Δελτίο Τύπου: ”Ο ΣΕΒ ενισχύει τους δεσμούς συνεργασίας με το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ με το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ”, 18/9/2008

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒ και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ υπέγραψαν σήμερα (Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008), στα γραφεία του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ κα Deborah WinceSmith, παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Daniel Speckhard. Η συμφωνία αυτή, είναι απόρροια των προσπαθειών που είχε ξεκινήσει από πέρυσι, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-ΗΠΑ και ο ΣΕΒ, με στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών και στην υιοθέτηση στην Ελλάδα δράσεων, όπως εκείνες που υλοποιούνται στις ΗΠΑ με συγκεκριμένο πρόγραμμα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και με παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών μέτρησης αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, ο ΣΕΒ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για μεταφορά τεχνογνωσίας, οργάνωση τεχνικών εκδηλώσεων και πραγματοποίηση επαφών με παράγοντες που διαμορφώνουν πολιτικές βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην προσφώνησή του αναφέρθηκε «στη συμβολή των σύγχρονων, υγιών επιχειρήσεων που παράγουν πλούτο, δημιουργούν ανάπτυξη και επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης στην έξοδο από τη σημερινή κρίση. Οι σύγχρονες, υγιείς  επιχειρήσεις είναι αυτές κυρίως που απέφυγαν πρακτικές και λάθη που οδήγησαν στη κρίση. Αν και υποφέρουν -ευτυχώς σε περιορισμένο βαθμό – από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αναταραχής οι σύγχρονες, υγιείς επιχειρήσεις είναι αυτές που όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα αναλάβουν να οδηγήσουν την οικονομία μακριά από τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. Αυτές ακριβώς οι επιχειρήσεις χρειάζεται να ξεπεράσουν λάθη και δισταγμούς του παρελθόντος και να θέσουν ισχυρές βάσεις  για την επιστροφή σε καλύτερες ημέρες. Καθήκον της πολιτείας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, είναι να σταθεί συμπαραστάτης σ΄ αυτή τη προσπάθεια. Εξάλλου, μια πιθανή παρενέργεια της σημερινής κρίσης είναι η οπισθοχώρηση της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης και η επιστροφή, σε υψηλότερο βαθμό, της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία. Η  επιχειρηματικότητα χρειάζεται ένα ανοικτό πεδίο δράσης, χωρίς γραφειοκρατία και ιδεολογικές αγκυλώσεις, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος».

Σε χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ & Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων και  Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-ΗΠΑ, κ. Θανάσης Λαβίδας υπογράμμισε ότι όσο ο πήχης της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο ανεβαίνει, πολλαπλασιάζεται η ανάγκη στην Ελλάδα για καθολική κινητοποίηση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αποφασιστικά βήματα για βελτίωση της ανταγωνιστικής μας θέσης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις, αναβολές ή αβελτηρία αλλά απαιτούν άμεσες αλλαγές και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων. Κρίσιμοι πυλώνες είναι η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ανάδειξη πολλών νέων επιχειρηματιών, η ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών και η δραστική αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία. «Μόνο μέσα από τη σύγχρονη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία και την ποιότητα, κατέληξε ο κ. Λαβίδας, θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να προοδεύσουμε και να επιτύχουμε οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη».

Η κα Deborah WinceSmith αναφέρθηκε στο έργο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, το οποίο με τη συνδρομή Προέδρων μεγάλων επιχειρήσεων, διακεκριμένων καθηγητών Πανεπιστημίων αλλά και της ηγεσίας των εργατικών ενώσεων ασχολείται συστηματικά με την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και ειδικότερα των μικρομεσαίων, η βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Η κα. Deborah Wince-Smith σημείωσε, επίσης,  ότι σήμερα προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας, είναι η στενή συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική εμπειρία για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό δημοσίων υπηρεσιών μπορεί να αξιοποιηθεί και από την ελληνική πολιτεία με προγράμματα που μπορεί να οργανώσει το Συμβούλιο με τον ΣΕΒ. Σε πρώτη φάση και στο πλαίσιο των κοινών δράσεων προβλέπεται αναγνωρισμένοι καθηγητές αμερικανικών Πανεπιστημίων να έλθουν στην Ελλάδα. Ακόμη, πρότεινε, όπως ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας, με δική του πρωτοβουλία, συστήσει ένα επιχειρηματικό-επενδυτικό fund, κατά τα αμερικανικά πρότυπα  το οποίο θα στηρίξει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων.

Τέλος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Daniel Speckhard  εξέφρασε την ικανοποίηση και υποστήριξή του στην ελληνοαμερικανική συνεργασία για τη βελτίωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας με στόχο ένα υψηλότερο επίπεδο κοινωνικής ευημερίας.

Η σημερινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ΣΕΒ και Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, το οποίο προσυπέγραψε ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Daniel Speckhard.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ