Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του καθεστώτος Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στη χώρα μας – Άρθρο κας Κατερίνας Δασκαλάκη, 28/12/2020
Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις – 28 Δεκεμβρίου 2020
Το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων αποτελεί διαχρονικά αντικείμενο διαβούλευσης, δεδομένου ότι προβλέπει μια ειδική μεταχείριση στην κοινωνική ασφάλιση για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων (κυρίως πρόωρη συνταξιοδότηση), οι οποίες αποδεδειγμένα υφίστανται ασυνήθη επιβάρυνση από την άσκηση της εργασίας τους.
Ο ΣΕΒ εκπροσωπεί τις σύγχρονες και οργανωμένες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες, όμως δε θα ήταν ούτε σύγχρονες, ούτε οργανωμένες, ούτε επιτυχημένες χωρίς τους εργαζομένους τους. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι οι καλές συνθήκες εργασίας είναι το λιγότερο που μπορούν να διασφαλίσουν οι επιχειρήσεις για τους ανθρώπους τους. Το ίδιο, φυσικά, οφείλει να κάνει και η πολιτεία με το ρυθμιστικό πλαίσιο, προνοώντας για εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων, που δουλεύουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από όλους μας, στις αρχές του 2021, είναι αν η ένταξη ενός επαγγέλματος στα ΒΑΕ θα πρέπει να εξακολουθήσει να γίνεται βάσει κριτηρίων μιας περασμένης εποχής, όταν πρωτοθεσμοθετήθηκαν τα ΒΑΕ, προκειμένου να αντισταθμίσουν τόσο την έλλειψη επαρκούς νομοθεσίας, όσο και την αδυναμία της παλιάς τεχνολογίας να περιορίσει τον επαγγελματικό κίνδυνο.
Διαχρονικά η θέση του ΣΕΒ είναι ότι, οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη ειδικοτήτων, επαγγελμάτων ή χώρων εργασίας στα ΒΑΕ πρέπει να στηρίζεται στα απαραίτητα εκ του νόμου επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, στις κρατούσες διεθνώς αντιλήψεις και στις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο ΣΕΒ δεν προσυπέγραψε το Πόρισμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή Κρίσεως για τα ΒΑΕ, στην οποία συμμετείχε θεσμικά, θεωρώντας ότι οι προτάσεις και οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν στηρίζονται στα παραπάνω δεδομένα και δεν τεκμηριώνονται επαρκώς.
Είναι χρέος όλων μας, και πρωτίστως της πολιτείας, να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις τόσο της διαβούλευσης όσο και της νομοθέτησης, προκειμένου να εξεταστούν αν συγκεκριμένα δεδομένα και συνθήκες εργασίας δικαιολογούν και επιβάλλουν και την απένταξη ορισμένων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων από τον Πίνακα ΒΑΕ, ο οποίος ήδη μετρά 10 χρόνια εφαρμογής.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε από κοινού, πολιτεία, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, σε μια συνολική επαναξιολόγηση και μεταρρύθμιση του καθεστώτος των ΒΑΕ, με βάση τις σημερινές συνθήκες, με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και μεθόδων εργασίας, την αύξηση των νομοθετημένων μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας, αλλά και τη σύμπραξη ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στις επιχειρήσεις.
Κρίσιμη, συνεπώς, η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του καθεστώτος των ΒΑΕ στη χώρα μας, αρχής γενομένης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που θα εκδοθεί αλλά και των κανονιστικών διατάξεων που θα επακολουθήσουν. Κανονιστικές διατάξεις που θα αποκαταστήσουν τη νομιμότητα και στρεβλές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, στις περιπτώσεις όπου δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία για την ένταξη επαγγελμάτων ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στο καθεστώς των ΒΑΕ.