Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή κ. Άκη Σκέρτσου στον Αθήνα 9,84: «Πάγια η θέση του ΣΕΒ για ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που προκρίνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών»

Συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 9,84 και στους δημοσιογράφους κ.κ. Σταμάτη Ζαχαρό και Νεκτάριο Νώτη παρεχώρησε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Άκης Σκέρτσος. Ακολουθούν, τα σημαντικότερα σημεία:

Για τα μηνύματα του χθεσινού οικονομικού Δελτίου του ΣΕΒ
Με το χθεσινό του Δελτίο ο ΣΕΒ αξιολογεί και τις δύο ομιλίες που ακούσαμε στη ΔΕΘ, όπου αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια καταρχάς σύγκλιση. Είναι η πρώτη φορά που Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση συμφωνούν ως προς τους στόχους του προγράμματος, διαφωνούν όμως ως προς τα μέσα για να φτάσουμε στους στόχους αυτούς, ως προς τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν.  Σίγουρα είναι πολύ πιο πρόσφορο το μείγμα οικονομικής πολιτικής που  προκρίνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, το οποίο αποτελεί άλλωστε και πάγια θέση του ΣΕΒ.  Και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι ο ΣΕΒ δεν μπορεί να εγκαλείται για αυτά τα οποία υποστηρίζει διαχρονικά.

Για τη στάση του ΣΕΒ στο ΔΣ του ΙΚΑ για ΑΚΑΓΕ και συντάξεις
Υπάρχει παραπληροφόρηση σε αυτό το οποίο διακινείται από ορισμένους ότι ο ΣΕΒ ψήφισε αρνητικά. Ο εκπρόσωπός μας στο ΔΣ του ΙΚΑ ψήφισε λευκό και η θέση μας ήταν να δοθεί ένα περιθώριο αναβολής της συζήτησης, ώστε να μελετήσουμε τα στοιχεία. Αυτή είναι μια υπεύθυνη θεσμικά στάση.

Για την επικοινωνία ΣΕΒ και των επιχειρήσεων με την Κυβέρνηση…
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο τα «κανάλια επικοινωνίας» με την Κυβέρνηση δεν είναι συστηματικά.  Ειδικά, σε αυτή την περίοδο που επιβάλλονται διαρκώς αλλαγές στη νομοθεσία που επηρεάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον πρέπει να υπάρχει μία πολύ στενή συνεργασία με τους φορείς που εκπροσωπούν την  επιχειρηματικότητα, έχουν θέσεις, προτάσεις και γνωρίζουν ποια είναι τα προβλήματα. Και αυτό είναι μια πάγια θέση του ΣΕΒ. Συνολικά, υπάρχει έλλειμμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων διαχρονικά και ειδικότερα αυτήν την περίοδο. Η Κυβέρνηση οφείλει να «ακούσει» τι έχουν να πουν οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, όχι απλά για να βγάλει μία υποχρέωση από το τεφτέρι της, αλλά για να ενσωματώσει στις προτάσεις της αυτά τα οποία λέμε.

…και τους Θεσμούς
Και αυτό ισχύει και για τους Θεσμούς, οι οποίοι δεν φαίνεται να ακούνε τα πράγματα τα οποία λέμε.  Είμαστε έξι χρόνια μέσα στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση και βλέπουμε να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη.  Με αυτό το κλίμα δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη και με αυτό το κλίμα δεν αποκαθίσταται και η εμπιστοσύνη.  Αυτό είναι το πρόβλημα.  Δηλαδή έχουμε χάσει ουσιαστικά τρία χρόνια, βρισκόμαστε ξανά στα επίπεδα του 2013 ως προς την οικονομική δραστηριότητα χωρίς όμως να υπάρχει το θετικό κλίμα που υπήρχε το 2013 στην επιχειρηματικότητα.  Δηλαδή, τότε θεωρούσαμε ότι έχουμε πιάσει πάτο και πλέον ανεβαίνουμε ξανά προς τα πάνω, πράγμα που δεν ισχύει σήμερα διότι οι διαρκείς αιφνιδιασμοί στη φορολογία ειδικά δεν δημιουργούν κανένα περιβάλλον ασφάλειας.

Για τις κινήσεις της Κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων
Η στροφή που έχει γίνει από την Kυβέρνηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι σημαντική. Στέλνει θετικά μηνύματα κυρίως προς το εξωτερικό, προς τους ξένους επενδυτές, ότι ακολουθείται ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο σημαίνει πάρα πολλά για το διεθνές επενδυτικό κοινό. Σημαίνει δηλαδή ότι έχουν εγκαταλειφθεί ιδεοληψίες και εμμονές του παρελθόντος.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ