Η 4η βιομηχανική επανάσταση και τι κάνουμε εμείς – άρθρο του κ. Δημήτρη Βέργαδου, Δ/ντή Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης του ΣΕΒ στο Έθνος της Κυριακής, 1/12/2019
Η 4η βιομηχανική επανάσταση με τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες που την χαρακτηρίζουν, όπως ο αυτοματισμός, τα μαζικά δεδομένα (big data), το υπολογιστικό νέφος, η τρισδιάστατη εκτύπωση, και κυρίως η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία χρησιμοποιείται από τον καθένα μας καθημερινά όταν γκουγκλάρουμε στο διαδίκτυο, είναι ήδη εδώ και διαμορφώνει την καθημερινότητά μας.
Οι επιπτώσεις της θα γίνονται όλο και περισσότερο αντιληπτές σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η 4η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει τα πάντα και παντού. Τον τρόπο που ζούμε, παράγουμε, δημιουργούμε και καταναλώνουμε. Η 4η βιομηχανική επανάσταση μετατοπίζει τα σύνορα του παγκόσμιου ανταγωνισμού και φέρνει μεγάλες ανατροπές στον επιχειρηματικό χάρτη, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες.
Πως θα σταθούμε, λοιπόν, απέναντι σε αυτές τις αλλαγές; Πως θα προετοιμάσουμε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νέα γενιά; Πως θα αξιοποιήσουμε το υψηλό ανθρώπινο κεφαλαίο, το σημαντικότερο συντελεστή ανάπτυξης στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας. Θα σχεδιάσουμε την μετάβαση και με δικούς μας όρους; Η προσαρμογή μας και η αξιοποίηση της νέας ψηφιακής τεχνολογίας είναι σήμερα μια κρίσιμη επιλογή. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα και για τη δημόσια πολιτική, τις επιχειρήσεις μας αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά.
Στα παραπάνω ερωτήματα η απάντηση είναι το σχέδιο και η συνεργασία. Οι 19 χώρες από τις 28 της ΕΕ, ήδη, έχουν αναπτύξει πλατφόρμες συνεργασίας και συντονισμού για τη μετάβαση στη Βιομηχανία 4.0., με βασικό συντελεστή τον ιδιωτικό τομέα και τη βιομηχανία. Οι χώρες της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει το ταξίδι της προετοιμασίας, ενώ ειδικά χώρες που σκοράρουν χαμηλά στην τεχνολογική και ψηφιακή ωρίμανση, εμφανίζονται περισσότερο διεκδικητικές στη διαμόρφωση του νέου ψηφιακού μέλλοντος.
Ο ΣΕΒ έχει εντοπίσει 5 βασικούς πυλώνες παρέμβασης, για την αναγκαία μετάβαση, όπως είναι: α) Άμεση δημιουργία μηχανισμών διακυβέρνησης και συντονισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, β) Δραστική ενίσχυση τεχνολογικών επενδύσεων (CapEx), γ) Ενίσχυση επενδύσεων που μετασχηματίζουν την έρευνα σε «εμπορεύσιμη» καινοτομία, δ) Κάλυψη χάσματος ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων, ε) Ανάπτυξη κόμβων καινοτομίας για τη συνεύρεση ερευνητών και επιχειρήσεων.