Παρέμβαση του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου στην ολομέλεια της 6ης Ευρω-Μεσογειακής Υπουργικής Διάσκεψης για τη Βιομηχανία, 22/9/2006

22 Σεπτεμβρίου 2006 | Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις
Θεματικές: Βιομηχανία

Στην ολομέλεια της 6ης Ευρω-Μεσογειακής Υπουργικής Διάσκεψης για τη Βιομηχανία, που πραγματοποιείται στη Ρόδο, σήμερα, Παρασκευή, 22.9.2006, μίλησε, ο κ. Οδυσσέας  Κυριακόπουλος, με την ιδιότητα του Special Representative for Mediterranean Affairs της UNICE, στην ειδική ενότητα: «Παγκοσμιοποίηση –ποιες είναι οι προκλήσεις και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;». Ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε στην παρέμβασή του ότι στην ευρύτερη περιφέρεια της Μεσογείου οι πολίτες και οι επιχειρηματίες πρέπει να δουν το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης περισσότερο σαν ευκαιρία παρά σαν απειλή.

Η Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας προσφέρει νέα διάσταση στις σχέσεις των χωρών της Ε.Ε. και των χωρών της Νοτίου Μεσογείου και οι πολιτικοί έχουν την ευκαιρία και την ιστορική ευθύνη να αξιοποιήσουν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε την ανάγκη ανάμιξης του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία της Βαρκελώνης και ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή των εργοδοτικών οργανώσεων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. πρέπει να προβλεφθούν προγράμματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης από τους Ευρωπαϊκούς προς τους Νότιους Μεσογειακούς Βιομηχανικούς Συνδέσμους.

Είναι γεγονός ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις στρέφονται περισσότερο ως τώρα προς άλλες αναδυόμενες αγορές, παρά προς τις χώρες της Νοτίου Μεσογείου, λόγω του ελλείμματος στην σύγκλιση των οικονομιών από τις δύο πλευρές της Μεσογείου.

Τέλος, τόνισε ότι για να προσελκύσουν ο Νότιες χώρες περισσότερες επενδύσεις απαιτούνται, μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως: διαφανής νομοθεσία, επαρκής ενημέρωση και καθοδήγηση για επενδυτικά έργα, ίση μεταχείριση μεταξύ των επενδυτών, ενίσχυση των φορέων που προωθούν τις επενδύσεις και διαφανή, σταθερά και δίκαια φορολογικά συστήματα. Ενθάρρυνε δε τους Υπουργούς των Μεσογειακών χωρών να προχωρήσουν με πιο αποφασιστικά βήματα στη λήψη των μέτρων, που απαιτούνται για αποτελεσματικότερες μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία εργοδοτικών και βιομηχανικών οργανώσεων UNICE και η μεσογειακή UMCE εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την ευκαιρία της Συνόδου, όπου υπογραμμίζουν τη βούληση των επιχειρηματικών κοινοτήτων όλων των χωρών της Μεσογείου να προχωρήσει ουσιαστικά η διαδικασία της Βαρκελώνης και επεσήμαναν, ότι με την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων στην περιοχή θα αντιμετωπιστεί η πρόκληση της παγκοσμιοποίησης.

Διαβάστε εδώ την ομιλία.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ