Ομιλία του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ, κ. Χάρη Κυριαζή στην Ημερίδα του ΟΑΕΔ «Ο θεσμός της Μαθητείας ως μέσο επίτευξης του ευρωπαϊκού στόχου της Εγγύησης για τη Νεολαία: Ο ρόλος και το πλαίσιο συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων», 14/2/2014, Ζάππειο Μέγαρο

Κυρίες και Κύριοι,

Το πρόβλημα της μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία δεν είναι καινούργιο, αλλά είναι προφανές ότι επιδεινώθηκε από την κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, η εξέλιξη των οικονομικών και παραγωγικών συστημάτων, σε συνδυασμό με την συνεχή εισαγωγή νέων τεχνολογιών και τις ταχείες οργανωτικές αλλαγές στις επιχειρήσεις παράγουν αναντιστοιχίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες απασχόλησης των νέων ανθρώπων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μαθητεία πρέπει να ειδωθεί ως μια από τις εναλλακτικές διαδρομές, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας. Και τούτο, διότι ο συνδυασμός θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων κρίνεται χρήσιμος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους μαθητευόμενους, καθώς το εκπαιδευτικό περιεχόμενο μπορεί να είναι πιο κοντά στις ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ οι μαθητευόμενοι έρχονται σε ζωντανή επαφή με τις επιχειρήσεις, και πολλοί από αυτούς παραμένουν ως εργαζόμενοι, μετά την περίοδο μαθητείας.

Εξάλλου, η ευρωπαϊκή πολιτική για την εκπαίδευση και την κατάρτιση υπογραμμίζει τον κομβικό ρόλο της μάθησης στο χώρο εργασίας, μια από τις μορφές της οποίας είναι και η μαθητεία, για την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης 2020, κυρίως, μέσω του εφοδιασμού των πολιτών με τις δεξιότητες και ικανότητες τις οποίες η ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία έχει ανάγκη για να παραμείνει ανταγωνιστική, καινοτόμα, με κοινωνική συνοχή.

Το βασικό δίλημμα για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, και κατά συνέπεια και για τη μαθητεία, ξεκινά ήδη στο δημοτικό σχολείο. Οι νέοι έχουν εμβαπτιστεί με μια αρνητική αντίληψη για την εκπαίδευση αυτού του τύπου και δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης, στις οποίες μπορεί να τους οδηγήσουν οι διαφορετικές διαδρομές εκπαίδευσης αλλά ούτε και στους κινδύνους που ελλοχεύουν εάν προσπαθήσουν να ακολουθήσουν άλλες διαδρομές και μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Δηλαδή στην πραγματικότητα διαπιστώνεται μη ελκυστικότητα της μαθητείας και κατά συνέπεια εργατικό δυναμικό με χαμηλότερες δεξιότητες.
Αρα η πρόκληση είναι ότι η μαθητεία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ξαναγίνει ελκυστική σε σημαντικό ποσοστό των νέων της ηλικίας που αφορά, αλλά και στους εργοδότες και στο επίπεδο της γενικότερης κοινωνικής αποδοχής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν στην πρόσβαση, προσφορά, ποιότητα και ελκυστικότητα της μαθητείας, με τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων μαθητείας, και στη βάση αποτελεσματικών, ουσιαστικών και οριοθετημένων εταιρικών σχέσεων. Προϋπόθεση αυτών είναι η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων να μην περιορίζεται στη διαχείριση των συστημάτων μαθητείας, αλλά να προσφέρει στο σχεδιασμό και στη χάραξη στρατηγικής.

Να αναφέρω ακόμη ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σαν μέλη της BUSINESSEUROPE, συμμετέχουμε ενεργά και θα υποστηρίξουμε τις προτάσεις της, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί και που στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων μαθητείας, ως σημαντικός συντελεστής στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ