«Αντίδοτο» και ευκαιρία η τηλεργασία – Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Δ/ντη Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης του ΣΕΒ, στο Έθνος της Κυριακής, 15/3/2020

 

Όταν το World Economic Forum εξέδιδε την τελευταία του  έκθεση για τα Global Risks το ενδιαφέρον είχαν, κυρίως, μονοπωλήσει και ορθά, βέβαια, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της.  Αν και το θέμα μιας πανδημίας, ήταν στους κινδύνους που έθιγε το WEF, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα φθάναμε τόσο γρήγορα στο σημείο να καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια τόσο σοβαρή κατάσταση για τη δημόσια υγεία, όπως είναι ο covid-19.

Την νέα αυτή πρόκληση, που θα δοκιμάσει συστήματα, διαδικασίες και ανθρώπινο δυναμικό, σε όλα τα επίπεδα, είμαστε υποχρεωμένοι ως κοινωνία, πολιτεία  και αγορά να την αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα.  Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, βλέπουμε ότι ο κόσμος των επιχειρήσεων προετοιμάζεται και καταστρώνει πλάνα, ενώ οι πιο προχωρημένοι και οργανωμένοι ανασύρουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, ώστε κρίσιμες επιχειρηματικές λειτουργίες και υποδομές να μην διακοπούν. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία να συνεχιστεί η επιχειρηματική ζωή, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, τουλάχιστον σε εκείνους τους τομείς και θέσεις εργασίας, όπου είναι εφικτό.  Η τηλεργασία, η εργασία από απόσταση κάνοντας χρήση των σύγχρονων μέσων τηλεπικοινωνίας, δεν είναι μια καινούργια μέθοδος οργάνωσης της εργασίας.

Είναι αρκετά διαδεδομένη στις πιο ανεπτυγμένες χώρες κυρίως  της Βόρειας Ευρώπης –ενδεικτικά στη Δανία τηλε-εργάζεται σχεδόν το 20% των εργαζομένων -ενώ στις ΗΠΑ, Ηνωμένο βασίλειο και Καναδά, θεωρητικά σχεδόν το ήμισυ των θέσεων εργασίας μπορεί να περάσει σε καθεστώς μερικής τηλεργασίας.  Στη χώρα μας με στοιχεία του 2017, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του ΣΕΒ, το ποσοστό των τηλεργαζομένων  αγγίζει το 5% περίπου, με τον ευρωπαικό μέσο να ακουμπά το 8,3%.

Η σχετική ελληνική υστέρηση συνδέεται κυρίως με τη διαχρονική δυσκολία προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, λόγω των τεχνολογικών αλλαγών ή των νέων τάσεων οργάνωσης της εργασίας.  Η ανάγκη για γόνιμο κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της εργασίας, με ζητούμενο τις δημιουργικές λύσεις, υπό το φως των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, παραμένει επίκαιρη όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ο ΣΕΒ με σειρά δημοσίων παρεμβάσεων.  Η προώθηση της τηλεργασίας απαιτεί ένα πλαίσιο αυξημένης εμπιστοσύνης. Και μια αλλαγή κουλτούρας, μέσα στις επιχειρήσεις,  όπου η απόδοση δεν μπορεί να συνεχίσει να διασυνδέεται με την φυσική παρουσία.

Ο ΣΕΒ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, ώστε το «αντίδοτο» της τηλεργασίας στις σημερινές έκτακτες συνθήκες, να αποτελέσει ευκαιρία για καλύτερη εργασία, υψηλότερη παραγωγικότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής, αύριο.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ