.  Έχουμε τα ίδια δικαιώματα, αλλά αυξημένες υποχρεώσεις σε σχέση με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους.

Ο ΣΕΒ θα είναι έντονα ενεργός στην προσπάθεια να βοηθήσει τα μέλη του, αλλά και να αναδείξει τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη.

Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πολλά να δείξουν.  Η απαίτηση της κοινωνίας όμως, για συγκεκριμένη και χειροπιαστή δράση σε αυτούς τους τομείς αυξάνεται συνεχώς.

Η ευαισθησία που επιδεικνύετε, ως κλάδος, στο θέμα της ενέργειας αντικατοπτρίζει έτσι ακριβώς αυτές τις αρχές, τη δική σας συνείδηση, τη δική σας έμπνευση και σχεδιασμό.

Πρωτοβουλίες σε τέτοιους τομείς αναδεικνύουν τον θετικό ρόλο της σύγχρονης επιχείρησης στην οικονομία, αλλά κι έμπρακτα αποδεικνύουν τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό.

Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας και εύχομαι τα αποτελέσματα να είναι αντάξια των προσδοκιών σας και των στόχων σας.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ