Γιατί χρειαζόμαστε την καινοτομία και τους καινοτόμους Έλληνες
Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου, Δ/ντή Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στο Franchise Business
«Δημιουργικότητα είναι να σκέφτεσαι καινούργια πράγματα. Καινοτομία είναι να κάνεις καινούργια πράγματα». (Theodore Levitt, 1925-2006, Αμερικανός οικονομολόγος)
«Η καινοτομία είναι η πρώτη ύλη της ανάπτυξης και της συλλογικής και ατομικής μας ευημερίας». Γι’ αυτό και «μία από τις μεγάλες προτεραιότητες αυτήν την περίοδο είναι η ενίσχυση της ικανότητάς μας να καινοτομούμε». Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υποδέχθηκε την αναγγελία της κοινής πρωτοβουλίας ΣΕΒ και Endeavor να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα αξιοποίησης και ανάπτυξης του δυναμικού που διαθέτουν οι καινοτόμοι Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Φιλοδοξία της νέας πρωτοβουλίας είναι οι «Καινοτόμοι Έλληνες – Innovative Greeks» να αποτελέσουν μια δυναμική κοινότητα Ελλήνων που μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη δέσμευση στην καινοτομία· και τη διάθεση και ικανότητα να τη μετατρέψουν σε διαφοροποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες, που μπορούν να βρουν τον δρόμο τους στις διεθνείς αγορές.
Στον ΣΕΒ έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι η αλλαγή του παραγωγικού μας προτύπου περνά μέσα από την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Η ανάπτυξη στην χώρα μας, για να είναι διατηρήσιμη και κοινωνικά στέρεη, οφείλει να βασίζεται σε ένα τρίγωνο που στις κορυφές του έχει την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη γνώση/δεξιότητες. Άλλωστε, η διεθνής εμπειρία αυτό αποδεικνύει: οι χώρες που επιτυγχάνουν την άνθιση της καινοτομίας τελικά διασφαλίζουν και τη διάχυση της ευημερίας στην ευρύτερη κοινωνία, η οποία δεν συμμετέχει εκ πρώτης όψης άμεσα στις εξελίξεις αυτές.
Ώρα για το αναγκαίο άλμα προς την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας
Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδανική στιγμή για να πετύχει το απαραίτητο άλμα προς την καινοτόμο ανάπτυξη. Μετά από μια δεκαετία δυσκολιών και προσαρμογής έχουν βελτιωθεί αρκετά πράγματα, ενώ έχει ωριμάσει ο κοινωνικός μας ιστός. Η διασύνδεση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων με τις παραγωγικές ανάγκες, η αναβάθμιση και ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων, η ενθάρρυνση της αναγκαίας ώσμωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον κόσμο των επιχειρήσεων, φωτίζουν το παρόν και το μέλλον των ταλαντούχων νέων μας· με εμπροσθοφυλακή τη μικρή αλλά εξόχως δυναμική ελληνική σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων, που πλέον συγκεντρώνει ισχυρή κεφαλαιοποίηση –σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Η ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας είναι λοιπόν ένας από τους αναγκαίους παράγοντες για τον εμβολιασμό της ελληνικής οικονομίας με ισχυρά αντισώματα. Άλλωστε, κάθε οικονομία που θέλει να βελτιώσει τη θέση της στον σύγχρονο, διεθνή καταμερισμό κεφαλαίου, εργασίας και γνώσης, οφείλει να διαθέτει, μεταξύ άλλων, ένα κραταιό οικοσύστημα καινοτομίας. Ο στόχος της πρωτοβουλίας «Innovative Greeks» είναι να πετύχουμε το 2025 το οικοσύστημα αυτό να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τα 10 δισ. ευρώ και τις 50.000 θέσεις εργασίας (καλής και εξειδικευμένης απασχόλησης).
Η κρίση της πανδημίας απέδειξε ότι ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός είναι εφικτός. Επιτάχυνε τον κύκλο ζωής και ωρίμανσης αλλαγών και προσαρμογών στο οικονομικό μας υπόδειγμα, που θα ήθελαν αρκετά χρόνια για να εμφανισθούν. Οι αλλαγές στον τρόπο που δουλεύουμε, παράγουμε και καταναλώνουμε ήρθαν και θα παραμείνουν. Ταυτόχρονα, παράγοντες όπως ο τεράστιος, διεθνής ανταγωνισμός για ταλέντο, η διαρκής βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και η τεχνολογική αποκέντρωση προς μικρότερες περιφερειακές χώρες, συνιστούν και μοναδική ευκαιρία για τη χώρα.
Στο εμβληματικό 1ο συνέδριο της πρωτοβουλίας Innovative Greeks, έδωσαν το ψηφιακό παρόν Έλληνες που διαπρέπουν στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας και που ηγούνται funds και επιχειρηματικών επενδυτικών σχημάτων. Όπως τονίστηκε, η χώρα μας διαθέτει ένα πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο, που σε συνδυασμό με τις θετικές αλλαγές που εντοπίζονται στο ρυθμιστικό περιβάλλον και την αλλαγή παραδείγματος στην προσέλκυση επενδύσεων δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για ένα μέλλον με περισσότερη καινοτομία, εξωστρέφεια και βιώσιμη ανάπτυξη.