Η ανταγωνιστικότητα στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού

18 Φεβρουαρίου 2022 | Άρθρα & Συνεντεύξεις

Άρθρο κ. Δημήτρη Βέργαδου,  Διευθυντή Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ, στη Deal News

«Την επομένη δεκαετία η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους μάνατζερ, αλλά οι μάνατζερ που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσουν αυτούς που δεν την χρησιμοποιούν». Με τον αφορισμό αυτό, ο καθηγητής του Stanford και δ/ντής του Stanford Digital Economy Lab Erik Brynjolfsson σκιαγραφεί το νέο τοπίο του ανταγωνισμού που διαμορφώνουν οι νέες τεχνολογίες του ψηφιακού μετασχηματισμού, με κορυφαία την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στο HBR η ΑΙ και ειδικά η μηχανική μάθηση είναι η πιο σημαντική τεχνολογία γενικού σκοπού (general-purpose technology) του καιρού μας, με καθολικές επιδράσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων και της οικονομίας συνολικά. Αναδύεται πλέον μια νέας μορφής επιχειρηματικότητα, όπου η ΑΙ καθίσταται βασική πηγή δημιουργίας αξίας. Οι τεχνολογίες της ΑΙ σήμερα ανοίγουν δρόμους για περισσότερα νέα προϊόντα και υπηρεσίες με καινοτόμα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, αναβαθμίζουν τις επιχειρησιακές διαδικασίες, και μεταξύ των άλλων συμβάλλουν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα των εργαζομένων. Με άλλα λόγια, από το βαθμό αξιοποίησης και ενσωμάτωσης των τεχνολογιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), IIoT, τα Big Data, σε συνδυασμό με τους νέους αυτοματισμούς των Robotics, θα κριθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης και επιβίωσης των οργανισμών. Η εισαγωγή αυτή είναι αναγκαία για να κατανοήσουμε καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο καλούνται σήμερα να ανταποκριθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ένα περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται, επίσης, από τρία στοιχεία που επαναπροσδιορίζουν ρόλους, στάσεις και απόψεις, όπως είναι η ταχύτητα των αλλαγών (velocity), η αλληλεξάρτηση (interdependence), και η πολυπλοκότητα (complexity).

Βελτιώσαμε την ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητα οικονομίας και επιχειρήσεων

Διαβάζοντας την τελευταία έκθεση του ΣΕΒ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, που περιλαμβάνει τα βασικά ευρήματα της 3ης ετήσιας έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα πέτυχε σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στην ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητα οικονομίας και επιχειρήσεων. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο, υπό την επίδραση και της κρίσης της πανδημίας, προχωρήσαμε αρκετές παρεμβάσεις όσον αφορά στην προώθηση της ψηφιοποίησης, σε δημόσια διοίκηση και ιδιωτικό τομέα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 77% (η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη), η τηλεργασία τριπλασιάστηκε, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου τομέα (ειδικά στην εξυπηρέτηση του πολίτη) έχει βελτιωθεί ουσιαστικά, διευκολύνοντας σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών. Ενδεικτικά, το 2021 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 350 εκ. ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσα από 1.300 ψηφιακές υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της συνολικής βαθμολογίας μας και την άνοδο δύο θέσεων στην ευρωπαϊκή κατάταξη, στην 25η θέση στην ΕΕ.

Οι επιχειρήσεις επενδύουν ψηφιακά, ελάχιστες όμως σε σύγχρονες τεχνολογίες ΑΙ

Εστιάζοντας, όμως, στο επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων, μας δημιουργούνται ανάμεικτα αισθήματα. Μέχρι πρόσφατα, μόνο το 3% των επιχειρήσεων αξιοποιούσε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, έναντι 40% στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες. Αλλά και σε μέτριας τεχνολογικής έντασης λύσεις όπως το Cloud, η απόσταση μας παραμένει σημαντική: το 26% των επιχειρήσεων τις υιοθετεί στην ΕΕ, έναντι μόνο 7% στην Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελούν τα εργαλεία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων, όπου η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον μ.ο. (στο 13% των επιχειρήσεων), αν και η χρήση τους παραμένει περιστασιακή. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αν και πραγματοποιούνται ιδιωτικές επενδύσεις σε ψηφιακά συστήματα (11η θέση στην ΕΕ), αυτές όμως συχνά εστιάζουν σε συστήματα ξεπερασμένων δυνατοτήτων, με αποτέλεσμα η ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων να παραμένει χαμηλή (24οι στην ΕΕ).

Εν κατακλείδι, η ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητα είναι αναγκαία συνθήκη για να κατακτήσουμε μια βιώσιμη, μακροχρόνια ανάπτυξη για όλους. Κάνουμε συνεχή βήματα μπροστά, αλλά και οι υπόλοιποι γύρω μας και όχι μόνο στην Ευρώπη κινούνται γρήγορα και επιθετικά. Για την επιχειρηματικότητα οι επενδύσεις στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες είναι μονόδρομος. Με ολιστικές ψηφιακές στρατηγικές, ευέλικτη οργάνωση και σχέδιο, και αξιοποιώντας τους αναπτυξιακούς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου, οι επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ανάπτυξη, ανθεκτικότητα και προσαρμογή στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και παραπέρα.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ