Η ευκαιρία για τις επιχειρήσεις
Άρθρο κας Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντριας Τομέα Καινοτομίας ΣΕΒ, στο Moneyreview
Βγαίνοντας από την πανδημία, η Ευρώπη φαίνεται να έχει υποστεί πιο σοβαρή ζημιά από τις άλλες μεγάλες οικονομίες. Το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 6,3% το 2020, έναντι 3,5% στις ΗΠΑ και αύξηση 2,3% στην Κίνα, ενώ αναμένεται να ανακάμψει πολύ πιο αργά με αναμενόμενη ανάπτυξη μόνο 4,2% φέτος, σε σύγκριση με 6,4% για τις ΗΠΑ και 8,4% για την Κίνα.
Όμως, το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας, να πετύχουμε ένα ψηφιακό άλμα και να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.
Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία θα πρέπει να αποτελέσει τον βασικό μοχλό ανάκαμψης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων, επενδύοντας σε τεχνολογία, εξειδικευμένο προσωπικό, έρευνα, καινοτομία ώστε να καταφέρουν να πετύχουν ταυτόχρονα σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας, μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και επέκταση στις διεθνείς αγορές.
Οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και οι μικρομεσαίες συνεργαζόμενες με startups μπορούν να επιτύχουν ταχύτερη ενσωμάτωση της καινοτομίας, αξιοποιώντας προηγμένες και εύχρηστες τεχνολογικές λύσεις. Το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας -startups, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα- μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε μια νέα εποχή στη βάση μιας καινούργιας φιλοσοφίας, αλλά και καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων ικανών να ανατρέψουν δεδομένα δεκαετιών στην παραγωγή.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
Η δέσμευση της ΕΕ για μεταστροφή προς μια οικονομία «χαμηλού» άνθρακα, ώστε μέχρι το 2050, να έχουμε πετύχει κλιματική ουδετερότητα, δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις αλλά και αντίστοιχες ευκαιρίες.
Η κυκλική οικονομία, η μετάβαση σε ενεργειακό μίγμα χαμηλού άνθρακα με λογικό κόστος, η ενεργειακή εξοικονόμηση, αποτελούν πυλώνες της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για την χώρα σε πολλά επίπεδα. Η χώρα αναμένεται να λάβει συνολικούς πόρους από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ύψους €72 δισ. ενώ μόνο από το ταμείο ανάκαμψης €12 δισ. θα διατεθούν για την πράσινη ανάπτυξη. Η αξιοποίηση αυτών των πόρων αποτελεί μεγάλη ευκαιρία!
Για να δημιουργήσουμε πραγματική προστιθέμενη αξία για τη χώρα θα πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα ώστε να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις που θα συμβάλουν στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και τη σταδιακή υποκατάσταση των εισαγωγών τεχνολογίας.
Οι τάσεις είναι δεδομένες. Η έρευνα τώρα πρέπει να προσανατολιστεί σε τομείς που ανοίγουν καινούργιες ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία όπως ενδεικτικά μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων, υποκατάσταση των προϊόντων μιας χρήσης από εναλλακτικά/ επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα, βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας διεργασιών ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων.
- Στη διάρκεια της 3ης διαδικτυακής συνάντησης δικτύωσης του ΣΕΒ Innovation Ready, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και επιχειρήσεων διάφορων παραγωγικών κλάδων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με ισχυρές πατέντες και ώριμες νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν στον χώρο των λύσεων Ενέργειας και Κυκλικής Οικονομίας. Έντεκα καταξιωμένες νεοφυείς εταιρείες στον τομέα της Ενέργειας περιέγραψαν τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρουν και τις συνεργασίες που αναζητούν από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις. Τα εργαστήρια Innovation Ready πραγματοποιούνται στο πλαίσιο δράσεων του ΣΕΒ για την ενίσχυση των start-ups και της καινοτομικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.