NER-300: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα δέσμευσης και γεωλογικής αποθήκευσης CO2 καθώς και για έργα επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων ανακοίνωσε η Ευρωπαίκή Επιτροπή για έργα επίδειξης σε εμπορική κλίμακα, τα οποία αποσκοπούν στην περιβαλλοντικά ασφαλή δέσμευση και αποθήκευση CO2 σε γεωλογικούς σχηματισμούς, καθώς και για έργα επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η πρόσκληση προβλέπει τα κριτήρια και τα μέτρα για τη χρηματοδότηση έργων εμπορικής επίδειξης για: έργα δέσμευσης και γεωλογικής αποθήκευσης CO2 (Carbon Capture and Storage-CCS), ή/και έργα επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Renewable Energy Sources–RES), στο πλαίσιο του καθεστώτος για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που θεσπίστηκε με την κοινοτική Οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την πώληση των 300 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών για τους νεοεισερχόμενους (Νew Εntrants Reserve) του αναθεωρημένου συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ. Το χρηματικό ποσό που θα διατεθεί για το πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την τιμή, στην οποία πωλούνται τα επιδόματα. Με την τρέχουσα τιμή της αγοράς, τα 300 εκατ. δικαιώματα εκπομπών κοστίζουν περίπου 4.5 δισ. ευρώ, αλλά στα επόμενα χρόνια το ποσό αυτό σε ευρώ μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο. Η χρηματοδότηση θα γίνει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank).

Μία ελληνική εταιρεία μπορεί να υποβάλει αίτηση για εφαρμογή σε άλλο κράτος-μέλος όπως επίσης και μια ξένη εταιρεία να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού έργου. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες (ή κοινοπραξίες) για χρηματοδότηση έργων, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα σχετικά έντυπα των αιτήσεων και να τα υποβάλουν στην καθορισμένη διεύθυνση του κράτους-μέλους που επιθυμούν. Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις υποβολής διαφέρουν αναλόγως του είδους και του τομέα της καινοτόμου τεχνολογίας που θα επιλέξουν οι εταιρείες για εφαρμογή.

Η προθεσμία για τις εταιρείες να υποβάλουν προτάσεις προς τα κράτη-μέλη είναι η 09.02.2011, ενώ η προθεσμία υποβολής προτάσεων στην  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από τα κράτη-μέλη είναι η 09.05.2011. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στις ιστοσελίδες: http://ec.europa.eu/clima/funding/ner300/index_en.htm και http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=613&language=el-GR καθώς και από το εθνικό σημείο επαφής (αρμόδιος κ. Κυριάκος Ψύχας, Σύμβουλος Υπουργού ΠΕΚΑ, Αμαλιάδος 17, 11523 Αθήνα, e-mail : k.psychas@gryp.minenv.gr, τηλ.: 210 647.5133, fax: 210 645.1793).

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ