Ανάγκη για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης και απασχόλησης
Κλεομένης Μπάρλος
Πρόεδρος
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος
Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις – 28 Απριλίου 2021
Προκειμένου να είναι δυνατή η ανόρθωση – ανάπτυξη της περιοχής της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός συγκεκριμένου ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, με τις επί μέρους επιθυμητές επενδύσεις και υποδομές, και ακριβές χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση. Πρέπει να γίνει επίσης αντιληπτό ότι όλες οι σχεδιαζόμενες δράσεις πρέπει να συντονίζονται, χρονικά και οικονομικά, μεταξύ τους. Μόνο έτσι θα γίνεται αντιληπτό στους ενδιαφερόμενους επενδυτές το όφελος που θα προκύψει από την επένδυσή τους και άρα θα αυξάνεται το ενδιαφέρον τους για επένδυση στην περιοχή μας.
Η ανάπτυξη της περιοχής βασίζεται σε τρεις κυρίως άξονες: α) δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, ανώτατες σχολές εκπαίδευσης και παροχής υπηρεσιών υγείας, νοσοκομεία κ.λπ., β) οικοδομή και γ) παροχή υπηρεσιών, μεταξύ των άλλων εστίαση. Λόγω της οικονομικής και πανδημικής κρίσης η οικοδομή και οι υπηρεσίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.
Αξιολογώντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, αντιλαμβανόμαστε ότι διαθέτουμε σχεδόν τα πάντα. Αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδρομο, λιμάνια, αεροδρόμια, πανεπιστήμια, νοσοκομεία υψηλού επιπέδου, βιομηχανικές και βιοτεχνικές ζώνες, αρχαιολογικούς θησαυρούς ασυναγώνιστους παγκοσμίως (Ολυμπία) και φυσικό περιβάλλον ασύλληπτα ωραίο (παραλίες, πευκοδάση, σπήλαια).
Έτσι, για να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, πρέπει να καταστρώσουμε –όλοι μαζί και ο καθένας στο τμήμα που γνωρίζει καλύτερα– ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μέσα στο οποίο συνδυάζονται και εντάσσονται όλα τα επιμέρους έργα υποδομής και τα οποία συντονιζόμενα στην απόδοσή τους θα οδηγήσουν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στην ευημερία των πολιτών της περιοχής μας. Για να γίνει αυτό σωστά και αποτελεσματικά, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι στο πώς οραματιζόμαστε το μέλλον της περιοχής μας.
Ιδανικά, το καλύτερο σενάριο για την περιοχή μας αποτελεί η διαμόρφωση μιας ψηφιακά οργανωμένης οικονομίας και κοινωνίας, εξυπηρετούμενης από προηγμένα ρομποτικά συστήματα, κινούμενη με 100% καθαρή ενέργεια κατά το δυνατόν παρεχόμενη από υποθαλάσσιες υδροτουρμπίνες, με ηλεκτρονικούς δρόμους που καθοδηγούν τα οχήματα που κινούνται σ’ αυτούς, με ηλεκτρονικούς αεροδιαδρόμους που θα καθοδηγούν τα drown με τα οποία θα πραγματοποιούνται οι μικρομεταφορές και θα έχουν αντικαταστήσει τα ταξί, τα αυτοκίνητα πρώτων βοηθειών, τα αστυνομικά οχήματα κ.λπ.. Διαχρονικά επιδιώκουμε την ψηφιακή / ρομποτική λειτουργία του εμπορικού λιμανιού, με δυνατότητα ηλεκτροφόρτισης πλοίων και αυτορρύθμισης θαλάσσιας κυκλοφορίας, κατά προτίμηση στον Άραξο, αλλά και του εμπορικού αεροδρομίου (Cargo), ψηφιακής/ρομποτικής αυτορρυθμιζόμενης λειτουργείας, στην ίδια περιοχή.
Ενδεχομένως η δημιουργία ψηφιακής-ρομποτικής βιομηχανικής σχολής αλλά και ενός Κέντρου ψηφιακής υποδομής με δυνατότητα να ανεβάζει και διανέμει / ενοικιάζει / πωλεί λογισμικό που θα μπορούσε να προέρχεται από start up νέες εταιρίες θα αναβάθμιζε σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή μας.
Παράλληλα, η εξασφάλιση της απαραίτητης πρωτογενούς παραγωγής που θα πραγματοποιείται με ψηφιακά καθοδηγούμενα θερμοκήπια και πλήρως ψηφιακά αυτοματοποιημένα ιχθυοκαλλιεργητικά κέντρα, με συνδυασμένες αερομεταφορές, που την ίδια μέρα και ώρα θα αποθηκεύουν/ψύχουν και θα μεταφέρουν τα ευπαθή προϊόντα μας σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Απαραίτητη είναι όμως και η υψηλού επιπέδου ψηφιακή-ρομποτική βιομηχανία, καθώς και η δημιουργία, πλησίον των Αστικών κέντρων, μονάδων παραγωγής ψύξης-θέρμανσης για οικιακή και βιομηχανική κατανάλωση ιδιαίτερα για τουριστικές μονάδες θερμοκήπια κλπ. Τέλος, θεωρείται απαραίτητη η πλήρης αναστήλωση της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και παρόμοιες ενέργειες και για όλες τις υψηλής ποιότητας αρχαιολογικές τοποθεσίες της περιοχής.
Όλες οι παραπάνω δράσεις μπορούν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν τόσο από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας.