Ανακοίνωση του ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων για Αλγερία, 11/3/2015

Η Αλγερία στο επίκεντρο της επιχειρηματικής εξωστρέφειας από το ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων

Ενημερωτική Ημερίδα για την επιχειρηματική συνεργασία με την Αλγερία διοργάνωσε ο ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων  χθες (Τρίτη, 10/3/15), στα γραφεία του ΣΕΒ.  H Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Αλγερίας, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων, τον περασμένο Νοέμβριο, στο Αλγέρι, με μέλη 12 μεγάλες ελληνικές εταιρίες.

Στην Ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον 100 επιχειρηματίες και στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, έγιναν αναλυτικές παρουσιάσεις για την οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον και ανεδείχθησαν οι σημαντικές ευκαιρίες που υπάρχουν σε πολλούς τομείς στην Αλγερία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον χώρο των κατασκευών.  Στην Αλγερινή αντιπροσωπεία μετείχαν εκπρόσωποι 12 επιχειρήσεων από τους κλάδους αγροτικών προϊόντων, ενέργειας, φαρμακευτικών προϊόντων, διαχείρισης αποβλήτων, βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων και συμβουλευτικών υπηρεσιών, οι οποίοι είχαν επαφές και συζητήσεις Β2Β, ενώ πραγματοποίησαν και επισκέψεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις ελληνικών εταιριών.

Στην Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό οι Συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου κ. Αριστείδης Μπελλές και κ.Taieb Ezzraimi, ο Πρέσβης της Αλγερίας κ. Tedjini Salaoundji, ενώ έγιναν παρουσιάσεις από το Γενικό Γραμματέα του Αλγερινού Οργανισμού Επενδύσεων κ. Κhaiar Djouada και από τον Εμπορικό Ακόλουθο της Ελληνικής Πρεσβείας κ.Nίκο Μπελιά.  Εμπειρίες και παραινέσεις προσέφεραν τα στελέχη των εταιριών που δραστηριοποιούνται, ήδη, στη χώρα, όπως από τη Blue Development, ο κ. Γιώργος Μπαδογιαννάκης, την TEΡNA ο κ. Στάθης Νάτσης και την METKA ο κ. Αρης Αραβίδης.

Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Αλγερίας κ. Αριστείδης Μπελλές, Πρόεδρος της ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, υπογράμμισε ότι η Αλγερία είναι ο «κοιμώμενος γίγαντας» της Μεσογείου, κινείται με ρυθμό ανάπτυξης 4%, έχει μηδενικό εξωτερικό χρέος και μεγάλη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, εισάγει το σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών πλην των συνδεδεμένων με την ενέργεια, έχει ανάγκη τεχνογνωσίας και προς τούτο διευκολύνει  προσελκύοντας ξένους επενδυτές. Παρότρυνε τις ελληνικές εταιρίες να εξετάσουν σοβαρά την παρουσία τους στη χώρα και να επενδύσουν με μακροχρόνια στόχευση, για να αξιοποιήσουν  τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων κ. Θανάσης Λαβίδας τόνισε ότι «συνεχίζοντας συστηματικά τις δράσεις του το Συμβούλιο στοχεύει να συμβάλει ουσιαστικά στην είσοδο και επιτυχή δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων σε μια χώρα 40 εκατομμυρίων καταναλωτών, με εντυπωσιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 195 δις Ευρώ, στο οποίο μπορεί η ελληνική επιχειρηματικότητα να διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο. Η έγκαιρη και διορατική παρουσία σε χώρες που  απουσιάζαμε στο παρελθόν και όπου προσφέρονται ευκαιρίες σε τομείς αιχμής είναι βασικό αντίδοτο στην ύφεση και κύριο συστατικό της εξωστρέφειας».

Οπως τονίστηκε στην Ημερίδα, οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζεται να αναζητήσουν κατάλληλους τοπικούς εταίρους για τη σύσταση μικτών εταιριών, να διαθέτουν γαλλόφωνο προσωπικό και να επενδύσουν σε τοπικό στελεχιακό δυναμικό.  Παράλληλα τέθηκαν θέματα που καλείται να ασχοληθεί το Συμβούλιο, όπως είναι η προώθηση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και η διευκόλυνση από τις Αλγερινές Αρχές της εγκατάστασης Ελλήνων στελεχών και μηχανικών για τη διαχείριση έργων.

Σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Συμπροέδρων του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας– Αλγερίας και εκπροσώπων του Δ.Σ. του ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπου συζητήθηκαν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και οι δυνατότητες βελτίωσής τους μέσα από τις ενέργειες του Συμβουλίου.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιριών CCC, NHΡΕΥΣ, ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, και Blue Development.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ