Των οικιών ημών εμπιπραμένων, …. – 2 Ιουλίου 2015

Επισκόπηση

  • Η αδυναμία αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και η μη επίτευξη συμφωνίας μαζί τους οδηγεί τη χώρα σε βέβαιη έξοδο από την ευρωζώνη. Χωρίς ένα νέο και αξιόπιστο πλαίσιο συμφωνίας, τις ουρές στις τράπεζες και στα βενζινάδικα θα ακολουθήσουν ουρές σε άδεια μαγαζιά, με τους εργαζομένους σε απόγνωση. Πρέπει να επικρατήσει η υπευθυνότητα και να αποκασταθεί η αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Καλώς ή κακώς, η εθνική αξιοπρέπεια δεν κερδίζεται στις διαπραγματεύσεις. Κερδίζεται στα εργοστάσια, στα χωράφια, στα γραφεία, στην παραγωγή και στην αποταμίευση.  Ας μη γελιόμαστε, λοιπόν. Κανείς Έλληνας δεν πρόκειται να αισθάνεται αξιοπρεπής  όταν, εκτός Ευρώ, θα έχει χάσει τις λιγοστές αποταμιεύσεις του, την πενιχρή του σύνταξη, και την όποια δουλειά ή επιχείρηση έχει ακόμη. Η ομαλοποίηση των σχέσεων με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη είναι, συνεπώς, μονόδρομος καθώς τυχόν πορεία σύγκρουσης οδηγεί τους Έλληνες στη φτώχεια, στο διχασμό και στη δυστυχία. Η αξιοπρέπεια της δουλειάς και της παραγωγικότητας δεν είναι ρετσινιά.
  • Η υστέρηση εσόδων του Μαΐου δεν είναι υποχρεωτικά καθοριστική για την πορεία των εσόδων του έτους εφόσον αποκατασταθεί ταχύτατα μια πορεία προς την ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης.
  • Η αυξημένη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας πλέον αντανακλάται σε όλους τους δείκτες εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / ΙΟΒΕ (στοιχεία πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος), εκτός των υπηρεσιών, με σημαντική υποχώρηση να σημειώνεται στις προσδοκίες απασχόλησης και τις παραγγελίες ειδικά στη μεταποίηση και το εμπόριο. Αντίστοιχα, υποχωρούν πλέον και οι λιανικές πωλήσεις.
  • Ο δείκτης PMI εμφανίζει ταχεία πτώση, αντανακλώντας πτώση παραγωγής και την ακύρωση παραγγελιών από το εσωτερικό και εξωτερικό.
  • Η ασφυξία στη χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας αποτυπώνεται στην εκροή καταθέσεων αλλά και την αδυναμία πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη διατραπεζική αγορά. Έχει συνεπώς εκτιναχτεί η εξάρτησή τους από την υποστήριξη του ευρωσυστήματος, η οποία όμως για να συνεχιστεί απαιτεί επίτευξη νέας συμφωνίας.
  • Η πορεία του ιδιωτικού βραχίονα του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά δείχνει τις ευκαιρίες που έχει η χώρα.

Διαβάστε εδώ το Εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική οικονομία – Οικονομία & Επιχειρήσεις: “Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ….” – 2 Ιουλίου 2015.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ