Το τέλος της αβεβαιότητας; – 23 Ιουλίου 2015

23 Ιουλίου 2015

Επισκόπηση

  • Η  κυβέρνηση αποφάσισε, έστω και όψιμα, να ακολουθήσει μία οικονομική πολιτική σύγκλισης και σταθεροποίησης, στο πλαίσιο της επιτευχθείσας συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το Ευρώ στις 12/7/2015. Η υφεσιακή διάσταση του υπό διαπραγμάτευση νέου προγράμματος προσαρμογής αναμένεται, όμως, να είναι ενισχυμένη, και οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις αυξημένες, καθώς η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ήδη ανεργία 25% ενώ η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχει ήδη οδηγήσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε παραγωγική απραξία λόγω ασυνεχειών στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλεί η υπολειτουργία του συστήματος πληρωμών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η ομαλοποίηση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία είναι εκ των ων ουκ άνευ και προϋποθέτει πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό σύστημα, που έχει τρωθεί και είναι δύσκολο να ανακάμψει λόγω έντονων προσδοκιών για ενδεχόμενο “κούρεμα” καταθέσεων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μάλλον απίθανο ενώ και η υιοθετηθείσα οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ρητά προβλέπει την δυνατότητα εξαίρεσης όλων των καταθέσεων σε περίπτωση υψηλού συστημικού κινδύνου πρόκλησης αναταραχής στην οικονομία. Μετά τις 20 Αυγούστου 2015, η πιστή εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων του προγράμματος και η εμπρόθεσμη πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας προς το εξωτερικό αναμένεται να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA και έτσι να οδηγήσει σε διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το συναλλακτικό κοινό και οι επιχειρήσεις.
  • Αν και οι οι μακροχρόνια άνεργοι συνεχίζουν να αυξάνουν, οι εποχικοί επιδοτούμενοι μειώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 ενόψει της τουριστικής περιόδου. Τα έσοδα από τουριστικό συνάλλαγμα αυξάνονται 15% σε ετήσια βάση, συνεπικουρώντας την άποψη ότι πριν την εισαγωγή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων η τουριστική περίοδος είχε ιδιαίτερα θετική δυναμική. Αντίθετα, η δυναμική των εξαγωγών όπως και του κύκλου εργασιών της μεταποίησης εκτός καυσίμων υποχωρούσε ήδη τον Μάιο την ώρα που οι εισαγωγές αυξάνονταν, πιθανώς λόγω αποθεματοποίησης εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.
  • Καθώς συνεχίζονται με μεγάλη ένταση οι πρόωρες και με γενναιόδωρους όρους συνταξιοδοτήσεις, ο χωρίς αναβολή αποκλεισμός της δυνατότητας αυτής επιβάλλεται για τη μεταφορά των αναλογούντων πόρων προς τους πραγματικούς απόμαχους της κοινωνίας μας.

Διαβάστε εδώ το Εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική οικονομία – Οικονομία & Επιχειρήσεις: “Το τέλος της αβεβαιότητας;” – 23 Ιουλίου 2015.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ