Ανθεκτικότητα και ολική επαναφορά της βιομηχανίας
Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Διευθυντή Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στα Νέα
Η πανδημία ανέδειξε την εντυπωσιακή ανθεκτικότητα της βιομηχανικής παραγωγής και των βιομηχανικών εξαγωγών στη χώρα μας. Ουσιαστικά, αναγνωρίζεται από όλους και καταγράφεταιμια «ολική επαναφορά» συμβολή της βιομηχανίας σε μια βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση.
Ενδεικτικά, η βιομηχανική παραγωγή το 2020, μειώθηκε μόλις κατά 2.2%, πολύ λιγότερο από το 8% που ήταν ο μέσος όρος στην ΕΕ, ενώ ανακάμπτει αρκετά γρήγορα: 8.7% το 1ο τετράμηνο του 2021. Το ίδιο και οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων: Αυξήθηκαν 3,5% παρά την υποχώρηση της διεθνούς ζήτησης, και ήδη το 1ο τετράμηνο του 2021 αυξήθηκαν 17,7%. Και η άμεση συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι ανοδική φτάνοντας το 12,8% το 1ο τρίμηνο.
Οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο εθνικός στόχος για συμμετοχή της βιομηχανίας -όπως το έχει θέσει ο ΣΕΒ-στο 15% του ΑΕΠ, αποδεικνύεται ορθός και οριοθετεί το πλαίσιο, στο οποίο οφείλουμε φιλόδοξα να κινηθούμε προσεχώς.
Η αναγκαία διαφοροποίηση του οικονομικού μας υποδείγματος, μέσα από την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας -με όρους καινοτομίας, βιωσιμότητας και εξωστρέφειας- αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας και συντελεστή ευημερίας. Έχει τεκμηριωθεί, άλλωστε, ότι η βιομηχανία λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ανάπτυξης στο σύνολο της οικονομίας και μπορεί να δημιουργεί βιώσιμες και καλές θέσεις εργασίας, προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης για τη νέα γενιά. Είναι με άλλα λόγια, βασικοί συντελεστές ανάπτυξης και ευημερίας.
Αξίζει, εδώ, να επισημανθεί ότι στα φετινά βραβεία βιομηχανικής αριστείας «Manufacturing Excellence Awards» αναδείχθηκε, για άλλη μια φορά, ότι στη χώρα μας παράγονται προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, αναπτύσσεται τεχνολογία αιχμής, ενώ εφαρμόζονται πρωτοποριακά συστήματα διαχείρισης από βιομηχανικές μονάδες, που αποτελούν πρότυπα και καλά παραδείγματα επιχειρηματικής οργάνωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η μετάβαση στη νέα εποχή του Industry 4.0., η προσαρμογή στα σύγχρονα προτάγματα της πράσινης ανάπτυξης, της κοινωνικής υπευθυνότητας και της εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), η ανάπτυξη της δυνατότητας της οικονομίας μας να καινοτομεί, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με σύγχρονες δεξιότητες και η ενίσχυση της διασύνδεσης με τα ΑΕΙ και την ερευνητική κοινότητα συνθέτουν, σημαντικές προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η σημερινή ελληνική βιομηχανία.
Εν κατακλείδι, στη σημερινή συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, ταχύτητα αλλαγών και αβεβαιότητα, όπου καλούμαστε να συνδυάσουμε την κοινωνική συνοχή με τη μελλοντική προοπτική για όλους, οι παραγωγικές επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα συνολικά είναι μέρος της λύσης για ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Όπως το έχει θέσει ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αποτελεί βασική πεποίθηση ότι «οι επιχειρήσεις μπορούν και θέλουν να συμβάλουν στο όραμα της συμπεριληπτικής, μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης και να γίνουν καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους» και ότι «όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν, κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί».