Ελληνογαλλική συνεργασία για την ανάπτυξη
Άρθρο κ. Geoffroy Roux de Bézieux, προέδρου της συνομοσπονδίας των επιχειρήσεων της Γαλλίας (MEDEF), στην Καθημερινή της Κυριακής
Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο ως η πρώτη ημέρα της επίσκεψης γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα υπό τον πρόεδρο συνομοσπονδίας των επιχειρήσεων της Γαλλίας (MEDEF), μαζί με τον διεθνή της βραχίονα, την MEDEF International. Η επίσκεψη διεξάγεται εν μέσω μιας ιδιαίτερης πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, η οποία ωθεί τις χώρες της Ευρώπης να αντιδράσουν σθεναρά, ενωμένες και με συνοχή.
Η Ελλάδα και η Γαλλία διατηρούν ενεργό πολιτικό και οικονομικό διάλογο, ο οποίος ενισχύεται με τη σημερινή επίσκεψη: θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας αποσκοπώντας σε μια βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς και παράλληλα στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας της ΕΕ. Για να θωρακίσουμε τη θέση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων απαιτείται αποφασιστική και συντονισμένη δράση.
Η Ελλάδα εξήλθε ισχυρότερη από μια υπερδεκαετή περίοδο εξαιρετικών δυσκολιών. Παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης, η οικονομία σήμερα μετασχηματίζεται καθώς έχει δρομολογηθεί θετική δυναμική. Η Ελληνική κυβέρνηση έλαβε σημαντικές, στρατηγικής σημασίας, αποφάσεις υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας αποτελεί μοχλό για μακράς πνοής επενδύσεις και ανάπτυξη: έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ταχύρρυθμη ανάκαμψη της οικονομίας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον. Η Γαλλία ανέκαθεν ήταν και είναι και σήμερα προσηλωμένη στη συνεργασία με την Ελλάδα και την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης αποσκοπώντας στην επίτευξη των στόχων αυτών.
Η επίσκεψη της 30μελούς επιχειρηματικής αντιπροσωπείας που εκπροσωπεί τη Γαλλική αριστεία και τεχνογνωσία αποδεικνύει την προσήλωση αυτή και αποσκοπεί να συνεχίσει τον εκ του σύνεγγυς διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα και την Κυβέρνηση της Ελλάδας, να επαναβεβαιώσει την κοινή βούληση των δύο χωρών να προετοιμαστούν για να πετύχουν τον στόχο του 2030 για το κλίμα, και να πετύχει τη μετάβαση της κοινωνίας για να απεξαρτήσουμε τις οικονομίες μας από τον άνθρακα. Οι τομείς κοινού ενδιαφέροντος Γαλλικών και Ελληνικών εταιρειών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανθεκτικότητα των υποδομών, τις βιώσιμες πόλεις, την απεξάρτηση της βιομηχανίας από τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την τεχνολογία και την καινοτομία, καθώς επίσης και τον βιώσιμο τουρισμό και την ναυτιλία, δύο κλάδους ύψιστης σημασίας για τις δύο χώρες.
Σήμερα, η Γαλλία και η Ελλάδα στέκονται ενωμένες, ισχυρές και φιλόδοξες στη στρατηγική τους να διαμορφώσουν μακρόπνοες προσπάθειες που θα οδηγήσουν σε μια πιο ισχυρή Ευρώπη τη στιγμή που ο πόλεμος σοβεί στα σύνορά μας. Ο πόλεμος αυτός μας υποχρεώνει να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας και να ηγηθούμε της προσπάθειας να υπεραμυνθούμε των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών που μας ενώνουν: την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, την ελευθερία, το κράτος δικαίου, την ισότητα και τη δημοκρατία, καθώς και την επιδίωξη να θεμελιώσουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης του παγκοσμίου εμπορίου που θα βασίζεται σε κανόνες. Θα αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις διασφαλίζοντας τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης μέσω συγκεκριμένων λύσεων και συλλογικής δράσης. Πρέπει τώρα να μειώσουμε τις εξαρτήσεις και τα τρωτά μας σημεία, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού, να απεξαρτήσουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε από τον άνθρακα, να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση, να θωρακίσουμε τις αντοχές μας και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, να ευθυγραμμιστούμε με το πρόταγμα της απανθρακοποίησης και της επίτευξης του στόχου της ουδετερότητας από τον άνθρακα το 2050.