Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Κατανοώντας την επέλαση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον αεροδρομιακό χώρο
Director, Human Resources, Athens International Airport S.A.
Social media, cloud, big data και analytics ήδη αλλάζουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού η επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας θα ενταθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι εταιρείες που αγνοούν αυτήν την πραγματικότητα διακινδυνεύουν την ανταγωνιστικότητά τους και ενδεχομένως στο μέλλον θα κινδυνεύσουν με απαξίωση, χάνοντας τη θέση τους από οποιαδήποτε αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις που θα ενσωματώσουν τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή δε θα απλοποιήσουν μόνο τις επιχειρηματικές διαδικασίες τους, αλλά θα κεφαλαιοποιήσουν τις αλλαγές αυτές με αύξηση του τζίρου και των κερδών τους.
Η απαίτηση για νέα ψηφιακά εργαλεία και η ενσωμάτωσή τους στις υφιστάμενες εταιρικές δομές, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ανθρώπινο κεφάλαιο της κάθε εταιρείας, το οποίο είναι απαραίτητο να εκπαιδευτεί καταλλήλως, ώστε να υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες και να κατανοήσει την αξία που προκύπτει από τις συνεχόμενες αλλαγές στο εταιρικό περιβάλλον. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει μαζί του έναν αέρα ανανέωσης στην εταιρική κουλτούρα, από το Α έως το Ω για κάθε εταιρεία που θέλει να παραμένει «ζωντανή», αποπνέοντας δυναμισμό στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών επιδιώκουμε το συνεχή εμπλουτισμό των γνώσεων των εργαζομένων για τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν στην διοίκηση επιχειρήσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας “Navigating the waves of disruptive innovation for the airport Industry” σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School, προσέφερε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για διαδικασίες και μεθοδολογίες, οι οποίες συνδέονται αναπόσπαστα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να κατανοήσουν το νέο πλαίσιο απαιτήσεων που δημιουργείται από τις γρήγορες αλλαγές στον χώρο της τεχνολογίας και των ευκαιριών που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και περιλάμβανε τις εξής 5 ενότητες: «Κατανοώντας το Μάνατζμεντ την Εποχή της Ψηφιακής Επανάστασης», «Κατανοώντας τις Μεθοδολογίες Agile & Scrum», «Ευέλικτη Ηγεσία», «Κατανοώντας το Design Thinking και τη σύνδεσή του με το User/Customer Experience», και «Λήψη αποφάσεων για στρατηγική ευελιξία». Μέσα από αυτούς τους άξονες, προσεγγίσαμε θεματικές όπως τι σημαίνει η έννοια της Ψηφιακής Επανάστασης και του Disruptive Innovation, πώς η συνεχής και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της Τεχνολογίας θα επηρεάσει το μέλλον, ποια η σημασία της ευέλικτης ηγεσίας και ο ρόλος της στη διαμόρφωση εργασιακού κλίματος που υποστηρίζει την δημιουργικότητα και την καινοτομία, αλλά και πώς η διαδικασία λήψης αποφάσεων οφείλει να συμβάλλει στην στρατηγική ευελιξία.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία θα πρέπει όμως παράλληλα να συνοδευτεί από αλλαγές στο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνουν τις εταιρίες να υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα με επίκεντρο τις κύριες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλο το εύρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, από την υποστήριξη και διαμόρφωση επιχειρηματικής στρατηγικής με νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, μέχρι τον επανασχεδιασμό των λειτουργικών δομών, την ψηφιακή καινοτομία προϊόντων/υπηρεσιών, αλλά και την ενεργοποίηση νέων ψηφιακών επιχειρηματικών μοντέλων, με στόχο την ανάπτυξη και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.