Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα στη Γερμανική Εφήμερίδα Handelsblatt, 12/2/2015

12 Φεβρουαρίου 2015 | Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις
Θεματικές: Ο ΣΕΒ στην Ευρώπη

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον ανταποκριτή της εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα κ. Gerd Höhler, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης του κ. Θ. Φέσσα:

  • Για τις ελληνικές προσδοκίες από την Γερμανία
    «Περιμένω κατανόηση. Η Γερμανία θα έπρεπε να δει τη «μεγάλη εικόνα» και να κατανοήσει τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Έχουμε χάσει το ¼ του ΑΕΠ. Το ποσοστό ανεργίας είναι 25%. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας είναι απογοητευμένο και θυμωμένο. Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα. Η Γερμανία θα έπρεπε να το κατανοήσει αυτό. Υπενθυμίζω πάντα στους Γερμανούς φίλους μου την επανένωση (της Γερμανίας). Και αυτή ήταν μια μακρά διαδικασία που απαίτησε πολλή υπομονή».
  • Για τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη
    «Δεν πρέπει να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Και οι δύο πλευρές πρέπει να προσεγγίσουν η μία την άλλη. Αυτό ανταποκρίνεται στις αρχές της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε συναίνεση. Η ελληνική πλευρά έχει, ήδη, προβεί σε εμφανείς παραχωρήσεις. Δεν μιλάει πια για κούρεμα, αλλά για αναδιάρθρωση του χρέους. Έχει επίσης διαμηνύσει ότι δέχεται ένα μεγάλο μέρος των δράσεων του προηγούμενου προγράμματος προσαρμογής. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για έναν συμβιβασμό και μιας λύσης “win-win”. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα χάσουν όλοι».
  • Για την αξιολόγηση του εφαρμοζόμενου προγράμματος
    «Σε ορισμένα σημεία έχει αποτύχει, σε άλλα πέτυχε. Ειδικά στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης -όπως αποτυπώνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε τα δυο προηγούμενα χρόνια. Αλλά το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε με λάθος προτεραιότητες. Έπρεπε να έχουν προταχθεί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για αυτό μια δημοσιονομική κρίση μετεξελίχτηκε σε κρίση ρευστότητας – δηλ. τραπεζική κρίση – και στη συνέχεια σε μια βαθειά ύφεση».
  • Για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης
    «Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της προεκλογικής της ρητορικής και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Προσπαθεί να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την Ευρωπαϊκή προοπτική (της χώρας)».
  • Για το εάν οι εκλογές επιβράδυναν την οικονομία
    «Φυσικά. Αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, ούτε ιδιαίτερα ανησυχητικό, αυτό συμβαίνει πάντα με τις εκλογές. Οι εκλογές και η αβεβαιότητα που σχετίζεται με αυτές θα μπορούσε να μας κοστίσει μισή ποσοστιαία μονάδα στην ανάπτυξη».
  • Για τους Έλληνες «ολιγάρχες»
    «Ως επιχειρηματίες μας ενδιαφέρει να υπάρχουν δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να πείσουμε την πολιτεία να μειώσει το ρόλο του κράτους στην οικονομία ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά και ο νεποτισμός. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν «ολιγάρχες» με την έννοια της Λατινικής Αμερικής».
  • Για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα
    «Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ονοματίσω τον τουρισμό και τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούμαι (ως επιχειρηματίας), την υψηλή τεχνολογία, την ενέργεια και τα logistics καθώς και πολλούς άλλους κλάδους της βιομηχανίας. Υπάρχουν επίσης μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι (ταυτόχρονα) η Φλόριντα και η Καλιφόρνια της Ευρώπης».
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ