Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Αιολική Ενέργεια & Ανακοίνωση ΕΕ για τις υπεράκτιες ΑΠΕ
Kωνσταντίνος Διαμαντούρος
Μόνιμος Αντιπρόσωπος ΣΕΒ στην BusinessEurope και την ΕΕ
Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις – 31 Οκτωβρίου 2023
Σε συνέχεια της έγκρισης του τελικού κειμένου της αναθεωρημένης Οδηγίας για τις ΑΠΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Σχεδίου REPowerEU, δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την αιολική ενέργεια COM (2023) 669 final (διαθέσιμο εδώ).
Το Σχέδιο Δράσης προβλέπει 15 άμεσες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από κοινού από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τον κλάδο των ΑΠΕ με βάση τις υφιστάμενες πολιτικές και την ισχύουσα νομοθεσία, οι οποίες κατανέμονται στους ακόλουθους 6 τομείς:
- Επιτάχυνση της εγκατάστασης μέσω αυξημένης προβλεψιμότητας και ταχύτερης αδειοδότησης,
- βελτίωση του σχεδιασμού δημοπρασιών,
- εξασφάλιση πρόσβασης σε χρηματοδότηση,
- διασφάλιση ενός δίκαιου και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος,
- ανάπτυξη δεξιοτήτων για την υποστήριξη του τομέας των ανανεώσιμων και
- συμμετοχή του κλάδου στο πλαίσιο του διαλόγου της ΕΕ με τους επενδυτές και καθορισμός ειδικότερων δεσμεύσεων με τα κράτη μέλη.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο των δράσεων που δρομολογούνται το αμέσως επόμενο διάστημα για την ταχύτερη αδειοδότηση, περιλαμβάνεται η πρωτοβουλία «Accele-RES» η οποία στοχεύει στη διασφάλιση της γρήγορης εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ για τις ΑΠΕ μεταξύ των κρατών μελών. Μεγαλύτερη έμφαση δίδεται στην ψηφιοποίηση των εθνικών διαδικασιών αδειοδότησης και στην παροχή τεχνικής βοήθειας προς τα κράτη μέλη. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται οικονομική στήριξη της ΕΕ για την κατάρτιση των εθνικών αρχών αδειοδότησης, επικαιροποίηση των συστάσεων αδειοδότησης και παροχή καθοδήγησης ιδίως στο πλαίσιο της υποχρέωσης καθορισμού περιοχών προτεραιότητας για ΑΠΕ.
Να σημειωθεί ότι έως το τέλος του έτους η Επιτροπή θα εκδώσει και ένα συμπληρωματικό με το παρόν Σχέδιο Δράσης για τα Δίκτυα προκειμένου να στηρίξει την αναγκαία ανάπτυξη δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Για την περαιτέρω στήριξη του ευρωπαϊκού κλάδου αιολικής ενέργειας και σε συνέχεια της Στρατηγικής του 2020 για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Επιτροπή δημοσίευσε ταυτόχρονα με το ανωτέρω Σχέδιο Δράσης και την Ανακοίνωση COM (2023) 668 final σχετικά με την υλοποίηση των φιλοδοξιών της ΕΕ για τις υπεράκτιες ΑΠΕ (διαθέσιμη εδώ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΕ διπλασιάζει τις προσπάθειές της για τη στήριξη ειδικά του τομέα των υπεράκτιων ΑΠΕ, καθορίζοντας πρόσθετες δράσεις σε -επίσης- 6 βασικούς τομείς:
- Ενίσχυση των υποδομών δικτύου και της περιφερειακής συνεργασίας,
- επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης,
- διασφάλιση ολοκληρωμένου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού,
- ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών,
- συνέχιση της έρευνας και της καινοτομίας και
- ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού και δεξιοτήτων.
Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στην Ανακοίνωση, η Επιτροπή θα εξετάσει επιπλέον και τον ρόλο των λιμένων ως καίριου στοιχείου στην αλυσίδα εφοδιασμού υπεράκτιας ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω της εκπόνησης ειδικής μελέτης για τη διερεύνηση της ικανότητας των λιμένων της Ένωσης να υποστηρίξουν την γρήγορη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η μελέτη, αναμένεται να προβαίνει μεταξύ άλλων, στη χαρτογράφηση, κατηγοριοποίηση και ιεράρχηση των αναγκών σε λιμενικές υποδομές που σχετίζονται με έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Κλείνοντας να σημειωθεί ότι οι νεότερες πρωτοβουλίες της ΕΕ για τις ΑΠΕ, βρίσκονται σε άμεση συσχέτιση και εξάρτιση με τις πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν τους προηγούμενους μήνες σχετικά με το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας, μέρος του οποίου αποτελεί η πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών και η πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες με σκοπό τη στήριξη της εγχώριας παραγωγικής ικανότητας τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών, καθώς η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να ευοδωθεί χωρίς ισχυρή βιομηχανική βάση.