Ανάπτυξη με επίκεντρο τη βιομηχανία, άρθρο του Γεν. Διευθυντή ΣΕΒ, κ. Α. Χατζόπουλου στο περιοδικό “Οικονομικά Χρονικά” του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Νοέμβριος 2019

Η ερχόμενη περίοδος, εκτός από την ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, που είναι βασική προϋπόθεση για την κάλυψη του επενδυτικού κενού, πρέπει να αποτελέσει και την απαρχή για τη σταθερή και βιώσιμη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η σταθερά χαμηλή θέση της Ελλάδας στους διάφορους διεθνείς δείκτες επενδυτικής ανταγωνιστικότητας σηματοδοτεί την ανάγκη σημαντικής διαρθρωτικής προσπάθειας που θα επιτρέψει στην παραγωγική οικονομία να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στο διεθνή ανταγωνισμό.  Και αυτό γιατί, οι ελληνικές εξαγωγές έδειξαν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στην κρίση, σημειώνοντας αύξηση κατά 35% την περίοδο 2010-2018.  Είναι μια καλή επίδοση, αν και κατατάσσει την Ελλάδα μόλις στη 16η θέση στην ΕΕ ως προς την αύξηση των εξαγωγών. Είναι πολύ σημαντικό να προσαρμοστούμε στις νέες διεθνείς ανάγκες, να προσανατολιστούμε προς αναδυόμενες αγορές και να ενισχύσουμε την παραγωγική μεγέθυνση των επιχειρήσεων. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στην αύξηση των εξαγωγών καθώς τα μικρά επιχειρηματικά  μεγέθη περιορίζουν τον ορίζοντα των ελληνικών επιχειρήσεων.   Όπως έδειξε η μελέτη της ΕΥ για τον ΣΕΒ, μόνο το 2,5% των ΜμΕ είναι εξαγωγικές (17.460), με τις μισές εξ αυτών να εξάγουν σε εμπόρους, και όχι σε βιομηχανικά δίκτυα, και μόνο το 1/3 των εξαγωγικών ΜμΕ (5.700) – δηλαδή μόλις το 0,8% του συνόλου των ΜμΕ – να εξάγουν σε βιομηχανικά δίκτυα και συμμετέχουν σε διεθνείς αλυσίδες αξίας. Αντίστοιχα, μόλις το 8% των εξαγωγικών ΜμΕ (1.400 περίπου) επιχειρεί σε πάνω από 6 χώρες (έναντι 22% στην Πολωνία και 31% στην Ολλανδία).  Μεταξύ των εξαγωγικών ΜμΕ, καλύτερες είναι οι επιδόσεις εκείνων που ασχολούνται με προϊόντα μέσης και υψηλής ενσωμάτωσης τεχνολογίας.  Εκτιμάται ότι μια συντηρητική αναπροσαρμογή του μείγματος με 1.400 περισσότερες ΜμΕ γνώσης και τεχνολογίας στη μεταποίηση μπορεί να αυξήσει τη συνολική παραγωγικότητα κατά 10%.

Σήμερα, με τον κόσμο να προχωράει ταχύτατα προς την 4η βιομηχανική επανάσταση, όλοι, με πρώτες τις παραγωγικές επιχειρήσεις, καλούνται να προσαρμοστούν προκειμένου να παραμείνουν στο παιχνίδι των διεθνών συνεργασιών και αλυσίδων αξίας και να συνεχίσουν να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα, συμβατά με τις ανάγκες της εποχής.

Στον ΣΕΒ πιστεύουμε σε στόχους και στη διαρκή προσπάθεια για την επίτευξή τους. Κλειδί σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη με επίκεντρο τη βιομηχανία προς ένα, φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό, στόχο την αύξηση της συμμετοχής της στο ΑΕΠ από το 9.6%, στο 12% σε τρία χρόνια και στο 15% μεσοπρόθεσμα.   Στην ΕΕ, ο αντίστοιχος στόχος για τη βιομηχανία είναι το 20%.  Μια τέτοια εξέλιξη, υπολογίζουμε ότι θα σήμαινε σταδιακή δημιουργία, άμεσα και έμμεσα, 550.000 νέων, ποιοτικών, σταθερών θέσεων εργασίας, αλλά και την ενίσχυση των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό γιατί οι χώρες που διαθέτουν ισχυρή βιομηχανία και εξωστρέφεια, αντέχουν περισσότερο στους υφεσιακούς κύκλους, δημιουργούν πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και φυσικά βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογικής καινοτομίας. Η επίτευξή ενός τέτοιου στόχου περνάει από περισσότερες επενδύσεις προστιθέμενης αξίας, αναπτυξιακή επιτάχυνση, αύξηση της παραγωγικότητας και εδραίωση της αύξησης της απασχόλησης και των μισθών σε μόνιμη βάση.

Καμία αναπτυξιακή προσπάθεια δεν μπορεί να ευδοκιμήσει εάν δεν εκπονηθεί με ρεαλισμό, σχέδιο που συνοδεύεται από μετρήσιμη στόχευση, και λειτουργικά εργαλεία, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της περιφέρειας και θα αξιοποιεί τις μεγάλες τους δυνατότητες.  Ο ΣΕΒ  θα σταθεί αρωγός σε  αυτή την προσπάθεια.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ