Σημεία Παρέμβασης του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) – «Ανδρέας Παπανδρέου», με τίτλο «Η Στρατηγική της Λισαβόνας και οι προκλήσεις των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα», Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2006, Θεσσαλονίκη


«Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

 «ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Α.Α. ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»

Σε εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης με θέμα “Η στρατηγική της Λισαβόνας και οι προκλήσεις των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΙΣΤΑΜΕ, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Σε παρέμβαση του ο κ. Δασκαλόπουλος ανέπτυξε αρχικά τις θέσεις του ΣΕΒ:

Η στρατηγική της Λισαβόνας δεν αποτελεί επιλογή αλλά ανάγκη για ολόκληρη την Ευρώπη.

  • Η υλοποίηση των αλλαγών που δρομολογεί, έχει θετικά αποτελέσματα για όλη τη κοινωνία και τους πολίτες της.
  • Η αποτελεσματική εφαρμογή της είναι περισσότερο επιτακτική για την Ελλάδα.
  • Η στοχοθέτηση που δημιουργεί μέσω του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων είναι ευκαιρία για άμεση δράση και αποτελεσματικότητα.

Αναφερόμενος στα κεφάλαια “Οι μεγάλες προτεραιότητες” και οι “Μεγάλες τομές” της μελέτης του ΙΣΤΑΜΕ, ο κ. Δασκαλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προτάσεις για:

  • Αλλαγές στο επίπεδο των νοοτροπιών και της αντίληψης για την επιχειρηματικότητα-δημιουργικότητα και της αναγνώρισης της συνεισφοράς της στην ευημερία (ρόλος ΜΜΕ, διδασκόντων).
  • Μεγαλύτερη ενεργοποίηση των κοινωνικών εταίρων που μέσα από τη δική τους διαβούλευση (και την εμπιστοσύνη της πολιτείας) θα προκαλούν τις αλλαγές που θα ωφελούν όλες τις πλευρές.
  • Δημιουργία και ωρίμανση θεσμών που θα εμπεδώσουν κανόνες συμπεριφοράς –τόσο από τη κοινωνία όσο και από το κράτος- που εξασφαλίζουν κλίμα εμπιστοσύνης, συνεργασίας και ισορροπίας, με διακυβέρνηση βασισμένη στην τήρηση της νομιμότητας.
  • Σύστημα παρακολούθησης της δημοσιονομικής διαχείρισης και δημιουργία μηχανισμών απολογισμού και ελέγχου στη διοικητική δράση.

Τέλος, συμφώνησε με τη διαπίστωση της μελέτης –που αποτελεί και πάγια θέση του ΣΕΒ –ότι οι μεταρρυθμίσεις στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, προϋποθέτουν συναίνεση που δεν πρέπει όμως να γίνεται άλλοθι απραξίας.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε:

«Στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας, η Ελλάς ίδρυσε το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.Α).  Είναι μία σωστή κίνηση που πρέπει να αποσπάσει επαίνους και που χρειάζεται να στηριχτεί.

Υπάρχει, όμως, και εδώ ένα πρόβλημα: το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας λειτουργεί κυρίως σαν μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού και λιγότερο σαν μηχανισμός επίτευξης συμφωνίας και προώθησης της δράσης.

Η ανταγωνιστικότητα όμως είναι θέμα πρωταρχικά των δυνάμεων της αγοράς και των κοινωνικών εταίρων. Οι δυνάμεις αυτές είναι όλες παρούσες και ενεργές σε αυτό το Συμβούλιο, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας στην ολομέλεια, όσο και με τους εμπειρογνώμονες στις ομάδες εργασίας.

Η συναίνεση που επιτυγχάνεται σε αυτές, αποτελούν σπάνιο και ευπρόσδεκτο κοινό τόπο και άρα πεδίο εκκίνησης για δράση.

Η παρουσία των ηγετών όλων των παραγωγικών δυνάμεων στο Συμβούλιο, δίνει την ευκαιρία για δέσμευση και γρήγορη απόφαση ως προς τις δράσεις.

Το Συμβούλιο λοιπόν μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μηχανισμό παραγωγής έργου.

Από το βήμα αυτό προτείνω, λοιπόν, την επανίδρυση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, την αναδιοργάνωση του έτσι ώστε οι επιχειρηματικές και κοινωνικές οργανώσεις και οι κοινωνικοί εταίροι να αναλαμβάνουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη λειτουργία του και – το κυριότερο – την υλοποίηση των προτάσεων του».

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ