Θ. Φέσσας: Απροθυμία σύγκρουσης των πολιτικών με ειδικά συμφέροντα

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρου Φέσσα στο euro2day.gr και στην δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γκίτση, 11/11/2015

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει επιτυχώς, εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ζητά μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία να πετύχει τη μετάβαση στην εξωστρεφή παραγωγή. Απαιτείται επενδυτικό σοκ και 68 δισ., για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2010.

Ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηρίζει το επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας. Πιστεύει πως η πορεία της οικονομίας είναι αναστρέψιμη, αλλά όπως τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr, δεν επιτρέπεται καμία καθυστέρηση. Εκτιμά πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κλείσει επιτυχώς όπως και η πρώτη αξιολόγηση, ενώ τονίζει πως κανένας δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ο κ. Φέσσας κάνει λόγο για απροθυμία των πολιτικών να συγκρουστούν με τα ειδικά συμφέροντα. Σημειώνει πως αν δεν είχε μεσολαβήσει ένας χρόνος πολιτικής αβεβαιότητας, θα βλέπαμε αρκετές νέες επενδύσεις οι οποίες «πάγωσαν» ενώ δηλώνει πως ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι μπορεί να ενθαρρύνει τους επενδυτές και να βάλει μπροστά
την οικονομία μέσα στο 2016.

Σημειώνει ωστόσο ότι για να επανέλθει το πάγιο κεφάλαιο της ιδιωτικής οικονομίας στα επίπεδα του 2010 απαιτούνται σήμερα τουλάχιστον 68 δισ. ευρώ. Δηλαδή, όπως λέει ο ίδιος, η χώρα χρειάζεται αφενός ένα επενδυτικό σοκ με ιδιωτικά κεφάλαια και αφετέρου, να αξιολογηθεί τι δεν πήγε καλά στο μίγμα πολιτικών για την επενδυτική ανάκαμψη.

Ο κ. Φέσσας τάσσεται υπέρ της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, της  μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και του εξορθολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Οι κινήσεις πρέπει να γίνουν σε συνδυασμό με φορολογικά κίνητρα για νέες προσλήψεις και επενδύσεις στην κατάρτιση και πρακτική άσκηση νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας ή ανέργων.

Ξεκαθαρίζει πως οι επιχειρήσεις δεν είναι εναντίον της φορολόγησης του εισοδήματος, ενώ χωρίς να υποστηρίζει πως όλοι οι επιχειρηματίες είναι άμεμπτοι, επισημαίνει πως οι μεγάλες οργανωμένες επιχειρήσεις, που είναι μέλη του ΣΕΒ αιμοδοτούν ετησίως τα δημόσια έσοδα με 1,6 δισ. φόρους και 2 δισ. ασφαλιστικές εισφορές, παρέχουν εργασία σε 220.000 συμπολίτες, «βάζουν πλάτη» επιμένοντας να μένουν στην Ελλάδα, να εξάγουν σε όλο τον κόσμο και να επενδύουν μέσα στην κρίση.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ