Συνάντηση ΣΕΒ με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομικών, 30/8/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ΔΕΘ, έχει σήμερα (Δευτέρα, 30/8/2010), ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος συνοδεύεται  από τους αντιπροέδρους του ΣΕΒ, κκ.: Ευθύμιο Βιδάλη, Αναστάσιο Καλλιτσάντση  και Χάρη Κυριαζή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ το 2011 θα καταφέρει το χαριστικό χτύπημα στο πρότυπο μιας οικονομίας που τρεφόταν με δανεικά και κρατικές επιχορηγήσεις και επιδιδόταν στην υπερκατανάλωση. Ο ιδιωτικός τομέας –επιχειρήσεις και εργαζόμενοι– θα πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος, με λουκέτα και απολύσεις.

Οι δυνατότητες νέων περικοπών και νέων φόρων έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί –και κοινωνικά και πολιτικά… Το μεγάλο διακύβευμα στη σημερινή συγκυρία είναι η ανάπτυξη –μια νέα μορφή ανάπτυξης: παραγωγική και όχι καταναλωτική, εξωστρεφής και όχι επιδοτούμενη, ανταγωνιστική και όχι πελατειακή.

Πώς θα πυροδοτηθεί η ανάπτυξη για να παραχθεί νέος πλούτος και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας;  Το όχημα του πελατειακού κράτους μας τελείωσε.  Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα τοπίο που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να προσελκύει τις επενδύσεις.

Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό:

  • Η ταχεία περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία, η περικοπή του μεγέθους του κράτους και η ουσιαστική μείωση της κρατικής σπατάλης.  Όσο συντηρείται ο δεινόσαυρος του κυριαρχικού και παρεμβατικού κράτους τόσο οι δυνατότητες ανάπτυξης θα είναι μηδενικές.
  • Η άρση των εμποδίων –νομοθετικών, γραφειοκρατικών, κρατικοπαρεμβατικών– που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην επιχειρηματικότητα. Η απελευθέρωση των σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων. ‘Aνοιγμα όλων των αγορών, εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.

Ο ΣΕΒ προτάσσει με συνέπεια την ανάγκη να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια.  Δεν παραγνωρίζουμε ούτε το κοινωνικό κόστος ούτε τις πολιτικές δυσκολίες που συνεπάγονται αυτές οι αλλαγές.  Είναι οδυνηρές, αλλά αναγκαίες.

Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά επιτελεσθούν, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ! Τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει πραγματική δημοσιονομική βελτίωση –οπότε και θα αποκατασταθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας και θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.  Και τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και θα είναι εφικτή η μείωση της υπέρμετρης φορολογίας –με αποτέλεσμα την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Μια ορισμένη ρητορεία αναφέρεται συχνά στον «εργασιακό μεσαίωνα» που δήθεν επικρατεί στη χώρα μας.  Αντίθετα, με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, στην Ελλάδα επικρατεί… επιχειρηματικός μεσαίωνας.

Η επιχειρηματικότητα στον τόπο μας υφίσταται την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας, τα βάρη της υπερφορολόγησης, τον λαβύρινθο της πολυνομίας, τον ζηλότυπο κρατικό παρεμβατισμό –κι επιπλέον αντιμετωπίζει ένα ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών που δαιμονοποιεί το κέρδος και αντιμετωπίζει αφοριστικά τον επιχειρηματία ως ασύδοτο κερδοσκόπο, εκμεταλλευτή του λαϊκού μόχθου, καταπατητή του δημόσιου χρήματος…

Όσο διατηρείται αυτό το ασφυκτικό, παρεμβατικό πλαίσιο, όσο συντηρείται αυτή η αντίληψη δυσπιστίας και μνησικακίας προς την επιχειρηματικότητα, τόσο οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα αποτελούν όνειρο απατηλό.

Το επιχειρηματικό, επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα απαιτεί ένα ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και πλήρες πρόγραμμα δράσης –στο πλαίσιο και στα χρονοδιαγράμματα που ορίζει το Μνημόνιο.  Η ευρύτητα του πλαισίου υποδηλώνει ότι η δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος είναι θέμα συνολικής κυβερνητικής πολιτικής –άρα και συντονισμού πολλών υπουργείων.  Πρέπει να κινηθούμε άμεσα σε όλα τα μέτωπα της πραγματικής οικονομίας ταυτόχρονα, για να δούμε ξανά ανάπτυξη και επενδύσεις. Στη βάση αυτή, ο ΣΕΒ δεσμεύεται να επισημάνει και να ιεραρχήσει τα 30 πιο σημαντικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για την άρση τους.

Τώρα είναι η ώρα για να φτιάξουμε ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας νέας μορφής ανάπτυξης, να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα από κράτος δημοσίων υπαλλήλων σε χώρα επιχειρηματικότητας.  Διαφορετικά, θα παραμείνουμε καθηλωμένοι στην οικονομική ύφεση και την κοινωνική δυσπραγία.

Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία με αφορμή τη ΔΕΘ να εκπέμψει ισχυρά, ξεκάθαρα και, κυρίως, έμπρακτα μηνύματα στους δημιουργικούς πολίτες της και στους ενδιαφερόμενους ξένους ότι η σημερινή Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις και φιλική στην επιχειρηματικότητα.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ