Δελτίο Τύπου: Σημεία Τοποθέτησης και απομαγνητοφώνηση των Δηλώσεων στα Η.Μ.Ε., του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, στη συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων, 18/2/09

18 Φεβρουαρίου 2009 | Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις
Θεματικές: Εργασιακά

Συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ

ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒ

Στο πλαίσιο της τοποθέτησης που έκανε, κατά τη σημερινή συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων στα γραφεία της ΓΣΕΕ, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Απέναντι στη σημερινή πρωτοφανή κρίση δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε κοινωνικοί ανταγωνιστές. Πρέπει να λειτουργήσουμε όχι απλώς ως κοινωνικοί εταίροι αλλά ως κοινωνικοί συνεταίροι. Οφείλουμε και μπορούμε να διατυπώσουμε κοινές θέσεις, να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες, να επιβάλουμε από κοινού ολοκληρωμένα μέτρα για την έξοδο από την κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος. Μόνο ένα τέτοιο κοινό μέτωπο των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής μπορεί να εγγυηθεί ότι η κοινωνία μας θα αντιμετωπίσει την κρίση ενωμένη και όχι διχασμένη.
  • Βασική μας θέση αρχής είναι ότι πρέπει να θωρακίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, στη βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο είναι ισχυρό και επαρκές. Είμαστε αντίθετοι στη νομοθέτηση της όποιας ελαστικοποίησης των υφιστάμενων κανόνων. Εξάλλου, οι περιπτώσεις καταστρατήγησης των νόμων μπορούν να προληφθούν με ενίσχυση των εποπτικών μέσων —την οποία και θα στηρίξουμε. Η θωράκιση της αξιοπρέπειας της εργασίας είναι βασική παράμετρος της κοινωνικής συνοχής.
  • Εκείνο που θέλω ακόμη να τονίσω είναι ότι η ανασφάλεια ή και η αγωνία της επιβίωσης δεν κάνει διάκριση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Η μεγάλη μάζα των επιχειρήσεων καλείται στην κρίση αυτή να…τετραγωνίσει τον κύκλο: πρέπει να λειτουργήσει σε συνθήκες μείωσης των πωλήσεων και αύξησης του κόστους, κατά τρόπον ώστε και τη βιωσιμότητα της εταιρείας να εξασφαλίσει και τις θέσεις εργασίας να διαφυλάξει. Στο πλαίσιο αυτό, οι απολύσεις είναι για την επιχείρηση αναγκαστικό μέτρο έσχατης ανάγκης και όχι αβασάνιστη επιλογή.
  • Σήμερα είμαστε μαζί, εδώ, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα κοινό μέτωπο κόντρα στις συνέπειες της κρίσης, που θα ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Πέρα από τις επιμέρους διαφορές μας, το κοινό μας συμφέρον επιβάλει κοινή πορεία: για την προστασία της εργασίας, για την αναπτυξιακή ανάκαμψη, για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Δεν λέω ότι δεν θα υπάρχει κόστος, για όλους, από την κρίση που ουσιαστικά μόλις ξεκίνησε. Το θέμα είναι η ελαχιστοποίησή του και η δίκαιη κατανομή του.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕΒ ΣΤΑ  Η.Μ.Ε

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συνάντησης,  ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, δήλωσε τα εξής:

Δ. Δασκαλόπουλος:  Νομίζω ότι η σημερινή συνάντηση και η συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα, επιβλήθηκαν από την πραγματικότητα. Μπροστά στις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να είμαστε κοινωνικοί ανταγωνιστές, πρέπει να είμαστε κοινωνικοί εταίροι, έως και συνεταίροι. Οφείλουμε και μπορούμε να βρούμε λύσεις, να αναλάβουμε  κοινές δράσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Νομίζω σήμερα, βρήκαμε πολλά σημεία σύγκλισης και κανένα σημείο ουσιαστικής διαφωνίας. Το Μόνιμο Βήμα Διαλόγου, που έχουμε θεσμοθετήσει και που ξεκινάει θα είναι το εφαλτήριο για να βρούμε κοινές δράσεις και κοινές προτάσεις.

Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε η Υπουργός Απασχόλησης σαφέστατα κατηγόρησε εσάς, δηλαδή τις εργοδοτικές πλευρές ότι ευθύνεστε για την κρίση, γιατί κάνετε μια τεχνητή κρίση. Τι απαντάτε σε αυτό;

Δ. Δασκαλόπουλος:  Την κρίση την ξέρουμε όλοι μας και τη ζούμε και είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Δημοσιογράφος: Είναι τεχνητή η κρίση από τους εργοδότες κ. Πρόεδρε; Τη χρησιμοποιούν οι εργοδότες ως άλλοθι για απολύσεις, γιατί αυτό είπε χθες η κ. Πετραλιά.

Δ. Δασκαλόπουλος: Νομίζω αναφερόταν σε κάτι συγκεκριμένο και δεν έκανε γενική τοποθέτηση.

Δημοσιογράφος: Εννοείτε ότι αναφερόταν στον κ. Μίχαλο; Είναι εκτός κλίματος ο κ. Μίχαλος γιατί έχει προκαλέσει αρκετά σχόλια με τις τοποθετήσεις του.

Δ. Δασκαλόπουλος: Η δική μας θέση είναι ότι πρωταρχικός στόχος είναι η θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αυτό γίνεται πάρα πολύ καλά μέσα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το ευρωπαϊκό και το δικό μας. Δε θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη οποιαδήποτε ελαστικοποίηση, αλλαγή νομοθεσίας.

Δημοσιογράφος: Έχετε υπόψη σας συναδέλφους σας να έχουν προχωρήσει σε καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων; Έχετε έστω μία περίπτωση;

Δ. Δασκαλόπουλος: Αποκηρύσσουμε οποιαδήποτε αυθαιρεσία και καταδικάζουμε οποιαδήποτε παράβαση του νόμου από οποιαδήποτε επιχείρηση.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να παρέμβετε ώστε να ελέγξετε αυτές τις παραβιάσεις;

Δ. Δασκαλόπουλος:  Κάνουμε ότι μπορούμε. Βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Αναλαμβάνετε ουσιαστικά τη διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης μαζί με τη ΓΣΕΕ. Εάν τελικά η πραγματικότητα τελικά δε σας δικαιώσει σε αυτή την πορεία, για λόγους που μπορεί κανείς να τους αποδώσει είτε στις κυβερνητικές επιλογές, είτε στις τακτικές των εργοδοτών, ποια είναι η πολιτική αποτίμηση τελικά αυτών των προσπαθειών;

Δ. Δασκαλόπουλος:  Είδαμε σήμερα, μια προσπάθεια με πετυχημένο ξεκίνημα, μια σύγκλιση για κοινές δράσεις. Αυτό με κάνει πάρα πολύ αισιόδοξο για αυτά που μπορούμε να πετύχουμε.

Δημοσιογράφος: κ. Δασκαλόπουλε, ο κ. Παναγόπουλος μίλησε για μέτρα επικοινωνιακού εντυπωσιασμού της κυβέρνησης. Εσείς πως κρίνετε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής; Είναι επαρκή τα μέτρα αυτά;

Δ. Δασκαλόπουλος:  Έχουμε μια κρίση, η οποία εξελίσσεται. Σε όλες τις χώρες του κόσμου αποφασίζουμε, εφαρμόζουμε και μετά όπου χρειάζεται γίνεται και συνεχής ρύθμιση. Αυτό κάνουμε κι εδώ. Αυτό νομίζω προσπαθεί να κάνει και η κυβέρνηση, αυτό προσπαθούν να συνεισφέρουν και τα άλλα κόμματα και αυτό κάνουμε κι εμείς σήμερα εδώ, με τη δική μας παρουσία και τις δικές μας δράσεις.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ