Μηνιαίο Δελτίο Εξαγωγών ΣΕΒ, Ιανουάριος 2014

Εμφανής η απουσία μηχανισμών αντιστροφής της αρνητικής πορείας των εξαγωγών
Βουτιά 22,5% τον Νοέμβριο
Η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 22,5% τον Νοέμβριο του 2013 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Η ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή εξέλιξη αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τεσσάρων τελευταίων ετών. Αναδεικνύει αφενός την εδραιωμένη πλέον κόπωση των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και αφετέρου το αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον στο διεθνές εμπόριο. Είναι πλέον επιτακτική η υλοποίηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής με γνώμονα την εξωστρέφεια και την καινοτομία προκειμένου να αναστραφεί η αρνητική πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά τους τελευταίους μήνες και να δημιουργηθούν προϊόντα που να μπορούν να αντιστέκονται στο διεθνή ανταγωνισμό τιμών.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η συνολική αξία των εξαγωγών τον Νοέμβριο του 2013 ανήλθε στο ποσό των 2.143,3 εκατ. ευρώ έναντι 2.767,1 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2012. Σε επίπεδο 11μήνου (Ιανουάριος – Νοέμβριος 2013) καταγράφεται αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχη περίοδο του 2012, γεγονός το οποίο δείχνει ότι περιορίζεται σημαντικά ο ρυθμός ανόδου σε ετήσια βάση.
Η μείωση των συνολικών εξαγωγών αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες (-28,6%) και δευτερευόντως στη συρρίκνωση των αποστολών προς τις χώρες της ΕΕ (-13,9%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η υποχώρηση των εξαγωγών ήταν μικρότερη (-7,8%), τόσο προς Τρίτες Χώρες (-10,2%) όσο και προς την ΕΕ (-6,2%).
Η μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών σημειώθηκε στα καύσιμα (-42,8%), ενώ σημαντική πτώση παρατηρείται στα λάδια και τα φυτικά και ζωικά λίπη (-36%), στα εμπιστευτικά προϊόντα (-27%), στα μηχανήματα/υλικό μεταφορών (-18%) και στις πρώτες ύλες (-17,8%). Αντίθετα, τα χημικά προϊόντα παρουσιάζουν αντοχές καθώς οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 10,2%, ενώ μικρή άνοδος καταγράφηκε στις εξαγωγές διαφόρων βιομηχανικών ειδών (3,3%) και ποτών και καπνού (2,4%).
Διαβάστε εδώ το Μηνιαίο Δελτίο Εξαγωγών ΣΕΒ, Ιανουάριος 2014
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ