Χέρια και μυαλά για τη νέα εποχή και τι κάνουμε για αυτό
Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Διευθυντή του Τομέα ΜΜΕ και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στην Απογευματινή της Κυριακής
Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να θέτουν σε αμφισβήτηση τον αναπτυξιακό σχεδιασμό επιχειρήσεων και οικονομιών, η ικανότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για ανθεκτικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη.
Για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια κρίσιμη συνθήκη είναι η ποσοτική και ποιοτική κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. Είναι προϋπόθεση για την παραγωγική μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων και τον τεχνολογικό και πράσινο μετασχηματισμό.
Το ζήτημα το έθεσε χαρακτηριστικά στο πρόσφατο βιομηχανικό συνέδριο ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «το εκπαιδευτικό σύστημα δεν “παράγει” το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό δεν ανακατευθύνεται – μέσω της κατάρτισης – στις ειδικότητες που ζητάει η αγορά. Υπάρχει η ανάγκη για ανταγωνιστικό φορο-ασφαλιστικό πλαίσιο, καθώς και βελτίωση των δομών για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου ώστε να διαμορφώσουμε μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική οικονομία. Πρέπει να δοθούν περαιτέρω φορολογικά κίνητρα για να επιστρέψουν επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ Δρ Γιώργο Ξηρογιάννη, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενους ετησίως σε θέσεις όπως χειριστές ηλεκτρομηχανολογικών μηχανημάτων, συντηρητές εγκαταστάσεων, τεχνίτες αποθήκης, τεχνικοί συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, τεχνίτες συναρμολόγησης, ενώ σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10.000 επιπλέον εργαζόμενους με γνώσεις και δεξιότητες αιχμής για τα επαγγέλματα του Industry 4.0.
Για το πρόβλημα της έλλειψης δεξιοτήτων ο ΣΕΒ προτείνει μια σειρά από πολιτικές, όπως είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και συγκεκριμένα τον διπλασιασμό του αριθμού των εισακτέων σε σχολές STEM με υποχρεωτική πρακτική άσκηση, η επανασύσταση του Τεχνολογικού Τομέα των ΑΕΙ με προγράμματα τεχνολογικών ειδικοτήτων σε συνεργασία με επιχειρήσεις, καθώς και η μετατόπιση των οριζόντιων προγραμμάτων κατάρτισης σε κατάρτιση για επαγγέλματα που συνδέονται με κενές θέσεις εργασίας.
Συγχρόνως, ο ΣΕΒ αναπτύσσει στοχευμένες πρωτοβουλίες επί του πεδίου, όπως είναι τα προγράμματα τεχνικής κατάρτισης του ΙΒΕΠΕ εκπαιδευτικού βραχίονα ΣΕΒ, η πρωτοβουλία Skills4Jobs που καταρτίζει ανθρώπους με βάση τις ανάγκες συγκεκριμένων επαγγελμάτων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, τα προγράμματα του ΑLBA για την αναβάθμιση των διοικητικών δεξιοτήτων, η πλατφόρμα IG@Work για τη διασύνδεση Ελλήνων υψηλών δεξιοτήτων με τα μέλη του, οι δράσεις του Junior Achievement που φέρνει σε επαφή μαθητές με την επιχειρηματικότητα, όπως και οι γέφυρες συνεργασίας που έχει δημιουργήσει ο Σύνδεσμος μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα.
Εν κατακλείδι, και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης των προκλήσεων της κοινωνίας μας, και σημαντική πηγή προοπτικής, ειδικά για τους νέους.