Δελτίο Τύπου: ”Συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ με την παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γεωργίου Προβόπουλου”, 14/7/2008

Με την παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γεωργίου Προβόπουλου, συνεδρίασε, σήμερα, Δευτέρα, 14.7.2008, το Γενικό  Συμβούλιο του ΣΕΒ, στα γραφεία του Συνδέσμου (Ξενοφώντος 5).

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος εκ μέρους της Διοίκησης,  καλωσόρισε  το νέο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στον ΣΕΒ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Προβόπουλος ξαναγυρνά, τολμώ να πω, σε γνώριμα χωράφια. Από τον ακαδημαϊκό θώκο βρέθηκε στην υποδιοίκηση της κεντρικής τράπεζας, μετά πέρασε στον τομέα των εμπορικών τραπεζών και σήμερα καλείται, μεταξύ άλλων, να υλοποιήσει τους σκληρούς όρους εντολών με τους οποίους επιφορτίστηκε από την ίδρυση της η ΕΚΤ, ως προς τον έλεγχο του πληθωρισμού. Το έργο του θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην παρούσα φάση, όπου το χρηματοπιστωτικό σύστημα διέρχεται μία τεράστια αναταραχή. Μαζί με την έκρηξη των τιμών στις πρώτες ύλες, στα τρόφιμα και στην ενέργεια και την πτώση των τιμών στην οικοδομή, αυτή η αναταραχή συνθέτει το τρίπτυχο της παγκόσμιας κρίσης που τώρα ακουμπά και τη δική μας οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, αναπόφευκτα, θα ενταθούν και τα προβλήματα εποπτείας του τραπεζικού συστήματος».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον σημειώνοντας ότι «στη χώρα μας ο πληθωρισμός ανέρχεται ήδη στο 5%, ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί και η δημοσιονομική ισορροπία κινδυνεύει σοβαρά. Τα θετικά επιτεύγματα στον τομέα της μείωσης της ανεργίας, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να διατηρηθούν. Ως Διοικητής, ο Γιώργος Προβόπουλος θα έχει πολλές παραινέσεις να κάνει—προς όλες τις κατευθύνσεις και με πολλούς αποδέκτες.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει πολλά βήματα. Διαβλέποντας την επερχομένη κρίση, ο ΣΕΒ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κριτήριο τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και την ευθύνη μας ως επιχειρήσεις απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη δομική φύση του  προβλήματος του πληθωρισμού και  της ακρίβειας ως συμπτώματος διαχρονικών στρεβλώσεων, ο ΣΕΒ πρότεινε  οκτώ μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για τη προώθηση βασικών μεταρρυθμίσεων που αναβάλλονται επί δεκαετίες. Ο κεντρικός άξονας των μεταρρυθμίσεων αυτών αφορά στην απελευθέρωση του ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών –οπότε και στη συνολική μείωση του κόστους στην οικονομία.  Προτείναμε, επίσης μέτρα ανακούφισης των χαμηλόμισθων από το κύμα της ακρίβειας, με συνεισφορά και των ίδιων των επιχειρήσεων.

Επειδή οι οικονομικά ασθενέστεροι είναι και θα είναι τα μεγαλύτερα θύματα της διεθνούς κρίσης, κρίνεται επιβεβλημένη κάθε προσπάθεια για τη μείωση των επιπτώσεων σ’ αυτούς. Η ένταση όμως της κρίσης, ιδίως αν αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια όπως φαίνεται πλέον, προοιωνίζεται αυξημένες δυσκολίες για ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες, καθώς επίσης και για τις επιχειρήσεις. Σε μια εποχή ακριβών πρώτων υλών και ενέργειας, δυσκολίας στη χρηματοδότηση, αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους και πτώσης στη ζήτηση, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το μέλλον με μεγάλη αβεβαιότητα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε: «Ελπίζω ότι ο Διοικητής, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, θα μας προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας. Αυτό θα επιτρέψει στις  επιχειρήσεις να σχεδιάσουν όσο μπορούν πιο αποτελεσματικά τις μελλοντικές τους κινήσεις και να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στις προσδοκίες του κοινωνικού συνόλου».

Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ. Σημειώνεται ότι το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ συγκροτείται από 90 εκλεγμένα μέλη – επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν ισχυρό ενδιαφέρον και υποστηρίζουν ενεργά όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, στο Συμβούλιο συμμετέχουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και πρώην πρόεδροι του ΣΕΒ.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ