Σημεία παρέμβασης του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο πλαίσιο συνάντησης με Ευρωπαίους δημοσιογράφους, 14/3/2012, Γραφεία ΣΕΒ

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα να οργανώσει νέα ενημερωτική επίσκεψη εκπροσώπων ευρωπαϊκών Μέσων στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος υποδέχθηκε σήμερα (Τετάρτη, 14.3.2012), ομάδα δημοσιογράφων από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα. Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας που δείχνουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας την τελευταία τριετία, ενώ παρουσιάστηκαν τα βασικά συμπεράσματα του αναπτυξιακού σχεδίου που εκπόνησε η εταιρεία McKinsey, με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία. Στη συνέχεια  ακολούθησε ευρεία συζήτηση για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα.

Στην εισαγωγική ομιλία του προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Με βάση την ευρεία πολιτική συναίνεση που επετεύχθη τον Νοέμβριο του 2011, η Ελλάδα μπορεί τώρα να προχωρήσει στον δρόμο του εκσυγχρονισμού της και να διατηρήσει τη θέση της στην Ευρώπη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, προσφωνώντας την ομάδα 40 Ευρωπαίων δημοσιογράφων  που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Αυτή η νέα πολιτική και κοινωνική συμφωνία, εν πολλοίς πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τις αναχρονιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, καθώς και από τους ξεπερασμένους θεσμούς που ταλαιπωρούν την κοινωνία για δεκαετίες, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Στην ομιλία του ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι στην τριετία 2009-2011 η Ελλάδα έχει πετύχει εντυπωσιακή πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα.  Οι συνέπειες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ήταν όμως πολύ μεγάλες –όπως δείχνει η αύξηση της ανεργίας σχεδόν στο 21% και η μείωση του ΑΕΠ κατά 13%.  Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, πάντως, ότι το κόστος αυτό θα ήταν πολύ μικρότερο αν το πολιτικό σύστημα είχε υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και δεν είχε καταφύγει σε επίπονα και αναποτελεσματικά οριζόντια μέτρα και περικοπές με στόχο να μην θιγούν τα συμφέροντα των πελατών του.

Με αναφορά στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρατήρησε ότι το ελληνικό πρόβλημα αναδεικνύει τις ευρύτερες οικονομικές και πολιτικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αυτή είναι μία πρόκληση που η Ευρώπη δεν έχει πια τη δυνατότητα να μην αντιμετωπίσει, συνέχισε ο κ. Δασκαλόπουλος.  Όμοια, οφείλει να αντιμετωπίσει και την τεράστια πρόκληση που δημιουργεί η εμμονή στα μονομερή προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον.  Η ενωμένη Ευρώπη στηρίχτηκε από τους λαούς επειδή έδωσε την υπόσχεση της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας.  Σήμερα, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μία Ευρώπη που ενδιαφέρεται μόνο για την δημοσιονομική πειθαρχία, αφήνοντας την ανάπτυξη και την ευημερία σε δεύτερη μοίρα.

Τολμώ να πω, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, πως αν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις τότε θα τεθεί σε κίνδυνο όχι μόνο το μέλλον του ευρώ, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

************************************

Εξάλλου, μιλώντας σε εκπροσώπους των Η.Μ.Ε., στο πλαίσιο της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Πιστεύω ότι τούτη τη φορά η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με ευρεία πολιτική συναίνεση. 

Το ελληνικό πρόβλημα, όμως, είναι και ευρωπαϊκό. Η επιμονή στις συνταγές λιτότητας είναι αδιέξοδη πολιτική για την Ευρώπη και σκληρή για τους λαούς της. 

Για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, πρέπει πια να στοχεύσουμε σε κοινές πολιτικές ανάπτυξης που θα δώσουν νέα δυναμική στο ευρωπαϊκό όραμα και ελπίδα στους πολίτες».

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ