Επικέντρωση στα προβλήματα
Άρθρο κας Μάγκυς Αθανασιάδη, Διευθύντριας Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας ΣΕΒ, στο Βήμα της Κυριακής
To 2020, μετά από τρεις δεκαετίες αποβιομηχάνισης, η ΕΕ χτίζει για πρώτη φορά ενεργή βιομηχανική πολιτική. Με τη Στρατηγική Αυτονομίας επιδιώκει τη μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες σε στρατηγικούς τομείς όπως είναι κάποιες κρίσιμες πρώτες ύλες και σημαντικά υλικά στο χώρο της υγείας της τεχνολογίας και της πράσινης μετάβασης.
Η οικονομική και ενεργειακή κρίση αλλά και η διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία επέτειναν περαιτέρω την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία. Η ΕΕ έχει εντοπίσει 137 εισαγόμενα προϊόντα που ανήκουν σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Στόχος της είναι να μειωθεί η εξάρτηση από τρίτες χώρες γι’ αυτά τα προϊόντα και να ισχυροποιηθούν οι ευρωπαϊκές αλυσίδες παραγωγής.
Εδώ υπάρχει μία σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. Η ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά σε συνδυασμό με τη στρατηγική αυτονομίας, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να ενισχύσει τη βιομηχανική της παραγωγή. Βασική προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να στοχεύσει και να υποστηρίξει κατάλληλα, συγκεκριμένους τομείς και τεχνολογίες.
Στον ΣΕΒ ξεχωρίζουμε 4 τομείς με σημαντικές προοπτικές προστιθέμενης αξίας και ανάπτυξης στους οποίους πιστεύουμε ότι η χώρα θα πρέπει να εστιάσει:
- Τεχνολογίες και εφαρμογές επιστημών ζωής. Στον τομέα αυτό έχουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που σχεδιάζει να επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, τις healthtech startups που αντιπροσωπεύουν το 14,1% του συνολικού αριθμού των startups αλλά και το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό.
- Τεχνολογίες και εφαρμογές για την καθαρή ενέργεια και το περιβάλλον. Παγκοσμίως, η αγορά τεχνολογιών καθαρής ενέργειας ξεπερνάει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος μέχρι το 2025, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής κυβέρνησης, ανεξάρτητα από την πιθανή συνεχιζόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
- Ψηφιακές τεχνολογίες και τεχνολογίες διττής χρήσης. Ο τομέας αυτός δεν απαιτεί την ύπαρξη βαριών υποδομών, αλλά περισσότερο στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό, και η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό αριθμό αναλυτών λογισμικού και εφαρμογών.
- Νέα υλικά όπως για παράδειγμα νανοϋλικά άνθρακα, προηγμένα οργανικά υλικά για ενέργεια και περιβάλλον, βιοϋλικά για διάφορους τομείς της ιατρικής, κ.λπ., αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικούς κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής.
Οι τέσσερεις παραπάνω τομείς πιστεύουμε ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας αλλά και στον ταχύτερο εκσυγχρονισμό και την απανθρακοποίηση της παραδοσιακής βιομηχανίας. Θα πρέπει για τους τεχνολογικούς αυτούς τομείς να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική, να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στην έρευνα και να υποστηριχθεί με χρηματοδοτικά εργαλεία η ενδυνάμωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.